Back to top

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

MMG - Direkt | Ki kinek a főnöke? – Apa és fia a cég élén | az Alfaseed Kft. ügyvezető-tulajdonosai

Ezért a fiatalok alkalmazása közép- és felső vezetői szinten is kiemelten fontos, hiszen a generációváltással megvalósíthatók a modern gazdálkodási és kereskedelmi folyamatok; emellett az agrárium elöregedésére is megoldást nyújt.

Egy cég vezetésében is elérkezik az idő, amikor át kell adni az irányítást a következő generációnak. Ez családon belül sem mindig lehetséges. Nem úgy az Alfaseed Kft.-nél, ahol Fazekas Miklós fiával közösen irányítja a vetőmag-előállító és növénynemesítő cég munkáját. De vajon mikor érkezik el az idő az átadásra, és milyen nehézségei vannak a cégen belüli generációváltásnak? Ezeket a sarkalatos kérdéseket tette fel Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója meghívott vendégeinek az MMG Direkt legújabb adásában.

Kulcs az időzítés

Id. Fazekas Miklós több, mint 18 évet töltött agrárkutatással, elsősorban növénynemesítéssel. Barátja, Lazányi János invitálására csatlakozott a Karcagi Kutatóintézet növénynemesítési osztályához. Később átvette az osztály vezetését, ez idő alatt számos elméleti és gyakorlati növénynemesítési fogást sajátított el.

Elsősorban őszi kalászosokkal foglalkozott, majd tevékenységi köre kiterjedt a cirok és egyéb alternatív növények nemesítésére is.

Ennek eredménye, hogy mára mintegy 25 államilag elismert és regisztrált fajta és hibrid fűződik a nevéhez.

A megszerzett gyakorlatát és lehetőségeit kamatoztatva 2013-ban létrehozta az Alfaseed Kft.-t, amely napjainkra 34 fő foglalkoztatása mellett magas genetikai, fizikai és biológiai minőségű vetőmaggal szolgálja ki partnereit. Új fajtáik és hibridjeik kiváló takarmányminőséget képviselnek, továbbá az egészséges élelmiszerek környezetkímélő és gazdaságos előállításának alappilléreiként számítanak. A cég sikerének mára ifj. Fazekas Miklós is aktív részese, édesapja mellett ügyvezetőként tevékenykedik.

– A cégen belüli biztonságos generációváltásnak kulcsa az időzítés. Csak az eredményezhet sikeres fejlődési pályát mind tulajdonosi, mind pedig gazdasági szinten, ha maga a cég, illetve a két fél (apa és fia) is készen állnak az átadásra - közölte Id. Fazekas Miklós.

– Az átadáshoz azonban elengedhetetlen, hogy az utód már a kezdetekkor érdeklődjön a szakma iránt.

Édesapám 6 évesen már kivitt a szántóföldre és a tenyészkertben is segédkeztem neki. Ez irányt adott a mezőgazdasági pálya felé, és megkérdőjelezhetetlenné vált: édesapám nyomdokaiba lépek - mondta Ifj. Fazekas Miklós.

Mint mondja, az agráregyetem elvégzése után a minél korábbi gyakorlatszerzésre összpontosított, így egy ismert magyar cégnél helyezkedett el kereskedelmi területen. Később, ahogy édesapja cégének tevékenységi köre gyarapodott, rendszeresen részt vett a családi vállalkozás munkálataiban. Most pedig, hogy mindketten ügyvezetők, a feladatkörök eloszlanak. A tapasztalatot a lendületes és innovatív gondolkodásmód egészíti ki, amelynek köszönhetően igazán sikeressé vált az Alfaseed Kft. termelékenysége.

– Mivel több gyakorlattal rendelkezem a növénynemesítésben és vetőmag-előállításban, ezért ezt a területet én vezetem, míg fiam rendkívüli szervezési és kereskedelmi képességeit a gazdasági szegmensben kamatoztatjuk.

Természetesen rendszeresen egyeztetjük a munka menetét, hogy minél sikeresebben és hatékonyabban tudjuk végezni feladatainkat - mondta Id. Fazekas Miklós.

Korosztályok közötti konfliktushelyzet

Ha csak a digitalizációt és az innovációt vesszük alapul, napjainkra egy vállalkozás jövőképében a fiataloknak is szerepet kell kapniuk. Ezt id. Fazekas Miklós is belátta, és az új gondolkodásmód számos ajtót nyitott a vállalkozás számára.

– Úgy gondolom, az Alfaseed Kft.-nél ekkor kezdődött el a generációváltás. Tudomásul kell venni, hogy az ifjúság gondolkodásmódja teljesen más, mint az idősebb korosztályé. De a jövő az övék, így már nekik kell a célt maguk előtt kialakítaniuk.

Némi hezitálás után szabad kezet adtam fiamnak a cég generális kérdéseink döntéshozatalában, én pedig besegítek ezeknek a döntéseknek a végrehajtásában.

Ennek eredményeképpen a fiammal közösen pénzügyi és gazdasági szempontból is jobb eredményeket tudunk felmutatni - tette hozzá Id. Fazekas Miklós.

Azonban nem mindenhol zajlik ilyen zökkenőmentesen a generációváltás. Ifj. Fazekas Miklós a partnerekkel való tárgyalás közben azt látja, több esetben az idősebb generáció tagja ül az asztal túloldalán.

– A generációváltás, különösen az agráriumban, egy kifejezetten hosszú távú folyamat. A döntéshozatalok során számos konfliktushelyzet éppen a korosztályi különbségekből adódik, és ez jelentős kihívást jelent a generációváltásban. A mezőgazdasági családi vállalkozások ezt a nézeteltérést nem mindig merik felvállalni, emiatt előfordul, hogy az utód kihátrál a konfliktushelyzetből, ezzel egyúttal az utódlás, az agráriumban való elhelyezkedés lehetőségéből is - közölte Fazekas Miklós.

Hiányzó munkaerő

Az Alfaseed Kft. nem csak vezetői szinten észlelte a generációváltás problémáját, ezért jelentős fiatalításba kezdett vállalkozásukat illetően.

Id. Fazekas Miklós is úgy érzi, emiatt is itt az ideje háttérbe vonulni, és szakmai tanácsadóként segíteni a fiatalabb kollégákat.

– A fiatalok szeretik a saját bőrükön megtapasztalni a döntéseik következményeit, és sok esetben nem kérik ki a tapasztaltabbak tanácsait. Ez azért probléma, mert a megszerezett tapasztalatot nem tudom továbbadni, pedig ha rugalmasabbak lennének, a tapasztalatból eredő tudás számos területen az előnyükre válhatna. S ha már párhuzamot szeretnénk állítani a korosztályok között: a rugalmatlanság és helytelen kommunikáció az én generációmban is megmutatkozik, éppen a generációváltás területén - fejtette ki Id. Fazekas Miklós.

Ifj. Fazekas Miklós ezt azzal egészítette ki, hogy komoly problémát jelent ágazati szinten a megfelelő munkaerő megtalálása. Mint mondja, kevesen választják a növénynemesítői szakmát, ami a későbbiekben újabb problémát okozhat az ágazatban. – Ettől függetlenül remek csapattal dolgozunk, és igyekszünk a továbbiakban is jól képzett munkaerőt foglalkoztatni.

Közös célunk, hogy tíz év múlva az Alfaseed Kft. által előállított vetőmagok meghatározó termékei legyenek az európai piacnak.

Ehhez a kiváló munkavégzés mellett kellő rugalmasságra is szükség van, amit a szakma egyre inkább megkövetel, tekintettel a folyamatosan változó piaci igényeknek és a klimatikus tényezők átalakulásának.

A Fazekas család következő generációváltása is megoldódni látszik, ugyanis Fazekas Miklós lánya lehet az Alfaseed Kft. következő ügyvezetője.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Ez nem a kukorica éve

Szeptember eleje évtizedek óta egyet jelent a martonvásári kukoricabemutató idejével. Így volt ez idén is, azzal a megkötéssel, hogy a koronavírus miatt a kutatóintézet épületében a tanácskozás elmaradt, helyette kint, kis csoportokban szemlézhették az intézet fajtáit az érdeklődők. A fajta- és agrotechnikai bemutatókat külön tartották.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Jogvesztő határidő közeleg - Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hetük maradt csupán az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2020-as vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

A világjárvány óta egyre többen (és többet) költenek online vásárlásra

A brit vásárlók mintegy 70%-a állítja, hogy az online és mobiltelefonon történő vásárlás vált a kedvenc vásárlási módjává, szemben a koronavírus-járvány előtti kevesebb mint 50%-kal – derült ki a Credit Karma személyi pénzügyi startup cég tanulmányából.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Csörög a növényzet a Dél-Alföldön

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szeptember 2-án tartotta hibridkukorica-bemutatóját Kiszomboron. Ez évek óta így történik. Az oda érkezőket már nem nagyon éri meglepetés, mert a helyszínt övező közel 100 kilométeres körben szinte teljesen elszáradt a növényzet, zöldet még mutatóban is alig látni.

Tengeri kereskedelem - Óriási késések, hatalmas nyereség

Világszintű gond, hogy a kikötők és a kapcsolódó logisztikai szolgáltatások csak nehezen tudják tartani a lépést a kereskedelemmel, ami a be- és kirakodási idő csúszásához és kapacitáshiányhoz vezet, mivel a fuvarozók nem képesek meg­küzdeni a rakományok mennyiségével.

„Nagy hiba volna elhallgatni, hogy túltermelés van”

Senki nem tudja, vagy legalábbis nem akarja elárulni, hogy mekkora is valójában a lengyelországi almatermés. Pedig nagy hiba volna elhallgatni a valóságot – idéz egy lengyel szakértőt a fruchthandel.de portál.

Értéke az eredeti, tartalma megújult

Idén mindenképpen rendhagyó lesz az OMÉK, ugyanis a HUNGEXPO megújult kiállítóterén és ezúttal az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként fogadja a látogatókat október 7–10. között. De nemcsak külsőségekben és a rendezés keretében változott meg az ország egyik legnagyobb agrárrendezvénye, hanem tartalmában is.