Back to top

Felderít, adatot gyűjt, beavatkozik

A KITE Zrt. az elmúlt 10 évben mindent megtett annak érdekében, hogy a nagy szántóföldi kultúrákra a precíziós technológia minden elemét kifejlessze és egymásra építse. Ennek a folyamatnak a legújabb állomása a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ja volt, ahol a KITE Zrt. együttműködési megállapodást írt alá a Duplitec Kft.-vel, és amelynek értelmében a vállalat a kínai DJI felvételező és kijuttató drónjainak viszonteladójává vált.

MMG - Felderít, adatot gyűjt, beavatkozik

Szabó Levente vezérigazgató elmondta, hogy a KITE Zrt.-nek rendelkezésére állnak a legújabb műszaki, agronómiai és IT-eszközök, amelyeket be is építettek technológiáikba, és mostantól a drónok is közéjük tartoznak

Mint ismert, a drónok mezőgazdasági használatának hazai szabályozása még várat magára, de maga a technológia már kiforrott. Beavatkozások végrehajtásán kívül értékes adatokat lehet szerezni velük, amelyek térbeli és optikai elemzések alapjai lehetnek.

Balról jobbra: Frikker Attila, Nagy György, Szabó Levente, Zahorán Zalán és Hadászi László
Fotó: Kiss Gergely

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a lehetséges partnerek számba vétele során rengeteg gépet teszteltek, mert nem pusztán egy drónt kerestek, hanem olyan dróntechnológiát, amely a termesztéstechnológiai beavatkozásokon kívül minél több és minél pontosabb adat gyűjtésével szolgálja ki a meglévő IT-megoldásokat, hozzájárulva a mezőgazdaság teljesítőképességéhez.

„Közel az idő, amikor a drónokat ugyanúgy fogjuk használni, mint egy automata kormányzású John Deere traktort” – fogalmazott Szabó Levente.

A drónok beillesztését a termesztéstechnológiába 5 évvel ezelőtt kezdte el a KITE Zrt. Hadászi László innovációs főigazgató elmondta, kezdetben elsősorban adatgyűjtő, illetve felderítő drónok rendszerbe állítása volt a céljuk. Olyat kerestek, ami viszonylag olcsó, hatékony és minél gyorsabb eljárást tesz lehetővé. Tavaly nyáron vásárolták az első beavatkozásra képes drónt, és ekkor kezdődött a közös szakmai munka a Duplitec Kft.-vel. A társasággal már tavaly év végén szakmai együttműködési megállapodást kötöttek, hogy annak keretében találják meg és illesszék be a megfelelő drónokat a már ismert KITE-technológiákba, és hogy újabb „kulcsrakész” megoldással tudjanak szolgálni partnereiknek.

Zahorán Zalán műszaki és kereskedelmi vezérigazgató-helyettes szerint az autonóm eszközök egyre nagyobb teret nyernek a mezőgazdaságban, a gépgyártóknak ez a válasza a munkaerőhiányra. A Duplitec Kft. és a KITE Zrt. megállapodásáról elmondta, hogy

az idén egyelőre a kereskedelemben működnek együtt, aminek a gépek értékesítésén kívül az alkatrész-kereskedelem, a szervizhálózat kiépítése és a szervizesek oktatása is a része. Céljuk, hogy jövőre már a garanciális feladatokat és a szervizelést is el tudják látni.

Balról jobbra: Frikker Attila, Nagy György, Szabó Levente, Zahorán Zalán

A Duplitec Kft. a kínai DJI vállalat vezető magyarországi disztribútora. A társaság tulajdonos-ügyvezetője, Nagy György lapunknak elmondta, hogy a DJI a teljes mezőgazdasági, ipari drónpiac több, mint 70 százalékát tudhatja magáénak. Csak Kínában mintegy 40 ezret adtak el tavaly a tájékoztatón bemutatott modellből, tette hozzá Frikker Attila, a Duplitec Kft. üzletfejlesztési igazgatója. Mint hozzátette, platformként tekintenek a cégükre, a drónpiac ugyanis annyira szerteágazó, hogy a kezdetektől fogva úgy gondolták, kizárólag célirányos együttműködések keretében tudnak majd igazán kiteljesedni.

Az árakra vonatkozó kérdésünkre Hadászi László elmondta, a felderítő drónok ára pár százezer forintról indul. A komoly kamerarendszerrel felszerelt nehéz drónok már 1-2 millió forintba kerülnek, a szántóföldi beavatkozásra is képesek ára pedig 5-6 millió forintnál kezdődik.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Petíció Brüsszelnek a magyar gazdák érdekében

Petícióval fordul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Európai Parlementhez a magyar gazdálkodók érdekében – jelentette be Győrffy Balázs, a NAK elnöke a szervezet, ma kezdődött országos rendezvényén, Mezőfalván. A tavalyi kihagyás után negyedik alkalommal megrendezett Szántóföldi Napokat Áder János köztársasági elnök nyitotta meg.

Újragondolás, újraalkotás és helyreállítás

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1972-ben nyilvánította június 5-ét a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day). Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Csak ott permetez az okos drón, ahol tényleg kell

Paradigmaváltásra lesz szükség a mezőgazdaságban, hallottuk egy hódmezővásárhely-batidai drónos permetezési bemutatón. Ezzel a technikával a földi gépekhez képest jóval takarékosabb a permetszer-felhasználás, de ez nem megy a hatékonyság rovására. A légi eszközök használata jelenleg szabályozás előtt áll.

A kukorica precíziós termesztése (II. rész)

A kor követelményeinek megfelelően gondolkodó mezőgazdasági termelőknek három célt kell szem előtt tartania. Az első, hogy színvonalas termeléssel minél nagyobb terméseredményt érjenek el, a második a termelési költségek féken tartása, a harmadik pedig, hogy eközben eleget tegyenek a fenntarthatósági elvárásoknak.

Új piac van kialakulóban - A kereslet fűti a ciroktermesztést

A legjelentősebb hazai vetőmag-forgalmazó és takarmányfelhasználó cégek részvételével tartottak online konferenciát a cirokról. A rendezvény fő megállapítása az volt, hogy míg korábban úgy kellett vevőt keresni a megtermelt cirokra, addig ma már képtelenek a kereslet kielégítésére a termelők. Ennek az a magyarázata, hogy egyelőre kis területen termesztik a növényt.

Precíziós technológia a vetőmag-nemesítésben

Precíziós növénynemesítési technológiához biztosított hozzáférést a Corteva a piacvezető holland zöldségvetőmag-nemesítő cég, a Bejo számára.

A precíziós gazdálkodást kutatják a Széchenyi István Egyetem óvári karán

A győri Széchenyi István Egyetem hagyományosan rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a műszaki és informatikai tudományok terén, s erre építve valósít meg a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar egy olyan projektet, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás áll.

Most érdemes belevágni a precíziós gépesítésbe

Érdemes figyelniük a gazdáknak a nyárra várható precíziós nagygépfejlesztési pályázatra, mivel ötven, de akár nyolcvan százalékkal olcsóbban juthatnak korszerű permetezőgépekhez – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Kókai Balázs, a Huniper Kft. képviselője, a Bábolnai Gazdanapok egyik legrégebbi szakmai partnere.

5G és agrár drónok: ezekhez is érteniük kell a mai agrárszakembereknek

A digitális technológia hatalmas lehetőséget jelent a mezőgazdaságnak, mert a hatékonyság növelése mellett környezetkímélő megoldásokat tesz lehetővő. Egyúttal azonban új igényeket is támaszt az agrárképzéssel szemben.