0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Itt a kánikula! – Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

A borjaknál a hőstressz kezelésének hiánya elhulláshoz vezet, de honnan tudhatjuk, hogy az állat kritikus állapotba került? A következő jelek figyelmeztetnek a kiszáradásra:

Az életerő jelei

Azok a borjak, akiknél a levertség és a gyengeség enyhe jelei mutatkoznak, illetve a szemük beesett, de még mindig szopnak, általában 6-8%-ban dehidratáltak.

Azonban azok a borjak, amelyek nem képesek felállni és hideg végtagokkal rendelkeznek, súlyos állapotban vannak,

az ő esetükben 10-14%-os dehidratáltságról beszélünk. Az elhullás általában 14%-os kiszáradás esetén következik be.

Bőrrugalmasság vizsgálata

A bőr rugalmasságának megfigyelése egy gyors módszer a hidratáltság értékelésére. Csípjük össze a borjú nyakán a bőrredőt, és figyeljük meg hány másodperc szükséges a visszalapuláshoz. Ha a bőr kevesebb, mint 2 másodperc alatt ellapul, normális a hidratáltság. Ha az ellapulás 2-6 másodpercet vesz igénybe, a borjú körülbelül 8%-ban dehidratált, 6 másodpercen túl pedig 10%-ot meghaladó, súlyos a kiszáradással kell számolni.

Az íny színe

Az íny színe és a nedvesség a dehidratáció másik meghatározó jele.

A normális íny rózsaszín és nedves, míg a fehér, száraz íny kiszáradásra utal.

Magatartás

A kisgyerekekhez hasonlóan a borjak is ingerültek lesznek, ha túl melegük van. Ugyan a jelek nem biztos, hogy nyilvánvalók, az energiahiányos vagy nehezen lélegző borjak hőstressznek lehetnek kitéve. A hőstressz egyéb vizuális jelei a következők:

  • Csökkent mozgás
  • Tátott szájú lihegés
  • Csökkent takarmánybevitel
  • Fokozott vízfogyasztás

A borjú viselkedése gyakran a legjobb indikátor, még akkor is, ha egyéb jeleket nem mutatnak.

Ha a borjakat noszogatni kell a felkeléshez vagy az iváshoz, gondosan figyeljük őket hogy nincs-e hasmenésük vagy egyéb kiszáradásra utaló fizikai tünetük.

Elektrolitkezelés

A kiszáradás miatt elvesztett folyadékok pótlásának egyik módja, hogy nagy mennyiségű elektrolitot juttatunk vissza a szervezetbe. Emellett természetesen folyadék bevitelre is szükség van. A hőstressz alatt álló, súlyosan beteg borjaknak naponta akár 20 liter vizet is igényelhetnek az elvesztett mennyiség pótlásához. A hőstressz alatt álló egészséges borjak naponta 6 és 12 liter vizet isznak a normál hidratálás fenntartása érdekében.

Forrás: www.dairyherd.com