0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.

A köszöntőben Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta, „Az Év Szaktanácsadója” díjban az a legszebb, hogy nem a gépet, a fajtát, hanem magát az embert minősíti. Hiszen ahhoz, hogy megfelelő fajtát vagy gépet válasszon a gazdálkodó, elengedhetetlen a szaktanácsadók kiváló tudása és munkája.  

Győrffy Balázs, a NAK elnöke kifejtette, a pandémia idején felértékelődött az agrárium szerepe, amivel végre méltó helyére került. A világ megnövekedett népességének kiszolgálása fontos feladata a mezőgazdaságnak, amit úgy kell megvalósítani, hogy közben a természeti erőforrások megmaradjanak a jövő generáció számára is. Hozzátette, ezt a fejlett technológia, agrárinformatika, digitalizáció, biotechnológia alkalmazásával lehet elérni.

Ez jelenti a jövőt, azonban a szaktanácsadók feladata, hogy ezek az információk eljussanak gazdatársadalomhoz.

Kiemelte, hogy a NAK kitűzött célja szaktanácsadók segítése, tudásuk gyarapítása a hatékonyság, a növekvő termelőképesség és fenntarthatóság érdekében.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság elnöke beszédében kihangsúlyozta azt a fajta tudásátadást, amelyet nem elsősorban az üzletpolitika motivál, hanem a gazda helyzetéhez igazodva segíti az új technológiák megismertetését és alkalmazását.

Ez pedig csak úgy valósulhat meg, ha a szaktanácsadók a legkorszerűbb ismereteket osztják meg a gazdákkal, mondta az Országgyűlés alelnöke.      

„Az Év Szaktanácsadója” címet Naszvadi Endre Zoltán Tolna megyei szaktanácsadónak ítélték, aki a Dél-Dunántúl legnagyobb szaktanácsadói központját hozta létre, több mint száz szövetkezeti és kétezer gazdálkodó ügyféllel rendelkezik, és egyben gazdaköri elnök is, 15 éve szaktanácsadó.

Bányai Tibor „Az Év Innovatív Szaktanácsadója” különdíjban, Mészáros Gergely „Az Év Erdőgazdálkodási Szaktanácsadója” különdíjban részesült, valamint – a pályázaton elért kimagasló eredményért és a kitűnő szaktanácsadási munkájáért – elismerő oklevelet vehetett át Illés Attila, Kiss Gábor és Vágner Ákos

Forrás: magyarmezogazdasag.hu