0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Az ötlet Takács Ferenctől származik, aki 26 éve dolgozik az ágazatban, az újfehértói kutatóállomás tudományos főmunkatársa.

Az állandóan visszatérő piaci válságok megelőzésére olyan komplex megoldásra van szükség, ami támogatja az almatermesztőket abban, hogy a piaci igényeknek megfelelő, jó minőségű almát tudjanak szüretelni és új piacokhoz segíti őket.

Egyszerre kell szaktanáccsal ellátni őket, valamint tárolni, osztályozni, csomagolni és eladni az árujukat. Mindehhez komoly kutatási háttérre is szükség van. Ezt a hármas célt szolgálja az almacentrum, aminek az ötletét Nagy István agrárminiszter karolta fel. Korábban mindenki lehetetlennek tartotta a megvalósítást.

A Szabolcsi Alma Centrum egész évben végigkíséri majd a vele szerződött almatermesztők munkáját, a szaktanácsok mellé göngyöleget ad a szürethez, végül piacot keres az árunak.

Összesen mintegy 20 ezer tonna gyümölcs fordul majd meg a válogató-csomagoló üzemben, a tárolókapacitás 9000 tonna lesz. A létesítmény 16 800 négyzetméteren terül el, megépítéséhez a Vidékfejlesztési Programból 1,5 milliárd forinttal járul hozzá a szaktárca, amihez további 5 milliárd forint állami támogatás társult, az építtető Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tőkeemelése formájában. A centrumban 42 új munkahely is létesül.

Sok segítséget kaptak a terv megvalósításához a megyei vezetőktől, a körzet országgyűlési képviselőjétől, Újfehértó polgármesterétől, az Agrárminisztériumtól és a Debreceni Egyetemtől, ami 2021-től a újfehértói kutatóállomás és a létesítményt jegyző MKSZN Kft. fenntartója.

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében elmondta, hogy 70 éves története Újfehértó nagy dolgokat vitt véghez, most itt az alkalom, hogy a jelenlegi generáció is megmutassa, mire képes.

Ha van ötlet, akarat és jövőkép, hogy honnan hová szeretnénk eljutni, sikerül újra föllendíteni a szabolcsi almatermesztést.

Ez a létesítmény azonban az egész ország almaágazatára kedvező hatást gyakorolhat. Különösen kedvező helyzetben vagyunk, hiszen a gazdálkodók is érzik a korszerűsítés fontosságát, amit jól mutat, hogy 30-ról 68 milliárd forintra kellett emelni a Vidékfejlesztési Program keretében a kertészeti üzemek korszerűsítésére kiírt pályázat keretösszegét. Eddig 406 kérelem érkezett, amiből 208 kapott kedvező elbírálást 35 milliárd forint összértékben.

Le kell számolni azzal, hogy a magyar mezőgazdaság alapanyagot termel, minél több hozzáadott értéket kell nekünk maguknak előállítani,

hangsúlyozta Nagy István. Most együtt van a lehetőség, tudás és kutatóbázis, ami hosszú távú sikerhez vezethet, és újra 40-50 ezer hektáron terem alma Magyarországon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu