0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Az új-dél-walesi környezetvédelmi hivatal (EPA) arra kérte a lakosokat, hogy legyenek óvatosak az egyre növekvő egérinvázió elleni harcban, figyeljenek a méreg mennyiségére és a kihelyezésre.

A hatósági vizsgálat megállapította, hogy az állam középnyugati részén madarak pusztultak el, miután a méregből ettek.

Parks város temetőjében Kelly Lacey, a WIRES ( Wildlife Information, Rescue and Education Service) vadvédelmi szolgálat helyi szervezetének önkéntese mintegy száz rózsás kakadu tetemére bukkant hétfőn.

youtube://v/4ITgdgPUMuY

Arra gyanakszik a hatóság, hogy méreg okozta kakaduk elhullását, a vizsgálat ezt még nem erősítette meg.

A rágcsálóirtásra széles körben használt cink-foszfid nem feltétlenül veszélyezteti a helyi madarakat – mondta Steve Henry, az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) kutatója.

Előírás szerint hektáronként egy kilogrammot lehetne elhelyezni, ami négyzetméterenként a szer három kis szemcséjét jelenti.

„Megfelelően adagolva a szert nagyon kicsi a kockázat, hogy egy madár megtalálja és megegye a szemcséket.

Azért hullanak a madarak az égből, mert az emberek helytelen dolgokat tesznek: a szert nem az előírt módon helyezik ki, vagy saját csalit gyártanak. Majdnem mindig ez történik, amikor egérinvázió tör ki” – magyarázta.

Henry úgy vélte, az ausztrál tél alatt tetőzik az egérszám, mivel „alapvetően abbahagyják a szaporodást”, a tavaszi populáció nagyságát a telet túlélők száma határozza meg.

„A szárazság és a bozóttüzek nyomában ez az invázió az utolsó csepp a pohárban a gazdáknak és a helyi vadvilágnak. Reméljük, ugyanolyan gyorsan ér véget, ahogy kezdődött” – tette hozzá Lacey.

Forrás: MTI