Back to top

A magas élelmiszerárak még velünk maradnak

A növényi olaj, a gabona és a cukor ára meredeken emelkedett, ennek oka, hogy világszerte újraindul a gazdaság, mely élénkíti a keresletet, azonban a késői betakarítás és a vártnál kisebb termés globális szinten sok aggodalomra ad okot.

A világjárvány közepette 12 egymást követő hónapon át emelkedtek a nemzetközi élelmiszerárak, melyek 2011 szeptembere óta nem voltak ilyen magasak - derült ki a múlt héten közzétett havi élelmiszerár indexből.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete által rendszeresen közzétett index májusban 4,8%-kal emelkedett, ami közel 11 éve a legnagyobb havi növekedés.

A növényi olaj, a gabona és a cukor ára erősen emelkedett a újraéledő világgazdaság és az meglévő aggodalmak miatt, hogy a betakarítások a szokásosnál későbbre tolódhatnak, vagy az idei termés kisebb lehet a vártnál. Az index másik két összetevője, a tejtermékek és a hús ára stabil volt.

"Úgy tűnik, hogy a jelenlegi magas élelmiszerárak valószínűleg bizonyos mértékig fennmaradnak a 2021/22-re előre jelzett szűkös ellátási helyzet miatt." - áll a FAO elemzőinek jelentésében.

"Az elkövetkező hónapok kritikusak lesznek az élelmiszerpiacok alakulása szempontjából.

A globális gabona- és szójakészletek alig bizonyulhatnak elegendőnek egy nagyobb termelési hiány esetén, míg a világgazdasági tevékenység gyorsabb fellendülése a jelenleg vártnál sokkal gyorsabb ütemben ösztönözheti az e növények iránti keresletet." 

- tették hozzá.

A FAO a növényi olajok árának 7,8%-os emelkedését a pálma-, szója- és repceolajok magasabb árának tulajdonította. A pálmaolaj a legdrágább, több mint egy évtizede ez vezeti a listát. Ez köszönhető a pálmaolaj iránti globális kereslet növekedésnek és a pálmaolaj termelésben meghatározó délkelet-ázsiai országok lassú termelésének.

A gabonaárak 6%-kal emelkedtek májusban, a kukorica magasabb árainak köszönhetően.

Brazíliában, a világ 3. számú kukoricatermesztő országában a szárazság csökkenti a kukoricatermesztés kilátásait.

A világ legnagyobb cukortermelőjének számító országban uralkodó aszály szintén hozzájárult a cukor árának 6,8%-os emelkedéséhez, ami négy éve a legmagasabb szintre emelte azt.

A FAO a 2021. évi gabonatermésre vonatkozó első előrejelzésében 2,82 milliárd tonnás globális termést becsült, ami 1,9%-kal nagyobb a tavalyi rekordnál. A világ népességének növekedése miatt a gabonafogyasztás az előrejelzések szerint 2021/22-ben 1,7%-kal, 2,83 milliárd tonnára nő.

A 2021/22-es gazdasági év végén a globális gabonakészlet minimálisan nagyobb lenne, mint a gazdasági év elején, ami véget vetne az átvihető készletek három éve tartó csökkenésének.

A világ gabonatermelésének idei növekedésének nagy részét a kukorica adná, amely az előrejelzések szerint 2020-hoz képest 3,7%-kal emelkedne. Az előrejelzések szerint a búzatermelés 1,4%-kal, a rizstermelés pedig 1%-kal emelkedik.
Forrás: 
agriculture.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

A szántóföldekre már ráfér az öntözés

Az elmúlt napokban már nyárias hőmérsékletek és sok napsütés teremtett kedvező időjárási körülményeket a legtöbb termesztett növényünk számára. Ugyanakkor az ország egyes részein ismét csapadékhiány kezd kialakulni, Békés megyében például közel három hete nem esett. Sokfelé lenne szükség egy kiadós csapadékra a szántóföldi növényeink számára.

Oklevél- és díjátadó a NAK Szántóföldi Napokon

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállításának első napján (06.09.) a nagyszínpadon átadták a pandémia miatt tavaly elmaradt kukorica, búza és repce ajánlati fajtalista okleveleket és díjakat. Az átadás során részt vett többek között Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke is.

BÉT: élénkülő kereskedelem

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a május 28. és június 3. közötti öt tőzsdenapon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi tőzsdei elszámolóára 86 500 forint/tonna, a november–decemberi 65 000 forint/tonna, a 2022. március–júliusi 67 000–68 000 forint/tonna volt.

Csökkent a francia búzaexport májusban

Az elmúlt évtized legrosszabb hónapján van túl a francia gabonaexport. Májusban mélypontra esett a nem uniós országba történő tengeri kereskedelem.

A nyitás jelei Szerbiában

Amikor ezek a sorok íródnak, már elmondható, hogy Magyarországhoz hasonlóan Szerbiában is lecsengőben van a koronavírus-járvány. Jól halad a vakcinázás, és ennek köszönhetően egyre csökken az új fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a halálos áldozatok száma. Szerbia 7 millió lakosának több mint egyharmada megkapta a vakcina első adagját, bő egynegyede pedig átoltottnak tekinthető.

Jó tavasz Mezőhegyesen

2021. május közepén Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél az utolsó táblán végezték a talajelőkészítést, a takarmány- és árunövények magja már a földben volt, folyamatban volt a vetőmagnak szánt hibridkukorica vetése, folytak a növények állapotának megfelelő tápanyagkijuttatási és növényvédelmi munkák, a tehenészeti ágazat számára pedig olasz perjéből készítették a szenázst.

Akik őszi kalászosban utaznak…

Végre meg lehet megtartani a szabadföldi rendezvényeket, s az Isterra Magyarország Kft., a UPL Hungary Kft., a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport és a BONTA Kft. Szabadhídvég és Felsőnyék közötti út mellett tartott őszi kalászos fajta és technológiai bemutatóján megmutatkozott, a gazdák ki vannak éhezve a személyes találkozókra.