0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Mint tudósítónknak elmondták, meglepte őket, hogy a pandémia alatt – tavaly és idén is – milyen nagy volt a kereslet a virágokra. A Parragi Kertészet múltjára visszatekitnve úgy gondolják, a vállalkozás 5 évvel ezelőtti megalapítása jó ötletnek bizonyult. Vindornyaszőlős kellős közepén vásároltak meg egy üres telket, és nagy reményeket szőve felállították az első fóliasátrat.

Mindketten rendelkeznek mezőgazdasági végzettséggel.

Kezdetben próbálkoztak a gyümölcstermesztéssel – dióval, homoktövissel –, de egy „házi felmérés” alapján végül a virágosítás mellett tették le a voksukat.

A felmérés szerint ugyanis nagy igény mutatkozott rá a környéken.

Az ötletet gyors döntés és gyors tettek követték. Nagy szerencséjükre sikerült támogatást elnyerniük a fiatal gazda pályázaton, amivel el tudták indítani a vállalkozást. Az első szezonjukba ősszel szálltak be, így árvácskával és krizantémmal vágtak bele. Gyorsan meggyőződhettek róla, hogy helyesen mérték fel az igényeket, sokan és nagy számban vették, vitték tőlük a virágokat.

– Ahogy teltek-múltak az évek, úgy próbáltunk fejleszteni, előrelépni, az anyagi lehetőségeinknek megfelelően – fogalmazott Parragi Edina. – Elkészült a második fóliasátrunk, ami lehetővé tette, hogy már őszi és nyári virágokat is neveljünk. A muskátlival indítottunk, amit sírkertekbe és balkonra szántunk. Kezdetben 800–1000 tövet neveltünk, ma több mint 2 ezret, ráadásul sokkal több változatot, illetve több színben, mint az első időkben. Aztán újabb balkonvirágok következtek, a petúniától kezdve a kis kiegészítőkig. Megjelentek kínálatunkban az egynyáriak is, például a tölcsérjázmin.

A pinka és a begónia mostanra szintén kedvencekké váltak, és persze azok a fajok, amik jól tűrik a szárazságot.

Ez utóbbi tulajdonságot nagyon sokan kérik. A fajtákkal kapcsolatban egyébként azt tapasztaljuk, hogy az embereknek mindig szüksége van újdonságra, de közben a régebbi fajtáknak is rendelkezésre kell állniuk, ráadásul azok közül is szeretnek válogatni.

A Parragi Kertészet nem állt meg a virágoknál, mert az alapító-tulajdonosok úgy gondolták, megpróbálkoznak a zöldségfélékkel, zöldségpalántákkal is, bár egyelőre kisebb mennyiségben.

– Ugyanúgy, ahogy a virágoknál, a zöldségeknél is gondosan mérlegelni kell a fajtaválasztást. Egyrészt mindegyikből meg kell találni a legjobbakat – úgy gondoljuk, ez sikerült. De annyira változékony az időjárás, annyira változatos a föld minősége, azonkívül persze a vásárlói igények is eltérőek, hogy nehéz egyensúlyt találni. Változás mindig van, és kell is. Az viszont változtathatatlan meggyőződésünk, hogy csak minőséget szabad előállítani. Ez az alapanyagra és a munka minden egyes részletére értendő.

Mostanában beindultak a kiskertek, és sokan próbálkoznak fóliázással. Márpedig ehhez gyakorlati tudásra is szükség van.

Mi szaktanácsot is adunk a vásárlóinknak.

A virágok elültetéséhez és gondozásához is szükség van szakértelemre, és az érdeklődők e tekintetben is számíthatnak a Parragi Kertészetre.

– Örülünk neki, hogy egyre több a visszatérő vásárlónk, mert ez azt jelenti, hogy elégedettek a virágainkkal és a szolgáltatásainkkal. Pedig elég érdekes időszakot élünk, a vírushelyzet szinte mindent átalakított. Azt mondhatom, hogy a virágosításnak jót tett, hiszen – talán a több szabadidő miatt – egyre többen gondolták úgy, hogy szépítik a lakhelyüket, a kiskertjüket. Bevallom, tavaly, a korlátozások elején féltünk, hogy mi lesz, nem tudtuk, hogy jönnek-e virágokért az emberek. Nagyon aggódtunk, hiszen már korábban megrendeltük a magokat és a többi szükséges alapanyagot.

A viszonteladóink egy része az elején elmaradt ugyan, de a legtöbben mégis megtalálták a módját, hogy kinyissanak.

Tehát e tekintetben átmentinek bizonyult a félelmünk. A lakosság részéről pedig a korábbi éveknél is nagyobb érdeklődés mutatkozott a virágok iránt, talán mert mindenki vágyott a szabadba a tavaszi jó időben – s mert a szépség még fontosabb lett az emberek számára. A virágok pedig olyan növények, amikben kiteljesülhet a szépérzék, sokat lehet gyönyörködni bennük.

A virágosítás öröm, az emberek szeretik és keresik a szépet. Emiatt idén már nem is az értékesítés, hanem a beszerzés bizonyult nehezebbnek! Akadtak kisebb-nagyobb problémák, sokszor érez­tünk bizonytalanságot – de végül mindent sikerült megoldani. Tény, hogy kicsit nehezebben indult a virágosítási szezon, és most elsősorban az eléggé kedvezőtlen időjárásra gondolok. Ennek ellenére erre az évre is készültünk újításokkal.

Muskátliból már három fajtánk van, rengeteg színben, és petúniából is hasonlóan nagy a választék.

Egyébként is sokan keresik a színes mixeket. A begónia kereslete szintén megugrott, pedig nem a legolcsóbb virág. Viszont nagyon dekoratív, vidám és hálás növény, ezért szeretik és keresik az emberek. Bár már említettem, hogy az igények változnak, megint elmondom, hogy évről évre mást és mást keresnek a vásárlók. A levendula például veszített az előző évekbeli népszerűségéből, alig keresik. Ugyanakkor megemlíteném a fehér muskátlit, amit eddig senki sem hozott szóba, most viszont meglepően sokan vinnék. Vagyis azt tapasztaljuk, hogy a régi fajtákat és a legújabbakat is termesztenünk kell – mi pedig igazodunk ehhez. Az emberek ugyanis mindet igénylik.

Nem könnyű megjósolni, hogy mikor melyik fajta lesz divatos, nekünk mégiscsak tervezni kell valamennyire.

A Parragi Kertészet nemcsak a fajták, hanem az előállításukhoz szükséges infrastruktúra megteremtése érdekében is gondosan tervez, mert a kínálat tekintetében is csak úgy lehet előrelépni, ha az ahhoz szükséges eszközök és gépek egytől egyig rendelkezésükre állnak.

– Nem egy nagy vállalkozás a miénk, amiből következik, hogy egyszerre egy lépést tudunk tenni. Így van ez a megalakulásunk óta. Az első fólia és hozzá való infrastruktúra megteremtése után a második sátor építése következett, aztán a modern asztalok beszerzése, most pedig egyéb fejlesztésekre koncentrálunk. Felhúztunk például egy épületet, aminek több funkciót szánunk. Egyrészt a szociális helyiségek helye lesz benne, másrészt szaktanácsadást és bemutatókat is tarthatunk benne, harmadszor pedig óriási szükségünk volt már egy raktárhelyiségre.

Amikor mezőgazdasági fejlesztésre lehet pályázni, mi mindenképpen megpróbálunk „nevezni” rájuk, hiszen szeretnénk még előrébb lépni a minőség terén.

Ehhez gépesítésre van szükség, hiszen gépek nélkül elég nehéz például az anyagmozgatás. Szeretnénk saját szállító járművet beszerezni, ami a marketingünket is megkönnyítené. Sokszor hívtak bennünket bemutatókra, rendezvényekre, ám ezeknek a meghívásoknak eszköz híján nem tudunk eleget tenni. Kimondottan keressük az új lehetőségeket, hiszen mi a minőségi munkában hiszünk, ami nemcsak bennünket és a jövőnket, hanem a vásárlóinkat és a többi partnerünket is szolgálja.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság