0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Fontos a természet tisztelete

A Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége közösen szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napot.

Több külföldi előadó is elfogadta a szervezők felkérését, így Piet Oudolf és Sarah Price kerttervezők, Nigel Dunnett, a Sheffieldi Egyetem tájépítészeti tanszék professzora, Fergus Garrett, a Great Dixter Charitable Trust ügyvezető igazgatója és főkertésze is megosztotta gondolatait az érdeklődőkkel.

Az online eseményen összesen 213 fő vett részt Ausztráliából, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Görögországból, Magyarországról, Németországból, Portugáliából, Romániából, Svédországból, Szlovákiából, Törökországból, Ukrajnából. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete támogatta.

Elsőként Fergus Garrett előadását foglaljuk össze, aki főkertészként igazgatja a 6,5-7 hektáros Great Dixter kertet.

A teljes munkaidőben dolgozó négy-öt szakember mellett öt diák segíti a kert fenntartási munkáit. Ez a gyakorlati oktatási tevékenység többletenergiát és külön figyelmet kíván a szakemberektől. A kert területének egy része kaszáló és erdő, egy személy kifejezetten ezekkel foglalkozik. Átlagosan mínusz 10 °C a legalacsonyabb hőmérséklet télen, de az elmúlt években csak mínusz 2-3 °C volt a jellemző, és kevesebb eső esett, mint korábban. Változik a klíma, már nincsenek szélsőségesen hideg időszakok.

Természetes és költséghatékony

Maguk készítik a komposztot és a talajkeverékeket, szaporítanak növényeket, és a gyomirtást is ők végzik. Zárt rendszerben dolgoznak, próbálják minimalizálni azt, ami beérkezik, és azt, ami elhagyja a kertet. Ez nagyon hatékonnyá teszi a fenntartást, alacsony költségvetéssel tudnak dolgozni.

Az új növényfajtákból mindig csak egy darabot vásárolnak.

Ha az beválik, akkor maguk szaporítják tovább. Kész növények helyett inkább magokat és hagymákat vásárolnak. A kertnek éves szinten ötvenezer látogatója van, bár tavaly a járvány miatt csak húszezren keresték fel. Keskenyek a kerti ösvények, ezért nem tervezik a látogatói létszám növelését, inkább növényekkel szeretnének kísérletezni. Bevételük részben a látogatói jegyárakból, képzési programokból, előadások szervezéséből származik. Működtetnek egy faiskolát is, a kertben elültetett növényeik 85 százalékát ott nevelik fel, és értékesítik is azokat, valamint a kerten belüli üzletükben szakkönyveket is árusítanak. Felújításokra több forrásból kapnak támogatást. Ha marad pénzük, annak összegét képzésre, valamint jótékonykodásra fordítják. Arra oktatják az embereket, hogy olyan kerteket varázsoljanak maguk köré, melyek alacsony költséggel is megfelelően karbantarthatók.

A Great Dixter nagyon dinamikus, romantikus vidéki kert, amire a növények kiválasztásakor is figyelni kell. Igazi kísérleti terület, ahol növénytársulásokat, színkombinációkat, az egyes növénytársulások fenntartási lehetőségeit lehet kipróbálni.

Folyamatosan figyelik, hogy az egyes fajták hogyan támogatják egymást. A diverzitás rengeteg dologra megtanít, emelte ki az előadó. Igyekeznek leírni és közösségi tulajdonná tenni tapasztalataikat, mert szeretnék, ha minél több természetes kert megvalósulna.

Névjegy

Fergus Garrett a Great Dixter Charitable Trust ügyvezető igazgatója és főkertésze. A Wye Főiskolán tanult kertészetet, majd dolgozott Rosemary Alexander és Beth Chatto kerttervezőknél. Christopher Lloyd nevezte ki a Great Dixter kertészeti oktatóközpont főkertészévé, ahol az évszakokhoz igazodva új növényfajtákkal és növénykombinációkkal kísérletezve folyamatosan változtatja, fejleszti a kertet. Széles körű elismerésnek örvend, számos díj mellett 2019-ben megkapta a Victoria Becsület Érdemrendet. Számos előadás és publikáció fűződik a nevéhez.

A Great Dixter kert a neves kertész és szakíró, Christopher Lloyd (1921–2006) családi otthona volt, akinek szakkönyveit, előadásait ez a kert inspirálta. A kert jelenleg Fergus Garrett és a Great Dixter Charitable Trust jótékonysági szervezet felügyelete alatt áll, április elejétől október végéig látogatható, Anglia East-Sussex régiójában található.

Bővebb információ a www.greatdixter.co.uk oldalon.

Az ökológusok érdeklődését is felkeltették a természetes kertek, hiszen közös probléma a biodiverzitás csökkenése. A Gret Dixter kivételes fajgazdagságú, az ökológusok szerint fajokban sokkal gazdagabb, mint a legtöbb természetvédelmi terület. Mintegy 130 különböző pókfaj – az Egyesült Királyságban élő fajok közel fele – megtalálható ebben a kertben. Ez igazolja, hogy a tervezett kertek is fontos szerepet játszhatnak például a biodiverzitás megőrzésében.

Tudatosan irányított

A kert több mint 100 éves épülete kivételesen szép, de az uralkodó szerep a növényeké, és ezt a látogatók nagyon szeretik.

Sok olyan növény van, amely önvető módon jelenik meg, és az egész kertben megtalálható.

Ezek a növények állandóságot jelentenek és összekötik egymással a kertrészeket. Az egyes kiültetések eltérnek egymástól, de ezek az állandó elemek harmóniát hoznak. Cristopher Loyd korábbi tulajdonos is hagyta, hogy a vidék beszivárogjon a kertjébe, most is egybefolynak a mezők és a fás területek, a kert és vidéki környezet. Ahogy a természetben, úgy a kertben is különböző növények jelennek meg évszakonként. A szakembereknek tudatos ültetéssel sikerül utánozniuk azt, ami a természetben működik. Engedik, hogy a vegetáció szabadon burjánozzon, de természetesen tudatosan irányítják ezt a folyamatot. Bizonyos fajok esetében hagyják, hogy a természet vegye át az irányítást. A kertbe bekerült vadvirágok is természetes módon szaporodnak, ezért nem lehet előre tudni, milyen látvány várható a következő évben, még a legintenzívebben kezelt területeken sem.

Az ösvényeket övező növények között vannak, amelyek faiskolákból kerültek oda, míg mások maguktól jelentek meg.

Gyomnövények is élnek a kertben, mert úgy véli a főkertész, hogy az embereknek azokat is meg kell mutatni. Azért, mert egyes növényeket gyomnövénynek tekintünk, nem jelenti azt, hogy ne lenne szerepük a kertekben. Tudatosan irányítják terjedésüket, amikor magot hoznak, visszavágják őket, és többségüket később mulcsként használják.

Ez a vidéki hangulat szólítja meg az idelátogatókat. Vannak olyan díszkertek, melyek a természeti erőktől függetlenül működnek, de a Great Dixter nem ilyen. Két-három évvel ezelőtt teljesen más látvány fogadta a látogatókat, mint tavaly. Nemcsak a vidékhez próbálnak illeszkedni, hanem igyekeznek valami olyat létrehozni, ami a különböző évszakokban egyaránt működik. Fontos számukra, hogy minden évszakban érvényesüljön az egynyáriak, évelők, alacsony növésű és magas fajták változatossága. Így jönnek létre a dinamikusan változó területek.

Bemutatókertről lévén szó, folyamatosan kísérleteznek. Vannak területek, melyeket évente megújítanak, mások évtizedek óta változatlanok.

Például egy korábbi rózsakert helyén trópusi kertet hoztak létre, amely kevesebb gondozást igényel, ám látványosabb a korábbiakhoz képest. Kísérleti jelleggel a növényeket egymáshoz közel ültették, amivel bensőséges hangulatot értek el, mert az embereknek át kell törniük a vegetációt ahhoz, hogy el tudjanak menni a növények között. Ennek előnye, hogy a látogatók meg tudják érinteni ezeket a növényeket, közel kerülnek hozzájuk.

Látványos összhatás

Nemcsak az fontos, hogy a szezonalitás és látványosság alapján a legjobb fajták kerüljenek egy adott helyre, lényeges az is, hogy legyen a növények között reakció, együtt is megfelelően működjenek. Például, ha a visszafogott virágszínű Zinnia elegans mellé Pleioblastus cv. kerül, akkor egészen izgalmas hatás jön létre.

Fontos a levél színét is figyelembe venni. A Persicaria polymorpha mutatós a zöld árnyalataival és formáinak különbözőségével.

Vannak növények (Hosta, Azalea), melyeket eltérő formáik miatt társítanak. Szép vizuális kontrasztot lehet létrehozni megfelelő odafigyeléssel. Fontos, hogy a szemünket megdolgoztassuk, hangsúlyozta az előadó.

Ha két növénynek formában és színben is teljesen eltérő a levélzete, sokkal jobb összhatás jön létre. Az Euphorbia cv. és a Dryopteris filix-mas izgalmas együtt. Nem kell, hogy mindig éles színekkel dolgozzunk, a zöldek is hatásosak. A nagyon hasonló levelek nem olyan látványosak a szemnek, mint a formában és színvilágban egymástól eltérőek. Előnyös a díszfüvek együttese különböző évelőkkel. Lehet, hogy túl egyszerűnek tűnik a Verbascum és a Phlomis egymás mellett, de ha nem várják meg, hogy a Verbascum virágba boruljon, pusztán a levelének a formája és színe is izgalmas hatású lehet.

Tökéletes kontrasztot alkot az Agas­tache Black Adder és az Echinacea.

Hosszú időszakban látványos együttes, mert a virágok hamar színesednek, sokáig láthatóak a színek és a formák egymás mellett. Még az elnyílás időszakában is annyira eltérnek egymástól, hogy ez a kontraszt hosszú időn keresztül megmarad. Az Allium szinte felkiáltójelként van jelen a kertekben, jól mutatnak a fehér virágú fajták a piros és a sárga színű virágokkal, de az sem gond, ha zöld a zölddel van vegyítve.

Az Alliumok elhelyezése a különböző növénycsoportok között jól hangsúlyozza a vizuális eltéréseket. Amikor növényekben gondolkodik az ember, rögtön a virágok és azok színe jut az eszébe, pedig sokszor zöldben is érdemes gondolkodni.

Szeretnék elérni, hogy az embereket pozitív gondolkodásra késztesse a kert, ha beszélnének róla, ha folyamatosan észrevennék a különbözőségeket. Ezért nagyon fontos, hogy ne mindig azonos magasságú növények legyenek egy-egy kertrészletben.

A Great Dixter kertben próbálnak játszani a levelekkel is, és bemutatni, hogy mennyire más lesz a hatás, ha hirtelen virágba borul egy terület, pedig ugyanazok a növények láthatók ott, mint korábban.

Ez tudatos tervezést és átgondolást igényel. Minden növény eltér a másiktól, mindegyikben van valami egyedi. Lehet, hogy csak pici az eltérés, de elegendő ahhoz, hogy fölhívja magára a figyelmet, odavonzza a szemet. Ez vonatkozik a dézsás és a kerti kiültetésekre is. Magára a kompozícióra kell összpontosítani. Fontos, hogy a növények jól érezzék magukat, de a levelek és virágok formája, anyaga, karaktere, a színek, és bizonyos területek hangsúlyozása ugyanilyen fontos. A kertben mindent megtesznek annak érdekében, hogy évszakonként más ragadja meg a figyelmet. Fontosnak tartják, hogy hosszú ideig díszítő növényeket ültessenek egymás mellé, hogy hosszan gyönyörködtessenek. A látványt finomítani is kell, ezért láthatóak például a Verbascum körül fűfélék is, melyek lágyítják növényegyüttes hangulatát. A tulipánok élénk pirossárga színe az őket körülvevő fehérek mellett sokkal lágyabb hangulatot teremt.

Fontos a természet tisztelete. Amikor a kertben sétálnak a látogatók, lehetőségük van arra, hogy igazán kapcsolatba kerüljenek a természettel.

Elvegyülhetnek a növények között, ahelyett, hogy csak távolból szemlélnék őket. Amikor elültetnek valamit, azt úgy teszik, mintha természetesen nőtt volna arra a helyre, és megengedik, hogy kiteljesedjen a növény, majd elhervadjon. Így biztosítják a dinamizmust ahelyett, hogy csak egyformaságot teremtenének. Szeretik a változatosságot látni a kertben, emelte ki Fergus Garrett.

Szeretnek kísérletezni különböző növényekkel, magvakkal, színekkel, bár ezek nem mindig sikeresek. Tesztelnek, kipróbálnak dolgokat, nincsenek határok. Vannak ágyások, ahova csak évelőket, egynyáriakat ültetnek, ezért ezek a területek minden évben másként néznek ki. Egyszer sok zsályát, máskor mezei keveréket használnak. Vízelvezetéssel nem foglalkoznak tudatosan, olyan növényeket választanak, ami az adott körülményt kedveli. Érzékeny, betegségre hajlamos fajtákat nem ültetnek újra.

A kreativitás kiemelt hangsúlyt kap, nincsenek korlátok közé szorítva, és megpróbálják a lehető legtöbb örömet adni a kerttel.

Fontosnak tartják a nyitottságot a kísérletezésre, a tanulásra. A növénytársulások folyamatosan változnak, meg tudják figyelni, hogy mi történik. A kert azért is nagyon látogatott, mert állandóan változik, mindig új arcát mutatja.

A kertészeteknek és a kerteknek példát kell mutatniuk a biológiai sokszínűség megtartása kapcsán, zárta előadását Fergus Garrett.

Megyesi Éva

Forrás: Kertészet és Szőlészet