0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mozzarella mínusz tehén

A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Míg a növényi alapú „tejtermékek” palettája egyre szélesebb,

a növényi alapú sajtok előállítsa akadozik, mivel nehéz reprodukálni a kazein tulajdonságait. Ez a tehéntejben az a fehérje, amely az olyan sajtok, mint a mozzarella nyúlósságáért felelős.

Míg számos kereskedelemben kapható termékben található növényi eredetű savófehérje, a kazeint sokkal nehezebb baktériumok segítségével, mikrobiális fermentációval előállítani.

Minderről az új-zélandi születésű Matt Gibson, aki Kaliforniába költözvén megalapította a New Culture nevű céget. A vállalat mottója: Tehénsajt tehén nélkül. Ahogy arról a Foodnavigatornak beszámolt, a kazeint rendkívül nehéz fermentációs úton előállítani. Ennek ellenére az elmúlt 18 hónap alatt számos áttörést értek el az állatmentes kazeintermelés területén. Azzal pedig, hogy szignifikáns mennyiségű kazeinfehérjét tudnak előállítani, 100 százalékban a mozzarella előállítására koncentrálnak.

A genetikus és mikrobiológus végzettségű cégtulajdonos

szintetikus biológiai technológiával DNS-szakaszokat ültet be baktériumokba, hogy hatékonyan „programozza” vagy „parancsolja meg” azoknak, hogy egy cukros közegben való etetést követően megkívánt fehérjét (alfa-, kappa- és béta-kazein) állítsák elő.

Ezeket aztán kazeinmicellákká vagy -fürtökké alakítják, amelyek már meglehetősen hasonlítanak a valódi tej kazeingömjeire.

„Ezek adják egyébként a tej színét, „funkcionalitását”, tápanyagát és teszik alkalmassá az olyan sajtok készítésére is, mint a mozzarelle, míg a savóból, amely csak ricotta vagy krémsajtok készítésére alkalmas.”

állítja a kaliforniai cég vezetője.

Ezután már csak olyan sókat adnak a készítményükhöz, amelyeket a tehéntej is tartalmaz, és ezután már csak hagyják hogy a „természet” dolgozzon.

A mozzarellájuk állításuk szerint nagyon tiszta: állatmentes fehérje, növényi alapú zsiradék, kevés növényi alapú cukor, néhány só, egyebek mellett kálciumsók, vitamin és ásványi anyag van benne.

A cég egyébként az étkeztetésbe kíván betörni a termékével, mivel ott használják föl a legtöbb mozzarellát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/FoodNavigator