0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A nyitás szellemében jelent meg a Pegazus júniusi száma

A versenyek, amelyekről a júniusi Pegazusban tudósítunk, még zárt kapuk mögött zajlottak, de már abszolút benne volt a levegőben a közeljövőbeli nyitás szele, és szinte minden szerzőnk írásából érződik az emiatti lelkesedés.

youtube://v/jeDlTBb8RHE

Igaz, az elmúlt másfél évnyi bizonytalanság után – amelyet tovább súlyosbított a lovak Európa-szintű herpeszvírus-járványa kora tavasszal – már az is óriási dolog, hogy nem változnak állandóan a versenynaptárak, nem kell lemondani a legkülönfélébb versenyeket egyik napról a másikra.

Két nagyszabású díjlovasversenyről is szó van a lapban, az egyik ragyogó napsütésben zajlott Máriakálnokon, a másik szakadatlan esőzésben Szilvásváradon – nem véletlenül adta a beszámolónak a „Májusi eső aranyat ér” címet díjlovasbíró szerzőnk, Borosné Nagy Zsófia.

A máriakálnoki verseny a díjlovasvilág egyik legrangosabb eseménye immár hatodik éve,

hagyományosan május első hétvégéjén rendezik a máriakálnoki Díjlovagló Központban, és mivel az itt induló lovasok minősítést szerezhettek az idei Eb-re, idén is lehetett ismert olimpikonokkal találkozni többek között.

A másik verseny egy vadonatúj sorozat, a Szilvásvárad Masters első felvonása volt, és azt a feladatot szánják neki a szilvásváradi szakemberek, hogy erősítse a lovasközpont szerepét nemzetközi fronton

mind a díjlovagló, mind pedig a díjugrató és fogathajtó szakágban.

Borosné Nagy Zsófia mindkét verseny szervezőjét megkérdezte: Losonczy Anikót arról, hogy valóban ujjgyakorlatnak számít-e ennyi év után a híresen profi körülményeket megteremteni Máriakálnokon; Dallos Beátát pedig arról, hogy mennyire nehéz feladat felhelyezni a nemzetközi térképre a szilvásváradi versenyhelyszínt.

Rutinos szakemberek lévén őszintén válaszoltak a kérdésre mindketten, érdemes elolvasni a cikkeket.

Díjugratásra áttérve, megismerhetünk egy fiatalembert, Dömse Tamást, aki életében először lovagolt 150 cm magas pályát, és rögtön meg is nyerte – alighanem fogunk még hallani róla, már csak azért is, mert azóta a Gróf Széchenyi István emlékversenyben is remekelt.

Persze attól, hogy elkezdődött a várva várt versenyszezon, nem csak versenyekről szól a júniusi Pegazus. Megjelent egy nagyszerű háttérismeret-cikk a lovak nyelvéről „Egy kis nyelv-tan” címmel; gyerekrovatunk szerzője, Csilló Rita azt vezeti le, hogy miben hasonlít egymásra a lovasklub és a falka, illetve a ménes; szokásos villámkérdéses interjúnk alanya ezúttal ifj. Dobrovitz József világbajnok fogathajtó; és nagyon szépek lettek a Szilvásváradon készült életképek is a felhőbe burkolózott hegyekkel a háttérben. Ha pedig életképek, akkor ne feledje senki, hogy

továbbra is várjuk a saját fotókat a Pegazus Facebook-oldalán futó fotópályázatra, itt nem követelmény a profi technika,

csak azt kérjük, hogy „mutasd meg, számodra mit jelent lovasnak lenni”. A legtöbb lájkot kapott felvételt minden hónapban megjelentetjük a nyomtatott Pegazusban.

Forrás: Pegazus