Back to top

A nyitás szellemében jelent meg a Pegazus júniusi száma

A versenyek, amelyekről a júniusi Pegazusban tudósítunk, még zárt kapuk mögött zajlottak, de már abszolút benne volt a levegőben a közeljövőbeli nyitás szele, és szinte minden szerzőnk írásából érződik az emiatti lelkesedés.

MMG - A nyitás szellemében jelent meg a júniusi Pegazus

Igaz, az elmúlt másfél évnyi bizonytalanság után – amelyet tovább súlyosbított a lovak Európa-szintű herpeszvírus-járványa kora tavasszal – már az is óriási dolog, hogy nem változnak állandóan a versenynaptárak, nem kell lemondani a legkülönfélébb versenyeket egyik napról a másikra.

Fotó: Somogyvári Anett
Két nagyszabású díjlovasversenyről is szó van a lapban, az egyik ragyogó napsütésben zajlott Máriakálnokon, a másik szakadatlan esőzésben Szilvásváradon – nem véletlenül adta a beszámolónak a „Májusi eső aranyat ér” címet díjlovasbíró szerzőnk, Borosné Nagy Zsófia.

A máriakálnoki verseny a díjlovasvilág egyik legrangosabb eseménye immár hatodik éve,

hagyományosan május első hétvégéjén rendezik a máriakálnoki Díjlovagló Központban, és mivel az itt induló lovasok minősítést szerezhettek az idei Eb-re, idén is lehetett ismert olimpikonokkal találkozni többek között.

A másik verseny egy vadonatúj sorozat, a Szilvásvárad Masters első felvonása volt, és azt a feladatot szánják neki a szilvásváradi szakemberek, hogy erősítse a lovasközpont szerepét nemzetközi fronton

mind a díjlovagló, mind pedig a díjugrató és fogathajtó szakágban.

Borosné Nagy Zsófia mindkét verseny szervezőjét megkérdezte: Losonczy Anikót arról, hogy valóban ujjgyakorlatnak számít-e ennyi év után a híresen profi körülményeket megteremteni Máriakálnokon; Dallos Beátát pedig arról, hogy mennyire nehéz feladat felhelyezni a nemzetközi térképre a szilvásváradi versenyhelyszínt.

Rutinos szakemberek lévén őszintén válaszoltak a kérdésre mindketten, érdemes elolvasni a cikkeket.

Díjugratásra áttérve, megismerhetünk egy fiatalembert, Dömse Tamást, aki életében először lovagolt 150 cm magas pályát, és rögtön meg is nyerte – alighanem fogunk még hallani róla, már csak azért is, mert azóta a Gróf Széchenyi István emlékversenyben is remekelt.

Fotó: Somogyvári Anett
Persze attól, hogy elkezdődött a várva várt versenyszezon, nem csak versenyekről szól a júniusi Pegazus. Megjelent egy nagyszerű háttérismeret-cikk a lovak nyelvéről „Egy kis nyelv-tan” címmel; gyerekrovatunk szerzője, Csilló Rita azt vezeti le, hogy miben hasonlít egymásra a lovasklub és a falka, illetve a ménes; szokásos villámkérdéses interjúnk alanya ezúttal ifj. Dobrovitz József világbajnok fogathajtó; és nagyon szépek lettek a Szilvásváradon készült életképek is a felhőbe burkolózott hegyekkel a háttérben. Ha pedig életképek, akkor ne feledje senki, hogy

továbbra is várjuk a saját fotókat a Pegazus Facebook-oldalán futó fotópályázatra, itt nem követelmény a profi technika,

csak azt kérjük, hogy „mutasd meg, számodra mit jelent lovasnak lenni”. A legtöbb lájkot kapott felvételt minden hónapban megjelentetjük a nyomtatott Pegazusban.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Mit legelnek a patások?

A kisebb testű, kérődző patások az energiadúsabb növényeket igyekeznek legelni, míg a lófélék - melyek általában nagyobb testűek is - kevésbé válogatósak táplálkozás közben. Számukra fontosabb, hogy legyen víz a közelben.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Bábolnai sikerek

Tökéletes nyári időjárás és kifogástalan szervezés várta azokat a lovasokat, akik június második hétvégéjén Bábolnát választották. A sok nevezés miatt végül négynaposra bővített versenyen a kétcsillagos világkupa-versenyszámok mellett amatőr, gyermek és junior kategóriákat is kiírt a szervező Bábolna Ménesbirtok.

Lázár Zoltán győzelemmel hangolt a budapesti négyesfogathajtó Eb-re

Lázár Zoltán győzelmével zárult a szilvásváradi nemzetközi négyesfogathajtó verseny.

Hétvégén startol az első Csemői Vágta

Július 24-én, szombaton először rendez Elővágtát a Pest megyei település, azonban Csemő neve nem első alkalommal szerepel a Vágta történetében: 2017-ben Petrik Tamás a község képviseletében nyerte meg a budapesti döntőt.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.

Együttműködési lehetőségek

Július elején Székelyföldön járt Nagy István magyar agrárminiszter. Több programon vett részt, illetve találkozott az erdélyi gazdaszervezetek képviselőivel, gazdákkal, agrárszakértőkkel, szakoktatókkal, polgármesterekkel és politikusokkal is.

Ők lettek a III. Érdi Vágta győztes lovasai

Július 18-án álltak rajthoz a térség lovasai a simonpusztai Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központban. A település már harmadszorra rendez Elővágtát, de most először került sor arra, hogy itt rendezzék meg a Jótékonysági Sztárfutam első közös edzését, amely a hírességek döntőre való felkészülésének egyik állomását is jelentette.

Abonyi Imre Emlékverseny, Bugac

Kánikulai hőség fogadta a Bugacon június 17–20. között rendezett nemzetközi fo­gat­hajtóverseny résztvevőit.