0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Tetoválással a sólyomnepperek ellen

Kétségbeesett kísérlet történik a Szibéria tollas kincseként ismert kerecsensólymok védelme érdekében. A szibériai ornitológusok úttörő kezdeményezése során 12 ritka ragadozó madár csőrére tetoválták a nemzetközi SOS kódot, a lábukra a karmok fölé pedig a 22-es számot.

A világon először alkalmazott szokatlan lépés célja, hogy megvédje a fiatal sólymokat attól, hogy orvvadászok elkapják és eladják őket arab országokba, ahol az aranyhoz hasonlóan nagyra értékelik őket.

Minden egyes madár tetoválása kb. 15 percig tartott.

Azért a csőr és a láb területét választották ki a tetoválások helyéül, mert ez a legkevésbé érzékeny testfelülete a madaraknak,

és mint az ornitológusok elmondták, a sólymok a tetoválás alatt és után sem mutatták a stressz jeleit.

A 20. század végén a kerecsensólyom-populáció gyakorlatilag kipusztult ezen területen, mivel az orvvadászok solymászat céljára fogták be a madarakat, hogy jó pénzért eladják az arab sejkeknek. De így már a tetovált sólymoknak egyáltalán nincs piaci értéke az arab országokban, mivel a tetoválásokat nem szívesen látják a muszlim világban.

Ha ezeket a madarakat befogják, reméljük, hogy még az orvvadászok is szabadon engedik őket –

mondta Denis Malikov, a Sailugem Nemzeti Park igazgatója.”

A tetovált sólymokat a ritka ragadozó madarak számára létrehozott Altaj Sólyom Óvodában és az Altaj Állami Egyetem egyik madáróvodájában keltették ki. Hamarosan az összes madarat szabadon engedik a vadonba az orosz-mongol határhoz közeli Sailugem Nemzeti Parkban.

A nagy testű kerecsensólyom (Falco cherrug) populációjának 90%-a Ázsiában fészkel. Egyedi, sötét színű kerecsensólymok csak Oroszországban élnek, az Altaj Köztársaság és a Tuva Köztársaság határán.

 

Forrás: siberiantimes.com