Back to top

Minden károsít, ami csak lehet – Növényvédelmi előrejelzés 24. hét

Eddig a melegre várt a károsítók egy része, de ahogy eljött a nyári idő, vele itt van egy sor növényvédelmi feladat is. Sok a levéltetű, rajzanak a gyümölcsmolyok, szőlőben megjelentek a lisztharmatfertőzés első levéltünetei, csak napok kérdése a peronoszpórás megbetegedés kialakulása, illetve az amerikai szőlőkabóca lárvakelése is felgyorsult.
A selyemfényű puszpángmoly első nemzedékű lepkéi bármelyik pillanatban megkezdhetik a rajzást.

Június első dekádjára nyáriasan melegre fordult az időjárás. A nappali hőmérsékleti maximumok rendszeresen 25-30 °C körül alakulnak, és éjszaka sem hűl a levegő 14-16 °C alá. A frontmentes időszak miatt csak helyenként alakulnak ki záporok, zivatarok. Reggelente igen erős a harmatképződés. A jelenlegi időjárás egyaránt kedvez a kártevőknek és a kórokozóknak. A májusi bőséges csapadék után intenzív a növények hajtásnövekedése, különösen ott, ahol a késői fagyok miatt gyenge lesz a termés.

Minden gyümölcskultúrában igen erős a levéltetű-fertőzés,

különösen szembetűnő a kártétel az alma-, szilva- és kajszifákon, de magas fertőzöttséget észlelhetünk a cseresznyén is, itt a védekezést nehezíti, hogy megkezdődött az érés.

Minden gyümölcskultúrában erős a levéltetűfertőzés
Almásokban és körtésekben a levéltetűjelenlét mellett az almamolyrajzás is folyamatos, a csapdák egyre többet fognak, míg a levélaknázó molyok rajzása most szünetel. Házikertekben a poloskaszagú darazsak kártétele figyelhető meg. A melegebb idő és a magasabb páratartalom hatására az almafavértetű-fertőzés erősödik, nagyobb kolóniákat már a lombkorona felső régióiban is láthatunk.

Minél sűrűbb a lombozat, annál nehezebb lesz a védekezés a kártevő ellen.

A lisztharmat- és a varasodásfertőzés szintén erősödött. Egyelőre előbbinek kedvezőbb az időjárás, de már kisebb esők is elősegíthetik a varasodás terjedését, ami nemcsak a leveleket, hanem a termést is érinti. Körtében a varas gyümölcsök aránya 5-8%.

Csonthéjasokban a keleti gyümölcsmoly és a barackmoly rajzása egyaránt fokozódik, őszibarackon már megfigyelhetők az első hajtáskárosodások, valamint a zöld őszibarack-levéltetű is nagy számban van jelen, a károsított hajtások aránya 5% körüli. A csonthéjasokon a sztigminás fertőzés nem erősödött, de

bármikor intenzívebbé válhatnak a megbetegedések, különösen azokban az ültetvényekben, ahol az előző években is magas volt a fertőzöttség.

A szilvamolycsapdák most háromnaponta 20-30 lepkét fognak.

A szőlőültetvényekben intenzíven növekszenek a hajtások és tart a fürtmegnyúlás, sőt, a Szekszárdi borvidéken már virágzik a Kékfrankos. A lisztharmatfertőzés első levéltünetei foltszerűen megjelentek, és csak napok kérdése a peronoszpórás megbetegedés kialakulása. Az amerikai szőlőkabóca lárvakelése a meleg hatására felgyorsult, a kikelt lárvák túlnyomó többsége (90%) L2-es fejlettségi fokozatú.

A selyemfényű puszpángmoly első nemzedékű lepkéi bármelyik pillanatban megkezdhetik a rajzást, a kerttulajdonosoknak célszerű kihelyezniük a feromoncsapdákat.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.

Súlyos tafrinafertőzés volt idén

Az idén ismereteim szerint a legnagyobb gondot az őszibarack levélfodrosodása gomba okozta, ezért az ezzel kapcsolatos ismereteket adom közre annak érdekében, hogy a következő években megelőzhessük a károkat. Az őszibarack károsítóiról a Kertészet és Szőlészet 2017. évfolyamának 17. számában írtam.

Nehéz szezon, rekord eredmények - befejeződött az aratás

Bár az időjárás viszontagságai extrém módon nehezítették meg a gazdálkodást, a fő kultúrákkal mégis rekordhozamokat sikerült elérni itthon a szántóföldi növénytermesztésben.

A kijárási korlátozások levegőtisztító hatása nem ellensúlyozta a bozóttüzek szennyezését

Az Ausztráliában 2019 végén, 2020-ban pusztító bozóttüzek voltak a legnagyobb hatással a klímaváltozásra az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tanulmánya szerint.

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.

Kedvezett az idő a fertőzéseknek – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

A forró nyári időjárásba július közepe felé csapadékos időszak ékelődött, ami sokat változtatott a növényvédelmi helyzeten, és azóta is hatással van az elvégzendő teendők fontossági sorrendjére.