Back to top

Negyvennyolc féle őszi búza

Idén is az egyik leglátványosabb része volt a NAK Szántóföldi Napoknak a szántóföldi növények kiállítása. Közel 10 hektáron láthatott a közönség fajtasor-, valamint mikroparcellás termesztéstechnológiai bemutatókat június 9-10-én Mezőfalván.

A fajtasort Poós Bernát, a NÉBIH szakreferense mutatta be
Fotó: Fotó: Kiss Gergely
Összesen 48 féle őszi búza tesztelésébe lehetett betekinteni a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) fajtasorbemutatóján.

A 27 korai és 21 középérésű, államilag elismert búzafajtát Poós Bernát, a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága Szántóföldi Fajtakísérleti Osztályának referense mutatta be. Mint mondta, a kísérlet magában foglalja a megelőző három évben újonnan regisztrált, így a piacon még kevésbé ismert fajtákat, az előző évek posztregisztrációs kísérleteiben termésmennyiségben és minőségi paraméterekben tíz-tíz legjobban teljesítő fajtát, valamint az előző termesztési évben (2019/2020.) meghatározó, nyolc legnagyobb területen szaporított búzafajtát.

A NÉBIH által koordinált fajtaregisztráció során a fajtajelöltek gazdasági értékvizsgálaton mennek keresztül, mielőtt bekerülnének a Nemzeti Fajtajegyzékbe, illetve az európai uniós fajtakatalógusba.

Az elismert fajták széles szortimentet alkotnak. Csak búzából 162 hazai és 2 500 EU-ban regisztrált fajtát tartanak nyilván. A fajtabejelentők rendszerint a magyar nemesítők vagy a külföldi nemesítő intézetek képviselői.

A helyes fajtaválasztás magában foglalja az egészséges környezet megteremtését, valamint a kiváló minőségű és eredményű, biztonságos termékek előállítását is
Fotó: Kiss Gergely

A szakmai szövetségekkel közösen végzett posztregisztrációs kísérletek a korábban és újabban elismert fajták összevetését szolgálják.

Újdonságértékük az, hogy objektív, független bemutató és kiértékelő rendszer alapján, átfogó képet nyújtanak a termelők részére.

Az együttműködő felek minden rendelkezésükre álló eszközzel a helyes fajtaválasztást szeretnék támogatni, amely magában foglalja az egészséges környezet megteremtését, valamint a kiváló minőségű és eredményű, biztonságos termékek előállítását is.

Az eredményeket a VSZT és a NÉBIH honlapján teszik közzé.

A GOSZ-VSZT-NAK-NÉBIH fajtakísérleteiről Zsigmond László, a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság vezetője beszélt
Fotó: Kiss Gergely

A Nemzeti Fajtajegyzéket évente aktualizálják, ami azt jelenti, hogy nemcsak új fajok kerülnek ajánlásra az egyes növénytípusok tekintetében, hanem a korábban regisztráltak közül törölnek is fajtákat a listáról.

A NÉBIH munkatársai a NAK Szántóföldi Napokon tartott fajtasorbemutatón jelentették be a szántóföldi növények idei fajtajegyzékének megjelenését, amely a NÉBIH honlapján is elérhető. A különböző szántóföldi fajokból a Nemzeti Fajtajegyzék 540 hazai, további 803 külföldi nemesítésű fajtát tartalmaz.

A mezőfalvai nem az egyetlen fajtakísérlet, amely a NÉBIH szakmai felügyelete mellett zajlik. Őszi búza posztregisztrációs kísérletek az ország további 8 helyszínén folynak, rendszerint a regisztrációt célzó kísérletekkel együtt.

A NÉBIH jelenleg országszerte tizenöt helyszínen, összesen ezer hektáron folytat szántóföldi, illetve kertészeti kísérleteket.

Az ajánlott fajták kiválasztásában folyamatosan nő a betegség-ellenállóság szerepe, és egyre hangsúlyosabbá válik a vegyszermentes termesztés.

A NÉBIH jelenleg fertődi kísérleti állomásán folytat ökológiai szemléletű, vegyszermentes fajtavizsgálatot búzákkal és csemegekukoricákkal az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) megbízásából, de egyre több ilyen feladatra számít. Fertődi Fajtakísérleti Állomása várhatóan októberben kap államilag elismert ökológiai gazdaság minősítést.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Agrárdigitalizációs fejlesztések a jövő mezőgazdaságáért

Harmadik alkalommal dolgozhatnak együtt piacvezető agrár nagyvállalatokkal hazai agtech startupok, a 2021 szeptemberében induló NAK TechLab inkubációs program keretében. A program az elmúlt két évben több olyan együttműködést is eredményezett, amely meghatározó lehet az agrárium fejlődése szempontjából. A három hónapos inkubátor programba 2021. augusztus 22-ig lehet jelentkezni.

Nehéz szezon, rekord eredmények - befejeződött az aratás

Bár az időjárás viszontagságai extrém módon nehezítették meg a gazdálkodást, a fő kultúrákkal mégis rekordhozamokat sikerült elérni itthon a szántóföldi növénytermesztésben.

Új funkciókkal bővült a LABOR rendszer

2021. augusztus 1-től további funkciókkal bővítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló digitális LABOR rendszert. A fejlesztésnek köszönhetően számos állatfaj esetében elérhetővé vált az ellenőrző vizsgálatok online megrendelése, valamint az elektronikus eredményközlés.

Folyamatosan nő az adománybúza mennyisége

A Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem programot a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével karöltve szervezi meg évről évre. Az összegyűjtött búzából őrölt lisztet a szociálisan rászoruló gyermekekhez juttatják el. Legutóbb Baranya megyében, Sombereken tartottak megyei búzagyűjtő napot.

Milliárdokat visz el az inváziós fajok elleni védekezés

A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.