Back to top

Növénykínzás: ilyen is van…

Nem csak ízlés dolga, ha befestett levelű növényt, vagy olyan kaktuszt veszünk, amire mű-, vagy szárazvirágot ragasztottak. Azért árusítanak csak ilyen giccseket, mert van aki megveszi. Az ízléstelenség mellett ez azonban egy élőlény kínzása is egyben...

Első látásra jópofának tűnhet, másodikra már nem annyira: mert ez egy élőlény...
Fotó: wikipedia
Az állatkínzást már a törvény bünteti, bár eddig tényleges komoly büntetést ilyen ügyben nem mutattak fel a bíróságok, pedig annak lenne elrettentő hatása, nem magának a törvénynek. A szobanövény kínálatot nézve is be lehetne vezetni a növénykínzás fogalmát is…

A divat sokszor arra megy rá, hogy valami minél meghökkentőbb, extrémebb, harsányabb színű, figyelemfelkeltőbb legyen.

Ennek eredményeképp sokszor giccses dolgok készülnek. Amíg az egy élettelen ruha, valami lakásdekoráció kisebb a gond, de amikor a virágbolti kínálatban megjelennek élő növények befestve, télen műhóval befújva, az elgondolkodtató, hiszen ezek a növények halálra vannak ítélve, minden értelem nélkül.

Akik szemet ragasztanak a kaktuszra, vagy művirágot, azok is érdekes lelkivilággal lehetnek megáldva, de azon túl, hogy ez giccses, a növény még élhet tőle.

Azonban a festékkel befújt növényeknek többnyire befellegzett, mivel a festék alatt nem jutnak fényhez, így előbb-utóbb lassan éhen pusztulnak…

Mielőtt ilyet vesz valaki, érdemes lenne elgondolkodnia azon, hogy ha egy harsány színű giccses valamit szeretne, akkor sokkal humánusabb, és tartósabb is, ha egy műnövényt fest be tiri-tarkára nem egy élőt.

Sajnos, amíg vannak akik megveszik ezeket a megnyomorított „növényeket”, addig lesznek olyanok is akik a pénz reményében lelkesen előállítják és festik is ezeket. Ha nem lenne rá kereslet, akkor eltűnnének a boltok polcairól. 

Elvileg minden rendben lenne, csak a felragasztott virágok egy másik növény megszárított virágai...
Fotó: wikipedia
Az már régi téma mindig Karácsony tájékán, hogy sokkal szerencsésebb gyökeres fenyőt venni, és akár ünnepek után odaajándékozni bárkinek, aki szívesen elülteti, hiszen akkor az tovább él és termeli nekünk az oxigént, és mennyivel magasztosabb ez a tudat, mint hogy a szeretet ünnepének alkalmából idén is kinyírtunk egy fenyőfát, csak úgy, a néhány napos díszlet kedvéért… Ám az év többi szakában ugyanezt tesszük az ilyen "feldíszített", főleg a befestett szobanövényekkel.
Ez pedig a legalja: a festés meg is öli a növényt...
Fotó: wikipedia

A vágott virágok és a cserepes növények között az a fő különbség, hogy az előbbiről tudjuk, hogy csak kis ideig gyönyörködhetünk bennük a vázában, utóbbiakkal azonban az a cél, hogy hosszabb távon díszíthessük velük a lakást. Ez nem mindig sikerül, még akkor sem, ha normális, életképes növényt viszünk haza.

Ennek oka, hogy ezek a növények többnyire tőzegbe vannak ültetve, ami jó víztartó közeg, de tápanyagtartalma nincs.

Ezért meghatározott ideig hatásos, hosszú tápanyag leadású műtrágyával táplálják, ám ha ennek a tartalékai kiürülnek a tőzegből, akkor könnyen éhen hal a növény. A megoldás, hogy ezeket minél előbb ültessük át virágföldbe, vagy ennek híján tápoldattal öntözzük, így sokkal jobbak lesznek ezeknek a túlélési esélyei.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Két ritka kártevő

Számos kártevőfajunk ritkán kerül szem elé, mert a kártétele nem szembeötlő, vagy tápnövényének mezőgazdasági szerepe kevésbe jelentős. Ilyen a városi parkokba gyakran ültetett aranyeső két kártevője is.

Intenzív ajánlat szójából és napraforgóból

Előző héten a KITE Zrt. dalmandi és nádudvari hibridkukorica- és cirokbemutatóján tapasztaltakról számoltunk be, ezen a héten pedig a szójával és a napraforgóval folytatjuk a tudósítást. Összegzésképpen mi is csak úgy fogalmazunk, mint Hadászi László innovációs főigazgató, aki mindkét helyen elmondta: a szélsőségek szorításában küzdünk.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Jogvesztő határidő közeleg - Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hetük maradt csupán az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2020-as vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

A világjárvány óta egyre többen (és többet) költenek online vásárlásra

A brit vásárlók mintegy 70%-a állítja, hogy az online és mobiltelefonon történő vásárlás vált a kedvenc vásárlási módjává, szemben a koronavírus-járvány előtti kevesebb mint 50%-kal – derült ki a Credit Karma személyi pénzügyi startup cég tanulmányából.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Csörög a növényzet a Dél-Alföldön

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szeptember 2-án tartotta hibridkukorica-bemutatóját Kiszomboron. Ez évek óta így történik. Az oda érkezőket már nem nagyon éri meglepetés, mert a helyszínt övező közel 100 kilométeres körben szinte teljesen elszáradt a növényzet, zöldet még mutatóban is alig látni.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.