Back to top

Belelát a zöldségbe, gyümölcsbe

Futurisztikusnak tűnik, pedig már idén forgalomba hozzák azt a kézi szkennert, amely nemcsak a gyümölcs és zöldség beltartalmát, minőségét képes elemezni, hanem jelzi azt is, hogy meddig tárolható a vizsgált tétel.

Marco Snikkers, a holland OneThird vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy évtizedek óta fejlesztenek érzékelőket, elsősorban a gyümölcs- és zöldségpiac számára. Ez a készülék azonban a termelőkön, kiskereskedőkön kívül a fogyasztók számára is hasznos lesz. A működését biztosító rendszer példa nélküli, az érzékelőt a fejlesztőcég által összeállított adatbázishoz is csatlakoztatni lehet.

Az előre jelzett eltarthatóság alapján a kereskedők könnyebben eldönthetik, mit tegyenek az adott tétellel.

A jelenlegi gyakorlat szerint a friss termékekhez adott napra vonatkozó kódok vannak csatolva, ezek jelzik a becsült szavatossági időt. Például a P6 azt jelenti, hogy a terméket a betakarítástól számított hat napon belül el kell fogyasztani. A termékek eltarthatósága azonban nagyon eltérő, így a kiskereskedők a napi kód alapján néha kidobják a gyümölcsöt, ami még két napig jó lenne. A OneThird az összes termékspecifikus információt összesíti egy adatbázisban, majd ezt összeveti a vizsgált gyümölcs vagy zöldség belső részeinek elemzésével, mindezt kevesebb mint egy másodperc alatt.

A szkennerrel a gyümölcs, zöldség tényleges eltarthatóságát tudják megállapítani, így a termékek egy része tovább lesz értékesíthető és fogyasztható.

Ha szükséges, a kiskereskedők például extra kedvezményeket adhatnak a rövid eltarthatóságú termékekre. A készülék segítségével a statikus helyett dinamikus kódokkal lehet a jövőben a termékek eltarthatóságát jelölni. A szkenner egyébként nemcsak a mérésre és az adatok továbbítására képes, hanem a mesterséges intelligencia segítségével „tanul” is. Az adatbázisba kerülő algoritmusokat ennek megfelelően folyamatosan frissítik. Hosszú távon a fogyasztói piac számára is elérhető lesz a rendszer, mivel a telefonfejlesztők már dolgoznak az infravörös szkennerek okostelefonokba való beépítésén.

Így letöltés után könnyen futtatható lesz az alkalmazás telefonokon is.

A OneThird vállalat elnevezése (jelentése egyharmad) egyébként onnan származik, hogy a világon előállított élelmiszereknek mintegy harmada végzi hulladékként, részben azért, mert a forgalmazók jelenleg nehezen tudják előre meghatározni a gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságát. Ez arra kényszeríti a kiskereskedőket, hogy több száz millió eurónyi friss terméket dobjanak ki, csökkentve a nyereségüket. Ezzel a szkennerrel kevesebb a pazarlás, és kisebb a költség, összegezte a termék előnyeit Marco Snikkers.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

Csapás a spanyol élelmiszer hamisítókra – 120-an börtönben

A spanyol Civil Gárda 120 személyt vett őrizetbe az OPSON X élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi művelet részeként végrehajtott 16 akció során - közölte a gárda főigazgatósága.

Júniusban 7,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Júniusban éves összehasonlításban 7,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

Vékonyabb termékcsomagolás a fenntarthatóság jegyében

A Ferrero a beszállítóikkal együttműködve egy vékonyabb csomagolóanyagot fejlesztett ki, amely a szabványos fóliákhoz képest mintegy 20%-os csökkenést eredményez a műanyagfelhasználásban. Az új anyagot 2022-től vezetik be a kiválasztott termékeknél. Eleinte körülbelül 550 tonna anyagfelhasználás csökkenését fog eredményezni évente, ami a korábbi csomagoláshoz képest közel1450 tonna CO2-kibocsátás csökkentését jelenti.

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

A Pepsi kiárusításba és terméktisztogatásba kezdett

A PepsiCo kedden bejelentette, hogy 3,3 milliárd dollárért eladja a Tropicana mellett több másik gyümölcslé márkáját. A francia PAI Partners magántőke-befektetési cég a felvásárló. A Pepsi azzal érvel, hogy egyszerűsíteni kívánja termékpalettáját és eltávolodna a magas cukortartalmú italoktól.

Kedvezőbb kereskedelmi feltételeket hozhat a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.