Back to top

Gyomnövényből levélcsipsz...

Gyom is, méhlegelő is, emellett ehető vadzöldség... A selyemkórót gyakorlatilag mindenki ismeri, legalább látásból vagy a vele való küzdelem miatt. A legtöbben mégis valószínűleg csak felületesen ismerik, és éppen ezért csak a gyomot látják benne, pedig a tányérunkra is kerülhet, mint különleges ínyencség.

A „királyok” lakomája

Az amerikai származású, meténgfélék családjába tartozó selyemkórót (Asclepias syriaca) őshazájában tisztelet övezi. Régóta szívesen fogyasztják, dédelgetve óvják, aggódnak a fennmaradásáért, és kíméletesen gyűjtik, hogy maradjon elegendő azoknak az élőlényeknek, akik számára nagyon fontos élelemforrás ez a növény.

A selyemkórófélék nektárja a pompás királylepkének egyedüli táplálékforrása, akik veszélyeztetett helyzetbe kerültek a gyom- és rovarirtó szerek túlzott alkalmazása következtében megfogyatkozott az élőhelyek miatt.

Tehát vannak, akik csak a pillangók támogatása végett ültetik, de akadnak olyanok is, akik táplálékforrással is szeretnék ellátni magukat.

Rákosi Mátyás honosította meg nálunk selyemgyártási céllal, de arra pont nem vált be
Fotó: wikipedia

Gyomláljunk a vacsorához

Rajtunk múlik, hogy egy növényt gyomnak tekintünk vagy élelemnek. Az ember ítélete alapján lesz egy növény gyom. Csupán azért, mert olyan helyre keveredett, ahol nem kívánatos a jelenléte. Viszont ha már mindenképpen az utunkban van, gyomláljunk egy- két marékkal a hajtásokból, esetleg gyűjtsünk néhány zsenge termést egy nem mindennapi fogáshoz.

Ha képesek vagyunk változtatni a szemléletmódunkon, akár királyoknak is érezhetjük magunkat, hogy megkóstolhatjuk ezt a rendhagyó alapanyagot.

Mivel majd minden része fogyasztható, ezért már csak az időzítésre kell odafigyelni, illetve hogy szabadjára engedjük a fantáziánkat.

Zsenge hajtások: a növények felső kb. tenyérnyi részét használjuk, akár a virágrügyekkel együtt, egészben vagy darabolva, levelekkel vagy levelek nélkül. Május közepe táján már gyűjthető, keressük a zsengébb szárakat. Felhasználásuk a spárgához hasonlóan történik.

„Selyemspárga”, avagy selyemfű spárga módra: a szárakat hajlítsuk meg és használjuk azt a részt, ahol elroppan. A hajtásokról lecsupaszítjuk a nagyobb leveleket, csak a csúcsán hagyunk meg néhány zsengét, kb. 3 emeletnyit. Alaposan megmossuk, majd sós vizet forralunk, és amikor már bugyog, beledobjuk a szárakat. Egy szedőkanalat vagy csipeszt készítsünk a kezünk ügyébe, hogy 1-2 perccel később hamarjában ki tudjuk őket horgászni.

Miután jól lecsepegtettük, egy leheletnyi kókuszolajat olvasztunk egy serpenyőben, és átpirítjuk, ahogyan a spárgákat szokás.

Meglepően finom és tényleg emlékeztet a spárgára.

Levelek: a hajtásokról leválasztott nagyobb leveleket párolhatjuk egészben, vagy szeletekre vágva. A levelek párolt zöldség kavalkádba, pürésítve sós piték, torták töltelékébe kerülhetnek, vagy gazdagíthatják és színesíthetik a gyúrt tésztákat.

Bár gyomként tartjuk számon, jó méglegelő
Fotó: wikipedia

Levélcsipsz: az előfőzött, majd leitatott leveleket kókuszolajban ropogósra sütjük. Ne sajnáljunk tőlük a zsiradékot a tökéletes eredmény érdekében.

Selyemkórós tészta: egy adag besamelmártással elkeverjük az előkezelt, finomra vágott, megpárolt leveleket. Ízlés szerint botmixerrel egyneműbbé tesszük az állagát, fokhagymával ízesítjük. 400 g kifőtt spagettivel összekeverjük, tepsibe simítjuk, reszelt sajttal gazdagon meghintjük. Előmelegített sütőben átforrósítjuk.

Bimbók: gyakorlatilag az érés bármely szakaszában gyűjthetünk néhány bimbót, vagy bimbócsokrot, attól függően, hogy mit szeretnénk készíteni belőlük. A virágrügyeket a biztonság kedvéért mártsuk forró vízbe 1 percre. Tehetjük levesbe (a főzés legvégén), salátába, párolt zöldségek mellé, tésztához való mártásba, tojásos ételbe, vagy kevés olajon fűszerekkel pillanatok alatt átpiríthatjuk ínyenc köretnek, de akár pongyolába is „öltöztethetjük”.

Virágok: egyenként levághatók, mint a metélőhagymáé, de erős illata miatt csak mértéktartóan alkalmas salátába, és dekorációs elemnek.

Szirupba, ecetbe vagy alkoholba is áztatható.

A „selyem”: a nagyon fiatal termés magkezdeményes-selymes része önállóan is megállja a helyét, mint érdekesség. Serpenyőben kevés zsiradékon átforgatva, esetleg kissé fellazítva olyasféle, mint az olvadó sajt. Társítható más zöldségekkel, vagy összekeverhető a töltelék hozzávalóival.

Éretlen termések: a kisebb, fiatalabb termések az ideálisak, melyek tapintásra kellemesen ruganyosak, a „varratok” mentén nem nyílnak szét, és a magkezdemények hófehérek. Ezek párolhatók, panírozhatók, tölthetők, fermentálhatók, savanyíthatók, tehetjük ragukba, pörköltbe, bizonyos esetekben helyettesíthetjük vele az okrát.

Az egész országban megtalálható, ha nem terjedne gyorsan, még dísznövénynek is alkalmas lenne
Fotó: wikipedia

Rántott selyemfűtermés: a megmosott terméseket forrásban levő, sós vízbe dobjuk, elzárjuk a hőforrást, majd 1-2 percig hőkezeljük. Miután leszűrjük, száradni és hűlni hagyjuk egy ideig, majd kedvünk szerint panírozzuk, ehhez először tojásba, íróba, joghurtba vagy vegán tojáshelyettesítő masszába mártjuk, aztán morzsába forgatjuk és forró olajban pillanatok alatt ropogósra sütjük.

A kedvenc mártásunkkal tálaljuk.

Néhány perces forró, sós vízben történő hőkezelés után a fent említett részei biztonságosan fogyaszthatók, mivel a tejnedvben található hatóanyagok hő hatására megsemmisülnek.

Mivel a testünk számára még ismeretlen élelemről van szó, első alkalommal feltétlenül szükséges némi elővigyázatosság. Bármely részéből csak kisebb, kóstoló mennyiségben fogyasszunk, és figyeljük meg, hogy tapasztalható- e valamilyen kellemetlen reakció, és később sem érdemes túlzásokba esni.

Szennyezett helyeken semmilyen ennivalót, tehát a selyemfű részeit sem szabad gyűjteni és óvatossággal kell kezelni a mezőgazdasági területeket is, ahol felmerülhet a növényvédőszeres permetezés eshetősége.

Különleges hozzávalókért nem kell idegen kontinenseket bejárni, nem csak külföldön bukkanhatunk rájuk. Meglepően új alapanyagokra, új ízekre lelhetünk közvetlen közelünkben, akár a saját kertünkben is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csapás a spanyol élelmiszer hamisítókra – 120-an börtönben

A spanyol Civil Gárda 120 személyt vett őrizetbe az OPSON X élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi művelet részeként végrehajtott 16 akció során - közölte a gárda főigazgatósága.

Növények mindenekelőtt

A kertépítészet igazi misztérium, izgalom, melynek lényegét a növények adják, kezdte előadását Sarah Price a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napon.

Vékonyabb termékcsomagolás a fenntarthatóság jegyében

A Ferrero a beszállítóikkal együttműködve egy vékonyabb csomagolóanyagot fejlesztett ki, amely a szabványos fóliákhoz képest mintegy 20%-os csökkenést eredményez a műanyagfelhasználásban. Az új anyagot 2022-től vezetik be a kiválasztott termékeknél. Eleinte körülbelül 550 tonna anyagfelhasználás csökkenését fog eredményezni évente, ami a korábbi csomagoláshoz képest közel1450 tonna CO2-kibocsátás csökkentését jelenti.

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

A Pepsi kiárusításba és terméktisztogatásba kezdett

A PepsiCo kedden bejelentette, hogy 3,3 milliárd dollárért eladja a Tropicana mellett több másik gyümölcslé márkáját. A francia PAI Partners magántőke-befektetési cég a felvásárló. A Pepsi azzal érvel, hogy egyszerűsíteni kívánja termékpalettáját és eltávolodna a magas cukortartalmú italoktól.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.