Back to top

Lidea: a jövő fajtái ma

Régi új ismerőst köszönthettünk a Lidea vállalat nevében. Az elmúlt év szeptemberében az EURALIS Semences és a CAUSSADE Semences Group összeolvadásával létrejött nemzetközi vetőmagvállalat mutatkozott be a sajtó képviselői előtt.

Mint Farkas Ferenc cégvezető elmondta, közel két éves előkészítő meg előzte meg a vállalkozások egyesülését. A két cég szövetségének célja az, hogy építve az egymást kiegészítő erősségeikre a növénykultúrák, a kutatás fejlesztés és a vetőmagpiac területén, nemcsak Európában, hanem azon kívüli területeken is (Ukrajna és Oroszország) a mezőgazdasági piac megkerülhetetlen szereplője legyen.

Ezzel az fúzióval a Lidea bekerült a 10 legnagyobb, globális szerepet betöltő vetőmaggal foglalkozó vállalatok közé.

Az egyesülés a magyar termelők szárára is számos előnnyel jár.

Farkas Ferenc: jó genetikai anyagokkal rendelkezünk
Fotó: viniczai

A Lidea cég létrehozása lehetőséget teremt arra, hogy még nagyobb források álljanak rendelkezésre a K+F beruházásokra, melyek nélkülözhetetlenek a korszerű vetőmagok előállításhoz. Ezzel felgyorsul az a folyamat, aminek eredményeképpen még több új, kiváló képességű vetőmag válik elérhetővé a gazdálkodók számára.

A cég portfóliójában gyakorlatilag az összes, Magyarországon köztermesztésben lévő szántóföldi növény megtalálható, így több növényes megoldásokat tudunk javasolni a hazai termelők részére egész évben.

Fotó: Labancz Viktória
„Azon vagyunk, hogy kereskedelmi hálózataink harmonizálásával és területi lefedettségünk növelésével, kollégáink még több partnerünk munkáját tudják segíteni személyre szabott tanácsadással, ami egyben a küldetésünk”- hangsúlyozta Farkas Ferenc. A Lidea személyre szabott és fenntartható megoldásokat hoz létre és kínál különböző növénykultúrákban, amelyek egész évben hozzáadott értéket teremtenek partnereink számára.

A rendezvény végén bemutattak egy új könyvet, ami nem mindennapi alapanyagra, a cirokra alapoz. Kedvelt ősi gabonanövényünk mára mintha feledésbe merült volna. Míg a cirkot takarmánynak – vagy seprű alapnak – jól ismerjük, Afrikában például fontos élelmezési alap.

A világ ötödik legnagyobb felületen termelt gabonanövénye a Lidea portfóliójának is jelentős szegmense.

Két évig gyűjtögették a recepteket, kutatták a világhálón, s a kollégáik kreativitását is igénybe vették, így született meg Cirok ételek néven a 37 hét receptet tartalmazó szakácskönyv. Az ételek elkészítésében a szigetmonostori Rosinante Vidéki Fogadó szakácsai nyújtottak segítséget.

​​A könyvet Hegedűs Erika, kommunikációs menedzser mutatta be
Fotó: Labancz Viktória

Az új vállalat számokban:

  • Több mint 2.000 alkalmazott
  • 350 millió EUR forgalom
  • 8 gyártóüzem: Franciaországban, Romániában, Ukrajnában, Spanyolországban és hamarosan Oroszországban
  • 17 kutatóállomás Európa-szerte
  • Évente több, mint 30 millió EUR ráfordítás az ipari és K+F beruházásokra
  • 45.000 hektáron fémzárolt vetőmag előállítása 5 országban
  • Növényi kultúrák: kukorica, napraforgó, repce, kalászosok, takarmánynövények, szója, cirok, hüvelyesek.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Nehéz szezon, rekord eredmények - befejeződött az aratás

Bár az időjárás viszontagságai extrém módon nehezítették meg a gazdálkodást, a fő kultúrákkal mégis rekordhozamokat sikerült elérni itthon a szántóföldi növénytermesztésben.

Milliárdokat visz el az inváziós fajok elleni védekezés

A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.

Sokfelé a hétvégén sem enyhül a szárazság

Múlt hét második felében még mérsékelten meleg, száraz időben lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal, majd hétfőtől egyre nagyobb területen tért vissza a forróság, sajnos jelentősebb csapadék nélkül. A talajok egyre többfelé kritikusan szárazak, és az időjárási frontok a következő egy hétben északi, északnyugati irányból érkeznek, ezért főként ott számíthatunk záporokra, zivatarokra.

A szójások egyesülete tagokat toboroz

Legutóbb egy Mezőkövesden tartott szántóföldi gépbemutatón hallottunk arról, hogy a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület szakmaközi szervezetté való alakulását készítik elő, így tagokat toboroznak. Fontos tudni, hogy a fehérjenövények után járó EU-s támogatások alapfeltétele lesz a szakmaközi szervezeti tagság.

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Fogyasszunk a nyáron minél több magyar dinnyét, mert így a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot is támogatjuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Vegyes minőségű búza termett Tolnában

Meghaladja a hat tonnát az őszi búza termésátlaga Tolna megyében, ami a tavalyi átlagnál magasabb, de elmarad a korábbi évek mennyiségétől - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei elnöke az MTI-vel.

Drágulnak az élelmiszerek

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.