0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lidea: a jövő fajtái ma

Régi új ismerőst köszönthettünk a Lidea vállalat nevében. Az elmúlt év szeptemberében az EURALIS Semences és a CAUSSADE Semences Group összeolvadásával létrejött nemzetközi vetőmagvállalat mutatkozott be a sajtó képviselői előtt.

Mint Farkas Ferenc cégvezető elmondta, közel két éves előkészítő meg előzte meg a vállalkozások egyesülését. A két cég szövetségének célja az, hogy építve az egymást kiegészítő erősségeikre a növénykultúrák, a kutatás fejlesztés és a vetőmagpiac területén, nemcsak Európában, hanem azon kívüli területeken is (Ukrajna és Oroszország) a mezőgazdasági piac megkerülhetetlen szereplője legyen.

Ezzel az fúzióval a Lidea bekerült a 10 legnagyobb, globális szerepet betöltő vetőmaggal foglalkozó vállalatok közé.

Az egyesülés a magyar termelők szárára is számos előnnyel jár.

A Lidea cég létrehozása lehetőséget teremt arra, hogy még nagyobb források álljanak rendelkezésre a K+F beruházásokra, melyek nélkülözhetetlenek a korszerű vetőmagok előállításhoz. Ezzel felgyorsul az a folyamat, aminek eredményeképpen még több új, kiváló képességű vetőmag válik elérhetővé a gazdálkodók számára.

A cég portfóliójában gyakorlatilag az összes, Magyarországon köztermesztésben lévő szántóföldi növény megtalálható, így több növényes megoldásokat tudunk javasolni a hazai termelők részére egész évben.

„Azon vagyunk, hogy kereskedelmi hálózataink harmonizálásával és területi lefedettségünk növelésével, kollégáink még több partnerünk munkáját tudják segíteni személyre szabott tanácsadással, ami egyben a küldetésünk”- hangsúlyozta Farkas Ferenc. A Lidea személyre szabott és fenntartható megoldásokat hoz létre és kínál különböző növénykultúrákban, amelyek egész évben hozzáadott értéket teremtenek partnereink számára.

A rendezvény végén bemutattak egy új könyvet, ami nem mindennapi alapanyagra, a cirokra alapoz. Kedvelt ősi gabonanövényünk mára mintha feledésbe merült volna. Míg a cirkot takarmánynak – vagy seprű alapnak – jól ismerjük, Afrikában például fontos élelmezési alap.

A világ ötödik legnagyobb felületen termelt gabonanövénye a Lidea portfóliójának is jelentős szegmense.

Két évig gyűjtögették a recepteket, kutatták a világhálón, s a kollégáik kreativitását is igénybe vették, így született meg Cirok ételek néven a 37 hét receptet tartalmazó szakácskönyv. Az ételek elkészítésében a szigetmonostori Rosinante Vidéki Fogadó szakácsai nyújtottak segítséget.

Az új vállalat számokban:

  • Több mint 2.000 alkalmazott
  • 350 millió EUR forgalom
  • 8 gyártóüzem: Franciaországban, Romániában, Ukrajnában, Spanyolországban és hamarosan Oroszországban
  • 17 kutatóállomás Európa-szerte
  • Évente több, mint 30 millió EUR ráfordítás az ipari és K+F beruházásokra
  • 45.000 hektáron fémzárolt vetőmag előállítása 5 országban
  • Növényi kultúrák: kukorica, napraforgó, repce, kalászosok, takarmánynövények, szója, cirok, hüvelyesek.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu