Back to top

Talaj- és növényanalízis a Kamaránál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara köztestületként többféle szolgáltatással járul hozzá, hogy tagjai minél gyorsabban és költséghatékonyabban tudják teljesíteni jogszabályi kötelezettségeiket, pályázati vállalásaikat. Emellett a tudatos gazdálkodást is segíti azzal, hogy 2019-től talaj-, a tavalyi évtől pedig növényminták elemzését is elvégzi.

A NAK külön standon népszerűsítette a talaj- és növényminta-leadást
Preszter Péter, a NAK Agrárszolgáltatási csoportvezetője a Szántóföldi Napokon, Mezőfalván
A NAK a tavalyi évben összesen mintegy 25 ezer talajmintát vizsgáltatott be a vele szerződésben álló öt akkreditált laboratóriumban. A szezonkezdéshez képest 2020-ban kicsit késve indított növényanalízisek egyelőre nem képviselnek ekkora volument, de remélhetően a jövőben egyre több, főként ültetvényes gazda él majd a szolgáltatással.

A több mint ötszáz munkatársból álló falugazdász-hálózat nemcsak a teljes ügyintézést veszi le a gazdálkodók válláról, hanem a mintavételezéshez is ad szakmai tájékoztatást

– mondta el Preszter Péter, a NAK Agrárszolgáltatási csoportvezetője a Szántóföldi Napokon, Mezőfalván.

A nitrátérzékeny területeken műtrágyát használóknak, illetve a Vidékfejlesztési Program keretében agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatást igénybe vevőknek előírt tápanyag-gazdálkodási tervek (TGT-k) készítésében már hosszabb ideje nyújtanak segítséget, 2019 decemberétől pedig a talajminták kötelező vagy önkéntesen választott laboratóriumi vizsgálata is az agrárszolgáltatási paletta része lett.

A helyes és költségkímélő tápanyag-utánpótlásnak a talaj-növény egységes táplálkozási rendszer vizsgálatára kell támaszkodnia.

Ennek egyik eleme a ténylegesen figyelembe vett talajvizsgálat, a másik pedig a növények értékeinek megismerése. A laboratóriumi növényvizsgálat, más néven levélanalízis-szolgáltatás tavaly június óta elérhető a NAK-nál.

A szolgáltatások díja jellemzően alacsonyabb a piaci árnál, és jelentős előny – főként a kisebb gazdálkodók számára -, hogy a minták leadását a falugazdászokon keresztül intézhetik. A laboratóriumi talajvizsgálatok és levélanalízisek mellett a NAK kedvezményesen vállalja TGT készítését is. A táptervek készítéséhez használt szoftverét folyamatosan fejlesztik szakértői az Agrártudományi Kutatóközpont munkatársaival.

A megrendelt táptervek 90 százalékban szántóföldi növényekre, 10 százalékban gyümölcsre, szőlőre és kis részben zöldségtermelő területekre készülnek.

A laboratóriumi talajvizsgálat a talaj alapvető fizikai és kémiai paramétereinek meghatározása mellett tartalmazza a makrotápelemek, illetve a mezo- és fő mikrotápelemek analízisét is.

A nitrátérzékeny területen műtrágyát használó gazdálkodóknak kötelező minden évben TGT-t készíttetni a legfeljebb ötévente ismételt talajvizsgálat eredményei alapján.

A jogszabályokban foglalt kötelezettségek teljesítésén túl a vizsgálat a talaj adottságait és a haszonnövények igényeit figyelembe vevő okszerű tápanyag-gazdálkodás alapját is képezi, amely a termésátlag maximalizálásán és a költségek csökkentésén keresztül jelentősen hat a versenyképességre.

A kisebb gazdaságoknak rengeteg utánajárást és gyakran tetemes költséget jelent, hogy laborba juttassák a termőföldjeikről származó talajmintákat.

A NAK országos lefedettségű laboratóriumi partnerhálózatán keresztül viszont kedvező áron, helyben elérhetők a talajvizsgálati csomagok, amelyek a leggyakrabban igényelt és a jogszabályi, pályázati kötelezettségek szempontjából legfontosabb tápanyag-ellátottsági információt tartalmazzák.

Fotó: pixabay

A VP-AKG támogatást igénybe vevők számára minden évben kötelező levélanalízist, öt évente pedig talajvizsgálatot végeztetni és ezek alapján évente TGT-t készíttetni. Mivel a levélanalízis a növény aktuális állapotáról ad információt, azoknak is érdemes megfontolni az elvégzését, akik tudatosan szeretnének gazdálkodni, mivel a célzott tápanyagpótlással hosszú és rövidtávon is csökkenteni lehet a költségeket.

Helyes táplálással a növények egészségesebbek és ellenállóbbak lesznek a különböző stresszhatásokkal és kórokozókkal szemben, így a további inputanyagok beviteli igénye is csökken.

Preszter Péter hangsúlyozta, a fenti feladatok elvégzésében nem üzleti alapon nyújt segítséget a NAK, hanem inkább szakmailag szeretné támogatni tagjai gazdálkodói tevékenységét.

Az okszerű gazdálkodás segítése mellett a gazdaságosságot javító NAK-MOL Üzemanyag-kártya program keretében a Kamara 2021-ben is támogatja tagjait a gazdálkodásukban és a privát célra felhasznált üzemanyagköltségeik csökkentésében. A különböző kedvezményre jogosító, Kamarán keresztül igényelt üzemanyagkártyák használatával tavaly közel 20 millió liter üzemanyagot vásároltak a gazdák és összesen mintegy 200 millió forint megtakarítást könyvelhetnek el.

MMG Direkt

Okos üvegházaik rengeteg innovációt tartalmaznak. Rendszereikben minden hagyományosan hajtatott zöldségféle nevelhető, illetve szamóca és fűszernövények is. A zárt rendszerből adódóan kevés a növényvédelmi gond, károsítók nem juthatnak be. A beporzást poszméhek végzik. És számos technológiai fejlesztés teszi lehetővé a költséghatékony, környezetbarát, fenntartható termelést. Mészáros Dávid cége által tervezett Smartkas üvegházak átlagos megtérülési ideje 3,5 év. Ezen összetett rendszerek működéséről és a cég jövőjéről kérdezte a nemzetközi sikereket elérő cégvezetőt Bárdos B. Edit, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztője.

MMG – Direkt | Okos üvegházak világszerte – magyar innováció | Mészáros Dávid, Smartkas

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

Növények mindenekelőtt

A kertépítészet igazi misztérium, izgalom, melynek lényegét a növények adják, kezdte előadását Sarah Price a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napon.

Az Alföldön csak átmenetileg enyhül a szárazság

A csütörtök hajnalra fölénk helyeződött légörvény az ország jelentős részére szállít csapadékot, amire továbbra is igen nagy szükség van az átlagosnál szárazabb június és július hónapok után. A mai esők után a következő egy hétben nem valószínű országos csapadék, ismét az északi, északnyugati országrészben lehetnek nagyobb valószínűséggel, de csak helyenként előforduló záporok.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Alázat nélkül nincs eredmény

A magyar mezőgazdaság korosodó társadalmában egyre nagyobb hangsúlyt kap a generációváltás kérdése. Egyes gazdaságokban nincs, aki átvegye a cég vezetését, máshol az utódok mezőgazdasági érdeklődése hiányzik, de akadnak olyan szerencsés családi gazdaságok, ahol gördülékenyen zajlik a generációváltás. Így történt ez a Polyák családnál is, ahol egyértelmű volt, ki veszi át a gazdaság vezetését.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.