Back to top

A budapesti virágágyások örökbe fogadhatók

Már van rá példa, hogy valaki fővárosi virágágyást fogadott örökbe egyeztetve a Főkerttel. A cég örült a megkeresésnek, mert nem tudnak mindenhol napi szintű gondoskodást biztosítani, ezért jó ha egy ilyen civil kezdeményezés résztvevői is besegítenek ebbe.

A Margit-szigeten található egyik virágágyás. Sok kisebb is van a városban.
Fotó: wikipedia
Az Astoria Rózsái Virágüzlet tulajdonosa, Szomorú Miklós keresett fel bennünket azzal a szándékkal, hogy a boltjához közeli virágágyat szeretné megszépíteni, rendbe hozni, illetve a folyamatos fenntartásáról gondoskodni.

A FŐKERT sajnos nem tud napi szinten minden virágágyat felügyelni, így a megkeresésnek nagyon örültük. Az említett virágágy nagyon forgalmas helyen van, gyakran átjárkáltak rajta, a beültetett növényeket kitaposták, rongálták, kiásták, így egy napi szintű gondoskodás, odafigyelés nagyon ráfért

– mondta Golovanova Bea a Főkert Zrt. társadalmi kapcsolatokért felelős referense.
Egyelőre ez az első és eddig egyetlen örökbefogadott virágágyás, zöldfelület rész Budapesten, de bizonyosan lesz folytatása a történetnek, mivel van több érdeklődő is. Az örökbefogadás mikéntjéről, pontos időtartalmáról, az örök befogadható területekről még házon belüli egyeztetésekre van szükség (ezek folyamatban vannak), hogy egy kezelhető és átlátható szerződési struktúrát adhassunk ki a nyilvánosság felé – nyilatkozta a Főkert munkatársa.

A Főkert sok virágágyást gondoz, némelyiknek jót tenne ha valaki napi szinten ránézne. Ebben lehet segíteni.
Fotó: wikipedia

Általánosságban elmondható, hogy egy terület örökbefogadása nem jár tulajdonjogi változással, pontosabb lenne a „gondozásba fogadás” megnevezés, hiszen az örökbefogadótól nem anyagi támogatást várunk, hanem meghatározott időtartamra szóló kertgondozást, fenntartást, vagyis folyamatos önkéntes,közösségi tevékenységet.

Golovanova Bea kiemelte: az, hogy mit lehet örökbe fogadni az egyik legnehezebb kérdés, erről folynak leginkább az egyeztetések a FŐKERT üzemegységeivel, hogy mely területekre terjedjen ki a lehetőség. Egyelőre az egyes érdeklődőkkel egyénileg egyeztetünk, mivel általában mindenki valamely konkrét javaslattal jön hozzánk, mert számára fontos ez, vagy az a terület, fa, park, stb. Valószínű, hogy nem fogunk tudni egy „örökbefogadási étlapot” nyújtani, melyről választani lehet, de igyekszünk a lehetőségeket áttekinthetően megadni majd.

Van rá példa, hogy valaki rövidíteni akarja az utat, és kialakít egyet az ágyáson keresztül.
Fotó: wikipedia
Nemzetközi példák vannak több helyen is, van ahol inkább anyagi támogatást takar, van ahol kertészkedést, van ahol takarítást, de akár olyan példa is akad, ahol közparki padokat lehet adott időtartamra „megvenni” és rajtuk kis táblán egy személyes szöveget, üzenetet elhelyezni.

Ha fővárosi olvasóink kedvet kapnak az örökbefogadáshoz, szeretettel várják levelüket a kommunikacio@fokert.hu címen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így szaporítsunk nyáron rózsákat, díszcserjéket...

A legtöbb díszcserje, sőt a rózsák is éppen nyáron mutatják legszebb arcukat. Nyaralásaink során - ha megtetszik egy növény - kis szerencsével és némi gondozással szaporíthatunk belőlük magunknak. "Növényt lopni nem bűn" tartja a mondás, ami nem igaz, de szerencsére egy hajtásdarabból is nevelhetünk újabb egyedet így a "kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad" - a mondásoknál maradva...

Pötréte, a kertészeti robotika fellegvára

Majdnem egy év után találkoztak újra személyesen a díszkertész szakma szereplői, ezúttal a Zala megyei Pötrétén, a Hári Díszfaiskola és a Hári Tech Kft. startup vállalkozás telephelyén.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Bécsi ház zöld homlokzata nyert díjat

Az osztrák főváros komolyan veszi a klímaváltozás elleni küzdelmet. A városvezetés kiemelt szerepet szán a homlokzatok zöldítésének, amelyre támogatást is adnak a társasházaknak. A házfalak növénnyel való beültetése pozitív hatással van a környezetre: megköti a port és a szén-dioxidot, jó hőszigetelő és búvóhelyül szolgál a rovaroknak. Egy bécsi homlokzatzöldítő projektet díjjal tüntettek ki.

A fóti Virágos Pagony

Különleges virágkertészetet alapított 2016-ban két fiatal kertészmérnök. Az indulás óta eltelt években széles körű tapasztalatot gyűjtöttek azokról a termesztésbe vont vágott virágokról, amelyekkel bátor úttörőkként jelentek meg a hazai virágkereskedelemben. A Virágos Pagony által kínált izgalmas újdonságok a virágkötők által szívesen használt, keresett réspiaci termékek lettek.

Gyenge-közepes mézszezon

A napraforgó elvirágzása után lassan mindenhol befejeződik a méhek legeltetése. Az ország különböző területein gazdálkodó méhészek gyenge-közepes szezonról számoltak be.

Népszerű réspiaci termék - Cukkinivirág

A cukkinivirág remek hiánypótló termék, fogalmazott Claudio Peiro­ne, az olaszországi Villanova Mon­dovìban (Cuneo megye) működő családi vállalkozás vezetője. A száz éve alapított családi vállalkozás elsősorban alma és körte termesztésére szakosodott, de nyaranta cuk­kinivirágot is értékesítenek.

Helybe jönnek a vevők

Példaértékű, több lábon álló kisgazdaság a zalaszentlászlói Gyógynövények Völgye, ahol a gyümölcs- és gyógynövénytermesztés jól megfér az állattartással, a falusi vendéglátással, szálláshely-szolgáltatással, oktatóprogramokkal. Mindemellett feldolgozó kisüzemük bérmunkát is vállal, így integrátori szerepet is betölt a gazdaság.

Díszít is, ehető is

Mindenki szereti a saját termesztésből származó egészséges harapnivalókat, az édes, friss gyümölcs gyerekek és felnőttek kedvence. A kisméretű kert sokszor nem teszi lehetővé gyümölcsfák telepítését.

Zöldségek a Rózsa-kertből

„A Rózsa-kert elnevezés miatt gyakran keresnek, hogy virágot vásárolnának, de én csak zöldségeket termelek – mindent, amit csak konyhakertben lehet.” Rózsáné Andrea fogalmazott ekképp, hozzáfűzve, hogy a vegyszermentességből és a folyamatosan kiváló minőségből nem hajlandó engedni.