0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Felértékelődik a mezőgazdasági önellátás szerepe

A fenntartható élelmezési rendszerek érdekében jelentősen felértékelődik a kutatás-fejlesztés szerepe, az országok önellátása, a helyi termékek és a rövid ellátási láncok kialakítása. Az Agrárminisztérium egyik fontos célkitűzése mindezek támogatása, elősegítése – emelte ki Bencsik Dávid nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a FAO online eseményére küldött videóüzenetében.

Az „ERA-NET társfinanszírozás az élelmezési rendszer és klímaváltozás témáiban” címmel megtartott konferencia és a nemzetközi program célja olyan kutatási projektek felkarolása, támogatása, amelyek hozzájárulnak a fenntarthatóbb jövő biztosításához, a fenntartható élelmezési rendszerek megteremtéséhez.

A 17 szóban forgó projekt hozzájárul az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési céljainak eléréséhez, innovatív módon szolgálják azt a célt, hogy az éghajlatváltozás hatásainak figyelembe vételével fenntartható rendszereket tudjunk kialakítani.

A projektek jó példái a szoros együttműködésnek, ugyanis mindegyik több ország kutatóinak közös munkája lesz.

Még soha nem volt ennyire fontos a nemzeti élelmiszer-szuverenitás kérdése, és ennek súlya napról napra nő a világban. Az az ország, amely önellátó, az túlélő lesz. A helyi termék jobb, a lokális élelmiszer igazi érték. A helyi termelőket, piacokat támogatni kell, vásárlással, jóindulattal. A gazdáknak szolidaritásra, figyelemre és nem bűntudatkeltésre van szükségük – hangsúlyozta angol nyelvű videóüzenetében Bencsik Dávid, aki a fenntartható élelmezési program magyar koordinátora is egyben.

 

 

Forrás: AM Sajtóiroda