Back to top

A füge is okozhat "égési sérülést"

Hamarosan itt a fügeszezon. Akinek érzékeny a bőre, óvatosan bánjon a növénnyel: akárcsak a sajtóhírekből ismert medvetalp, a füge is válthat ki allergiás bőrgyulladást. Zárt ruházattal, körültekintéssel meg lehet előzni a kellemetlenséget.

Az elmúlt években gyakoriak voltak az olyan sajtóhírek, amelyek a hazánkban is fellelhető, invazív kaukázusi medvetalp súlyos bőrallergiát kiváltó hatásáról szóltak. Arról az esetről is több helyen cikkeztek, amikor idénymunkások lába szinte úgy nézett ki, mintha megégett volna egy alföldi petrezselyemföldön.

De arról, hogy a füge is tud hasonló tüneteket okozni, bevalljuk, nem hallottunk, ameddig néhány nappal ezelőtt saját szemünkkel nem láttuk.

Fotó: Králik Emese
A jelenség neve fitofotodermatitisz, és észrevétlenül, fájdalom nélkül jelentkezik a bőrön. Lapunk munkatársának közvetlen környezetében is ezzel volt kénytelen valaki szembesülni: értetlenül nézegette a karján a forrázáshoz hasonló, hatalmas hólyagot. A bőrgyógyász egyik első kérdése az volt: "Van füge az udvarban?" Az orvos magyarázata szerint akár annyi is elég, hogy az arra érzékeny személy a bokor mellett elhaladva hozzáérjen a levelekhez, majd napra menjen. 

Ahhoz, hogy a jelenség kialakuljon, két tényezőnek kell tehát fennállni. Érintkezni kell olyan növénnyel, amely fényérzékenyítő anyagot tartalmaz, majd ezt a helyet napfénynek kell érni.

A tünetek súlyossága sok mindentől függ, jelentkezhet a barna foltként, vagy a már említett, ijesztőnek tűnő hólyagként. Fényérzékenyítő anyagot tartalmaz többek között a sárgarépa, a zeller, a citrusfélék, a vadkapor, a petrezselyem, a pasztinák. Ahogy arra a korábbi években a NÉBIH is felhívta a figyelmet, legyünk óvatosak  az említetteken túl -  az ernyősvirágúakkal, mint a a vadmurok, az erdei turbolya és az erdei angyalgyökér. Ezeknek a sejtnedve furokumarinokat tartalmaz, amelyek az UV-sugarak hatására lebomlanak, a képződő bomlástermékek okozzák a kipirosodást, vagy a hólyagokat. A gyógyulás hosszadalmas, a napfénytől óvni kell a területet, valamint az orvos által felírt krémekkel kell kezelni. 

Természetesen senkit nem szeretnénk elriasztani a kertészkedéstől, a kirándulástól. A szóban forgó bőrgyulladás főleg az egyébként is érzékeny bőrűeknél jelentkezik, de a kart és a lábat takaró ruházattal, kertészkesztyűvel kiválóan védekezhetünk ellene. Ha mégis hozzáértünk a növényhez, minél hamarabb mossuk le alaposan a kérdéses bőrfelületet.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csapás a spanyol élelmiszer hamisítókra – 120-an börtönben

A spanyol Civil Gárda 120 személyt vett őrizetbe az OPSON X élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi művelet részeként végrehajtott 16 akció során - közölte a gárda főigazgatósága.

Növények mindenekelőtt

A kertépítészet igazi misztérium, izgalom, melynek lényegét a növények adják, kezdte előadását Sarah Price a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napon.

Vékonyabb termékcsomagolás a fenntarthatóság jegyében

A Ferrero a beszállítóikkal együttműködve egy vékonyabb csomagolóanyagot fejlesztett ki, amely a szabványos fóliákhoz képest mintegy 20%-os csökkenést eredményez a műanyagfelhasználásban. Az új anyagot 2022-től vezetik be a kiválasztott termékeknél. Eleinte körülbelül 550 tonna anyagfelhasználás csökkenését fog eredményezni évente, ami a korábbi csomagoláshoz képest közel1450 tonna CO2-kibocsátás csökkentését jelenti.

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

A Pepsi kiárusításba és terméktisztogatásba kezdett

A PepsiCo kedden bejelentette, hogy 3,3 milliárd dollárért eladja a Tropicana mellett több másik gyümölcslé márkáját. A francia PAI Partners magántőke-befektetési cég a felvásárló. A Pepsi azzal érvel, hogy egyszerűsíteni kívánja termékpalettáját és eltávolodna a magas cukortartalmú italoktól.

Kedvezőbb kereskedelmi feltételeket hozhat a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.