Back to top

Június 17-én ismét Zöldség- és Gyümölcsnap: indul a hazai gyümölcsszezon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Friss Csapat program június 17-re idén is meghirdeti a hazai Zöldség- és Gyümölcsnapot, hogy felhívja a figyelmet a hazai termesztésű friss, szezonális gyümölcsökre és zöldségekre.

A Zöldség- és Gyümölcsnapot – nemzetközi példákat követve – immár második alkalommal hirdeti meg a NAK június 17-ére, amikortól itthon is beköszönt az igazi gyümölcsszezon! Június közepétől ugyanis rengeteg hazai termesztésű friss, zamatos gyümölcs válik elérhetővé a piacokon és a boltokban is: a már két hete jelen lévő szabadföldi szamóca mellett a meggy, a cseresznye, a barack és még sorolhatnánk. A Zöldség- és Gyümölcsnapon a kamara és az Európai Friss Csapat program arra buzdít mindenkit, hogy minél több étkezésére minél többször fogyasszon friss zöldséget és gyümölcsöt, vagy azokat tartalmazó fogásokat.

Az idei Zöldség- és Gyümölcsnap középpontjában az az igazi magyar gyümölcs áll, amely mélybordó színű, édes-savanykás ízű, és Magyarország az Európai Unió második legnagyobb termelője belőle.

A meggy rendkívül egészséges, mert nemcsak tele van vitaminokkal, hanem 17 típusú antioxidánst és rengeteg élelmi rostot is tartalmaz. Jótékony hatásai akkor érvényesülnek a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk, de készíthetünk belőle süteményeket, hideg leveseket vagy épp hűsítő turmixot, fagylaltot is.

A program influencerei, Soopfie és Baluka a Zöldség- és Gyümölcsnap folyamán meggyes fogásokat osztanak meg, bemutatva ezzel a fiataloknak, hogy a meggy könnyen elkészíthető, és számos módon felhasználható. Az Európai Friss Csapat program gasztro házigazdája, Havas Dóra (Lila Füge) a nap zárásaként a Facebookon élőben készít majd el egy izgalmas meggyes édességet, a meggyes frangipane-krémes pitét.

Az idei Zöldség- és Gyümölcsnap nemcsak a meggy miatt lesz különleges, hanem azért is, mert a NAK és az Európai Friss Csapat program a Zöldségek és Gyümölcsök Nemzetközi Éve alkalmából egy különleges pályázatot hirdet.

Keresik Magyarország #Zöldség-GyümölcsHősét!

2021 az ENSZ döntése értelmében a Zöldségek és Gyümölcsök Nemzetközi Éve. Ehhez kapcsolódóan az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) életre hívta a #FoodHero kezdeményezést.

Magyarországon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – edukációs programjával, az Európai Friss Csapattal együttműködésben – állt a kezdeményezés élére, hogy megtalálja a hazai #FoodHero-kat, vagy ahogyan itthon hivatalosan nevezik őket: #Zöldség-GyümölcsHősöket.

A #Zöldség-GyümölcsHősök olyan emberek, akik történetükkel megmutatják a zöldségek és a gyümölcsök egyre jelentősebb szerepét a táplálkozásban, az egészségvédelemben, vagy akár a fenntartható fejlődésben.

Elkötelezettek vagyunk a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése mellett, és minden eszközt megragadunk, hogy a társadalom minél szélesebb körét ismertessük meg a zöldségek és gyümölcsök pozitív hatásaival. Többek között ezért is hirdettük meg itthon a #Zöldség-GyümölcsHős pályázatot – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A #Zöldség-GyümölcsHős címre közösségek – például osztály, óvoda, ovis csoport, egyesület, sportklub, vagy épp baráti kör – jelölhetnek olyan embert, aki munkájával, hobbijával elkötelezetten tesz azért, hogy minél többen megismerjék a zöldségek és a gyümölcsök jótékony hatásait és kedvet kapjanak ahhoz, hogy meg is kóstolják őket.

Azért dolgozik hivatásszerűen vagy szabadidejében, hogy egyre többen és egyre több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszanak rendszeresen, már gyermekkoruktól kezdve.

Ideális jelölt lehet az olyan személy is, aki történetével a zöldség- és gyümölcsfogyasztást társadalmi-gazdasági szempontból, például a szegénységgel vagy a környezetvédelemmel összefüggésben ösztönzi.

A #Zöldség-GyümölcsHős olyan személy, aki érdekes, inspiráló történetével hozzájárul a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséhez. Példamutató, motiváló tevékenységével, igyekszik minél több embernek megmutatni, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás nélkülözhetetlen eleme a helyes, tudatos táplálkozásnak, és elengedhetetlen része az egészség megőrzésének, a jó fizikai állapotnak.

A jelöléseket 2021.szeptember 19-ig lehet beküldeni, kizárólag elektronikus úton, a jelölt történetének rövid leírásával, a kitöltött Jelentkezési lappal, és legalább 5 darab fotóval, esetleg videóval együtt. A beérkező pályázatokból a NAK és az Európai Friss Csapat program szakmai zsűrije választja ki azt, aki Magyarország #Zöldség-GyümölcsHőse lesz 2021-ben.

Az eredményhirdetés időpontja: 2021. szeptember 23.

A nyertes nemcsak elnyeri a Magyarország #Zöldség-GyümölcsHőse címet, hanem képviselheti is az országot a nemzetközi #FoodHero pályázaton, és részt vehet az Európai Friss Csapat ez évi programjaiban. Céljai eléréséhez pedig a támogatók jóvoltából 100 kg zöldséget és gyümölcsöt kap az őt jelölő közösséggel együtt.

A jelöléseket a zoldseggyumolcshos@havasmedia.hu e-mail-címre várják. További információk a www.frutti-veggi.hu weboldalon és a program közösségimédia-felületein!

Forrás: 
NAK sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

Agrárdigitalizációs fejlesztések a jövő mezőgazdaságáért

Harmadik alkalommal dolgozhatnak együtt piacvezető agrár nagyvállalatokkal hazai agtech startupok, a 2021 szeptemberében induló NAK TechLab inkubációs program keretében. A program az elmúlt két évben több olyan együttműködést is eredményezett, amely meghatározó lehet az agrárium fejlődése szempontjából. A három hónapos inkubátor programba 2021. augusztus 22-ig lehet jelentkezni.

Folyamatosan nő az adománybúza mennyisége

A Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem programot a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével karöltve szervezi meg évről évre. Az összegyűjtött búzából őrölt lisztet a szociálisan rászoruló gyermekekhez juttatják el. Legutóbb Baranya megyében, Sombereken tartottak megyei búzagyűjtő napot.

Minden drágul, de a termelői árak nem feltétlenül

Elkezdődött a szabadföldi zöldségek szezonja, érik a szilva, a sárga- és őszibarack. Milyen termésre számítanak a gazdálkodók, és mennyiért vehetjük majd meg a szezonális zöldséget, gyümölcsöt – erről kérdeztük Hunyadi Istvánt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetőjét.

Videósorozattal is segíti a NAK a pályázati források sikeres lehívását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara videósorozatot indított, amely a Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségeit mutatja be. A tájékoztatók sok tízezer gazdálkodónak segítenek abban, hogy sikeresen hozzájussanak a jelentős mértékű forrásokhoz.

Változó klíma, változó vetőmagok

A változó éghajlati körülményekhez a haszonnövényeknek is alkalmazkodniuk kell – ez azonban nem megy egyik napról, a másikra. Egy új hibrid előállítása eltart egy évtizedig is. Kérdés tehát, hogy a magyar vetőmagtermesztés hogyan tud megfelelni az európai zöld megállapodás, illetve a klímaváltozás okozta kihívásoknak az elkövetkező hét-tíz évben.

Befejeződött az aratás Békés megyében

Befejeződött az aratás Békés megyében, az őszi árpa- és az őszi búzatermés felülmúlta a várakozásokat, az őszi káposztarepce felvásárlási ára pedig rekordot ért el.

Zöldségek a Rózsa-kertből

„A Rózsa-kert elnevezés miatt gyakran keresnek, hogy virágot vásárolnának, de én csak zöldségeket termelek – mindent, amit csak konyhakertben lehet.” Rózsáné Andrea fogalmazott ekképp, hozzáfűzve, hogy a vegyszermentességből és a folyamatosan kiváló minőségből nem hajlandó engedni.

Biológiai védekezés levéltetvek, atkák ellen

A nyári meleg kedvez a rovarok fejlődésének, különösen a nagyon gyorsan szaporodó levéltetvek és az atkák keserítik meg az életünket. Ezeknek a kártevőknek ilyenkor két hét sem kell egy újabb nemzedék kialakulásához. Hogyan vehetjük fel velük a harcot természetbarát módszerekkel?

Vegyék, vigyék...

Immár hagyományosnak számít, hogy júliusban Pécsett az ormánsági termelők által adományozott dinnyével népszerűsíti közös rendezvényén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete ezt az egészségre különösen jó hatást gyakorló gyümölcsöt.