Back to top

Méhekről és mézről a Szelávi fesztiválon

Egy családias fesztivál a hétvégére, zenével, tánccal, irodalommal, méhekkel!

Aki magas színvonalú zenei előadások között érdekel az irodalom, művészet, tánc és ökológia, annak érdemes ellátogatnia az idén első alkalommal jelentkező Szelávi fesztiválra, melyet Pilisborosjenőn szerveznek ezen a hétvégén (2021 Június 18-20),

Szelávi fesztivál

A programokban ökológiai kérdések  is szerepelnek. Érdekességként például,

egy előadás és workshop keretén belül - A méhek nem csak táncolnak címmel - szó lesz a méhekről és a mézről és a következő kérdésekre kapunk majd választ:

Miért táncolnak a méhek? Miért szuperorganizmus a méhcsalád? Hogyan hoznak egységes döntést pl. rajzáskor? A méz miért megkülönböztetett élelmiszer és édesítőszer? Minek köszönhető, hogy akár diabeteszesek is fogyaszthatják illetve, miként segíti az immunrendszerünket és pusztítja el a nyálkahártyánkon a bennünket megtámadó kórokozókat? Hogyan fogyasszuk, hogy ezt a hatását teljesen ki is tudja fejteni? Miért fogyasszanak vegánok is igazi mézet?! Továbbá bevált egyszerű mézes receptekkel és kevésbé ismert méhtermékekkel is megismerkedhetünk, mint amilyen a propolisz, méhkenyér, méhméreg, méhpempő, kaptárlevegő. Egy bemutató üvegkaptár falain keresztül megfigyelhetjük, hogy mi a különbség a dolgozó, a hereméh és a méhanya között. Kis szerencsével épp kikelő méheket is láthatunk, beszippanthatjuk a méhek és a kaptár illatát.

A Viprodukció Fesztiváliroda és Pilisborosjenő Önkormányzatának közös szervezésében indul útnak ez a rendezők reményei szerint családias hangulatú kisfesztivál elsősorban a természet és a művészet szeretetére épít.  A fesztiválon zene, irodalom, tánc és gyermekprogramok, gasztronómia és iparművészeti vásár. várja a látogatókat.

A Szelávi fesztivál részletes programjai között itt lehet böngészni: Szelávi fesztivál

 

Ajánljuk még: 

Mitől méz a méz, és hogyan tartalmazhat 181 anyagot?

Kevertessen egyedi mézet

 

Forrás: 
Szelávi fesztivál

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

Atkairtás nyári mézek után: az egyik legfontosabb kezelési időszak

A méhészeti szezonban elérkeztünk abba az időszakba, amikor már a mézpörgetések zömét maga mögött tudhatja a méhész. Többen nyaralásra készülnek, vagy már nyaralnak. Viszont atkakezelés szempontjából épp ez az időszak az egyik legkritikusabb az őszi vagy téli zárókezelés mellett.

Neszmély legkedvesebb (bor)arca

Július utolsó hétvégéjén hatodik alkalommal szervezték meg a Neszmélyi Borünnepet Tatán. Az eseményen 14 borászat kóstoltatta borait és egy pálinkaház is csatlakozott a kiállítókhoz. A rendezvény helyszíne az újjászületett Esterházy-kastély kertje volt az Öreg-tó partján. Szeretettel, jó zenével, finom falatokkal, fantasztikus borokkal és kedves borászokkal vártak a szervezők minden borkedvelőt!

A Nivegy-völgyi álom

Példátlan helyi összefogás és közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg tavaly a Dobosi Birtkokközpont! A 90 támogató, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, összesen 16 millió forinttal támogatta meg a Dobosi Család régen dédelgetett álmát.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.

Az időszakos böjtölés hatástalan, ha fogyni akar

Ha fogyni akar, akkor az időszakos böjtölés nem biztos hogy hatékonyabb, mint a napi bevitt összkalóriák csökkentése - derül ki egy új kutatásból.