Back to top

Rengeteg munka, magas foglalkoztatás, kelendő termény - hogy áll a hazai dohánytermesztés?

A dohányágazatban a tavalyi év koránt sem volt kedvező a termelőknek, ami egyrészt a palántanevelés időszakában az időjárás kiszámíthatatlanságából fakadt, emellett a pandémia okozta munkaerőhiányt is megsínylette az ágazat. Az idei év kilátásairól, a palántanevelésről és az ágazat helyzetéről Kenyeres Sándor, a tisztújítás során a MADOSZ frissen választott elnöke számolt be lapunknak.

MMG - Hogy áll a hazai dohánytermesztés? - Rengeteg munka, magas foglalkoztatás, kelendő termény

„Az idei év időjárása valamelyest kedvezőbb volt a tavalyinál, de hasonlóan hideg volt a tavaszunk, mint az előző évben. Ez hátráltatta a palántanevelést, ennek megfelelően az ültetések is megcsúsztak a megszokottól” – mondja Kenyeres Sándor.

A csapadék-ellátottság viszont idén kedvezőbbnek bizonyult, így a talajok nedvességtartalma is megfelelő volt az ültetés szempontjából, ugyanakkor a csapadékos időjárás átmenetileg gátolta a gépeket a talajon történő munkavégzésben.

Összességében május végére 95-97 százalékban be lettek ültetve a palánták.

„Az ágazat kézimunkaerő-igénye kifejezetten magas: a palántaneveléstől a betakarításig hektáronként összesen 700-1000 munkaóra szükséges a megfelelő terméseredményhez” –folytatja az elnök.

A foglalkoztatás mértéke kampányjellegű, elsősorban a betakarítás ideje a leginkább munkaerő-igényesebb időszak, de kapálásokkor és ültetésekkor is sok embert foglalkoztatnak legálisan a termelők.  

Tóth Sándor ófehértói dohánytermesztő 700 hektáron gazdálkodik, ahol bemutatta a Sirokkó Kft.-nél zajló palántanevelést és ültetést.

Mint elmondta, 120 hektáron Virginia dohányt ültettek az idén, amely időszakban mintegy 100-110 embernek biztosítottak munkát.

A palántanevelés fóliasátorban, úsztatásos módszerrel történik, vagyis hungarocell tálcákba helyezett tápközegbe ültetik a magokat, a tálcák pedig a tápanyagban gazdag vízen úsznak, amin keresztül a növények felveszik a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat.

A Sirokkó Kft.-nél a magelültetéstől egészen a betakarításig zajló folyamatokról hallhatunk részletes beszámolót Tóth Sándortól videónkban, míg Kenyeres Sándor elnök a támogatások elnyerésének kritériumait is ismertette.

Fotó: Bokor Ádám

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

Csapás a spanyol élelmiszer hamisítókra – 120-an börtönben

A spanyol Civil Gárda 120 személyt vett őrizetbe az OPSON X élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi művelet részeként végrehajtott 16 akció során - közölte a gárda főigazgatósága.

Az Alföldön csak átmenetileg enyhül a szárazság

A csütörtök hajnalra fölénk helyeződött légörvény az ország jelentős részére szállít csapadékot, amire továbbra is igen nagy szükség van az átlagosnál szárazabb június és július hónapok után. A mai esők után a következő egy hétben nem valószínű országos csapadék, ismét az északi, északnyugati országrészben lehetnek nagyobb valószínűséggel, de csak helyenként előforduló záporok.

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Alázat nélkül nincs eredmény

A magyar mezőgazdaság korosodó társadalmában egyre nagyobb hangsúlyt kap a generációváltás kérdése. Egyes gazdaságokban nincs, aki átvegye a cég vezetését, máshol az utódok mezőgazdasági érdeklődése hiányzik, de akadnak olyan szerencsés családi gazdaságok, ahol gördülékenyen zajlik a generációváltás. Így történt ez a Polyák családnál is, ahol egyértelmű volt, ki veszi át a gazdaság vezetését.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.