Back to top

Starterek: jobban induló gyökeresedés

Kicsit mindenki fellélegzett, hiszen a tavalyi online esemény után idén már a hetedik Terepszemle – napraforgó és kukorica bemutatóra hívta a gazdákat a Kwizda Agro. Hiányoztak a személyes benyomások és az együttlét, a tapasztalatcsere. Ennek is köszönhető, hogy a cég felsőnánai Terepszemle Farmjára nagyon sokan látogattak ki.

Barna Sándor, a Kwizda Agro kereskedelmi igazgatója elmondta, nem tétlenkedtek az elmúlt időben sem, tovább folytatták a kutatásokat, kísérleteket állítottak be, s céljuk, ezek eredményeinek megosztása a termelőkkel. A szakember a változó körülményekre hívta fel a figyelmet.

Nincsen két egyforma év, s ebben nem csak az időjárás viszontagságaira kell gondolnunk, de komoly kihívást jelent Brüsszel növényvédő szer deregulációs programja.

A Terepszemlén éppen ezeket a kihívásokra igyekeznek választ adni. Leküzdeni az akadályokat, hogy a gazdáknál a jövedelmezőség megmaradjon, vagy emelkedjen.

Fotó: viniczai

A búza és a repce kísérletek kevésbé értékelhetők, hiszen – mivel nem lehetett korábban bemutatókat tartani – közel vannak az aratáshoz. Ezzel szemben a kukorica és a napraforgó esetében látványos különbségek tapasztalhatók a kezelési különbségek hatására. Pincehelyi Zoltán, a Bemutató Farm vezetője hangsúlyozta, hogy a hat hektáros  területen mezoparcellákban, több ismétlésben végezték a vizsgálatokat, így a kapott eredmények is kiegyenlítettek, tükrözik a valóságot. Igyekeztek a nagyüzemi gazdálkodást modellezni, hiszen ez érdekli a felhasználókat.

Fotó: viniczai

A repcére mondják, hogy sok a betegsége, de ez a szoros vetésforgó miatt a napraforgóra is egyre jobban érvényes.

Bár az elmúlt években nem volt járvány, de ma is a szklerotínia okozza a legnagyobb fejtörést, ezért a gombaölő szeres kezelésekre érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

A Kwizda kínálatában az idei évtől Magyarországon is elérhető az egyik legmodernebb gombaölő szer, az Eldorado. A szklerotínia elleni kezelést tenyészidőszakban tányérképződéskor/virágzás kezdetén javasolt elvégezni. A kisebb dózis kijuttatása alacsony fertőzési nyomás, illetve a kis vegetációs tömeg mellett, a nagyobb dózis kijuttatása magas fertőzési nyomás illetve nagy vegetációs tömeg mellett javasolt. Szürkepenészes tányérrothadás ellen a készítmény csak a nagyobb dózisban használható.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Alázat nélkül nincs eredmény

A magyar mezőgazdaság korosodó társadalmában egyre nagyobb hangsúlyt kap a generációváltás kérdése. Egyes gazdaságokban nincs, aki átvegye a cég vezetését, máshol az utódok mezőgazdasági érdeklődése hiányzik, de akadnak olyan szerencsés családi gazdaságok, ahol gördülékenyen zajlik a generációváltás. Így történt ez a Polyák családnál is, ahol egyértelmű volt, ki veszi át a gazdaság vezetését.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

A Solymár Gyöngye az év kenyere

A Hel Pékség Solymár Gyöngye elnevezésű kenyere nyerte meg az idén tizedik alkalommal meghirdetett Szent István Napi Kenyérversenyt. A hírt az augusztus 20-i rendezvényeket beharangozó országos sajtótájékoztatón jelentették be a Parlamentben.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

Súlyos tafrinafertőzés volt idén

Az idén ismereteim szerint a legnagyobb gondot az őszibarack levélfodrosodása gomba okozta, ezért az ezzel kapcsolatos ismereteket adom közre annak érdekében, hogy a következő években megelőzhessük a károkat. Az őszibarack károsítóiról a Kertészet és Szőlészet 2017. évfolyamának 17. számában írtam.

Nehéz szezon, rekord eredmények - befejeződött az aratás

Bár az időjárás viszontagságai extrém módon nehezítették meg a gazdálkodást, a fő kultúrákkal mégis rekordhozamokat sikerült elérni itthon a szántóföldi növénytermesztésben.

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.

Kedvezett az idő a fertőzéseknek – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

A forró nyári időjárásba július közepe felé csapadékos időszak ékelődött, ami sokat változtatott a növényvédelmi helyzeten, és azóta is hatással van az elvégzendő teendők fontossági sorrendjére.

Pötréte, a kertészeti robotika fellegvára

Majdnem egy év után találkoztak újra személyesen a díszkertész szakma szereplői, ezúttal a Zala megyei Pötrétén, a Hári Díszfaiskola és a Hári Tech Kft. startup vállalkozás telephelyén.