0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Starterek: jobban induló gyökeresedés

Kicsit mindenki fellélegzett, hiszen a tavalyi online esemény után idén már a hetedik Terepszemle – napraforgó és kukorica bemutatóra hívta a gazdákat a Kwizda Agro. Hiányoztak a személyes benyomások és az együttlét, a tapasztalatcsere. Ennek is köszönhető, hogy a cég felsőnánai Terepszemle Farmjára nagyon sokan látogattak ki.

Barna Sándor, a Kwizda Agro kereskedelmi igazgatója elmondta, nem tétlenkedtek az elmúlt időben sem, tovább folytatták a kutatásokat, kísérleteket állítottak be, s céljuk, ezek eredményeinek megosztása a termelőkkel. A szakember a változó körülményekre hívta fel a figyelmet.

Nincsen két egyforma év, s ebben nem csak az időjárás viszontagságaira kell gondolnunk, de komoly kihívást jelent Brüsszel növényvédő szer deregulációs programja.

A Terepszemlén éppen ezeket a kihívásokra igyekeznek választ adni. Leküzdeni az akadályokat, hogy a gazdáknál a jövedelmezőség megmaradjon, vagy emelkedjen.

A búza és a repce kísérletek kevésbé értékelhetők, hiszen – mivel nem lehetett korábban bemutatókat tartani – közel vannak az aratáshoz. Ezzel szemben a kukorica és a napraforgó esetében látványos különbségek tapasztalhatók a kezelési különbségek hatására. Pincehelyi Zoltán, a Bemutató Farm vezetője hangsúlyozta, hogy a hat hektáros  területen mezoparcellákban, több ismétlésben végezték a vizsgálatokat, így a kapott eredmények is kiegyenlítettek, tükrözik a valóságot. Igyekeztek a nagyüzemi gazdálkodást modellezni, hiszen ez érdekli a felhasználókat.

A repcére mondják, hogy sok a betegsége, de ez a szoros vetésforgó miatt a napraforgóra is egyre jobban érvényes.

Bár az elmúlt években nem volt járvány, de ma is a szklerotínia okozza a legnagyobb fejtörést, ezért a gombaölő szeres kezelésekre érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

A Kwizda kínálatában az idei évtől Magyarországon is elérhető az egyik legmodernebb gombaölő szer, az Eldorado. A szklerotínia elleni kezelést tenyészidőszakban tányérképződéskor/virágzás kezdetén javasolt elvégezni. A kisebb dózis kijuttatása alacsony fertőzési nyomás, illetve a kis vegetációs tömeg mellett, a nagyobb dózis kijuttatása magas fertőzési nyomás illetve nagy vegetációs tömeg mellett javasolt. Szürkepenészes tányérrothadás ellen a készítmény csak a nagyobb dózisban használható.

 

Forrás: magyarmezogazdasag