Back to top

Aranyérmes magyar fehérborok Bordeaux-ból

Az idén két részletben rendezték a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen, először 27 ország 3569 fehér tétele versengett, a vörösborokat június közepén bírálták el, még nem adták közre az érmeseket.

Amint arról a Söptei Pincészet eredményei kapcsán beszámoltunk, ismét kimagasló magyar borsiker született Bordeaux-ban, a világ legrangosabb, 1976 óta megrendezett borversenyén, a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen. Az idén két részletben rendezték a versenyt, először 27 ország 3569 fehér tétele versengett, a vörösborokat június közepén bírálták el, még nem adták közre az érmeseket.

Fotó: challengeduvin.com
Szép magyar eredmények születtek, összesen 15 aranyérmet hoztak el a borászataink.

Édes fehérborok kategóriában indultak a tokaji borkülönlegességek, és a 20 eurónál drágább borok közt aranyérmet érdemelt a Babits Borászat 2017-es évjáratú 6 puttonyos aszúja, a Patrícius Borház 2016-os 6 puttonyos aszúja, valamint a Tokaji Wine Trust ugyancsak 2016-os 6 puttonyos aszúja.

A következő, 12-20 euró közötti árkategóriában lett aranyérmes a Pannon Tokaj Pincészet 2017-es évjáratú Dominium Muscat Lunel aszú 5 puttonyos bora és a Barra Winery 2012-es szamorodnija.

A többi aranyérmes borunk az 5-12 eurós kategóriába tartozik. A Pannon Tokaj Pincészet Dominium Muscat Lunel édes szamorodnija 2018-ból, a Tóth és Tóth Debrői Borok 2017-es Debrői Hárslevelű Superior bora, valamint a Holdvölgy Birtok 2010-es Holdvölgy Eloquence bora.

Az eddig felsorolt nyertesek édes fehérborért kapták aranyérmüket, de száraz fehérekkel is sikerült érmet szerezni: a Söptei Pincészet a Hangulat 2019 borával, a Bárdos Pincészet 2020-as Sauvignon blanc borával, a Nyakas Pince 2019-es Aligvárom borával lett aranyérmes. A Tarjányi Borászat két aranyérmet kapott, az egyiket a Grand Cuvée Pajados 2019, a másikat az Egri Csillag Superior 2018 borára. Ugyancsak aranyérmes lett a Tokaj Excellence Full-Orbed 2017 és a Petrény Pincészet Battonage Chardonnay 2017 bora.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/challengeduvin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

A következő fajtaváltást valószínűleg a klímaváltozás fogja meghatározni

„A borászattal csak teljes odaadással, szenvedéllyel érdemes foglalkozni. Ha ez szüretkor napi tizennyolc óra munkát jelent, akkor annyit. Augusztustól októberig ki lehet bírni.”

2021 Év bortermelője: Nyúlné Pühra Beáta

Igazi közös ünnepe a szakmának a Magyar Bor Akadémia által szervezett Év bortermelője gálaestje. Idén már 31. éve. Különös öröm, hogy az idei év győztese egy hölgy, a Nyakas Pincészet főborásza, Nyúlné Pühra Beáta. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Áder János köztársasági elnök úr, aki már kilenc alkalommal kísérte végig az ünnepet.

MyMátra, a termékpiramis alapja

A Mátrai borvidék kétségkívül legjellemzőbb karakterét az illatos szőlőfajták biztosítják. Erre építkezve készítették el MyMátra néven közösségi borukat az ottani szakemberek, mely a BorJour Mátrai Május esemény keretein belül, a Stefánia Palotában debütált a hazai borkedvelők előtt. Az eseményen 6 borászat jelent meg az új termékkel, de az év végéig újabb 3-4 csatlakozót várnak.

Az italerjesztés szakértői

Tizedik alkalommal megszervezett Fermentis Academy résztvevői újabb technológiai ismereteket szerezhettek. A budapesti Hélia Hotelben tartott eseményen előadások hangzottak el az alkoholos erjedés során szükséges tápanyagról, az idén tíz éves E2U koncepcióról, a kénfelhasználás minimalizálásáról, a speciális kéntermelő élesztőtörzsek felhasználásáról, valamint a szén-dioxidos italokról.

A sokarcú borvidék

Az Egri borvidék változatos természeti adottságai lehetővé teszik, hogy világszínvonalú fehér- és vörösborok kerüljenek ki a pincékből, hangzott el az Egri bornap Budapesten nevű rendezvényen. A sétálókóstolón 23 borászat mutatta be néhány tételét, a látogatók pedig ezen kívül három mesterkurzuson kaphattak mélyebb ismereteket a borvidékről, az Egri bikavérről és az egyedi dűlős borokról.

Vidékőrzéstől a kultúra ápolásáig

A falvak jövője szempontjából kulcskérdés, hogy közép- és hosszú távon a fiatalok mekkora része tudja ott elképzelni a jövőjét. A települések számára ez kihívás. Részben e kihívásra válaszul szervezi értékfeltáró-közösségfejlesztő programjait a Zala Vidékőrző és Kulturális Egyesület: a helyi értékek és a helyi potenciál preferálását népszerűsítjük, mondta tudósítónknak a szervezet elnöke, Németh Zsuzsanna.

Egri Borvidéki Kóstoló: a nagy vörös megtalálta fehér párját

Az egri borászok és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa által közelmúltban Budapesten szervezett superior és grand superior borokra fókuszáló eseményen 23 borászat 84 tételével ismerkedhettek az érdeklődők. A sétáló kóstolót mesterkurzusok egészítették ki, ahol a borvidékről, a Bikavérről és a dűlős borokról lehetett mélyebb ismereteket szerezni.

A kertészeti-borászati oktatás utolsó fellegvára

A Komárom járásbeli Karva szakiskolájában járt tudósítónk. A rendszerváltozáskor szinte minden magyarlakta járásban volt hasonló magyar tannyelvű vidékfejlesztési – vagy még inkább mezőgazdasággal foglalkozó – szakközépiskola. Azóta, ahogy a mezőgazdaság ázsiója megkopott Szlovákiában, és ahogy a mezőgazdaság súlya csökkent a GDP-ben, a mezőgazdaságban dolgozók és az őket képző szakiskolák száma is csökkent.

Kacérkodás a Kéknyelűvel

Május 14-én negyedik alkalommal kerül sor az Istvándy Pincészet már hagyományosnak számító kéknyelű-ízlelő programjára. Az eseményre mintegy 10 badacsonyi pincészet több mint 30 Kéknyelű tétellel érkezik, a vendégek a kéknyelűről szóló mesterkurzusokon vehetnek részt, és megkóstolhatják a helyi mangalicából és szürkemarhából készült fogást.