Back to top

Aranyérmes magyar fehérborok Bordeaux-ból

Az idén két részletben rendezték a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen, először 27 ország 3569 fehér tétele versengett, a vörösborokat június közepén bírálták el, még nem adták közre az érmeseket.

Amint arról a Söptei Pincészet eredményei kapcsán beszámoltunk, ismét kimagasló magyar borsiker született Bordeaux-ban, a világ legrangosabb, 1976 óta megrendezett borversenyén, a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen. Az idén két részletben rendezték a versenyt, először 27 ország 3569 fehér tétele versengett, a vörösborokat június közepén bírálták el, még nem adták közre az érmeseket.

Fotó: challengeduvin.com
Szép magyar eredmények születtek, összesen 15 aranyérmet hoztak el a borászataink.

Édes fehérborok kategóriában indultak a tokaji borkülönlegességek, és a 20 eurónál drágább borok közt aranyérmet érdemelt a Babits Borászat 2017-es évjáratú 6 puttonyos aszúja, a Patrícius Borház 2016-os 6 puttonyos aszúja, valamint a Tokaji Wine Trust ugyancsak 2016-os 6 puttonyos aszúja.

A következő, 12-20 euró közötti árkategóriában lett aranyérmes a Pannon Tokaj Pincészet 2017-es évjáratú Dominium Muscat Lunel aszú 5 puttonyos bora és a Barra Winery 2012-es szamorodnija.

A többi aranyérmes borunk az 5-12 eurós kategóriába tartozik. A Pannon Tokaj Pincészet Dominium Muscat Lunel édes szamorodnija 2018-ból, a Tóth és Tóth Debrői Borok 2017-es Debrői Hárslevelű Superior bora, valamint a Holdvölgy Birtok 2010-es Holdvölgy Eloquence bora.

Az eddig felsorolt nyertesek édes fehérborért kapták aranyérmüket, de száraz fehérekkel is sikerült érmet szerezni: a Söptei Pincészet a Hangulat 2019 borával, a Bárdos Pincészet 2020-as Sauvignon blanc borával, a Nyakas Pince 2019-es Aligvárom borával lett aranyérmes. A Tarjányi Borászat két aranyérmet kapott, az egyiket a Grand Cuvée Pajados 2019, a másikat az Egri Csillag Superior 2018 borára. Ugyancsak aranyérmes lett a Tokaj Excellence Full-Orbed 2017 és a Petrény Pincészet Battonage Chardonnay 2017 bora.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/challengeduvin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Világbajnok lett a villányi Jammertal Borbirtok vörösbora

Mindeddig példátlan sikert ért el egy magyar vörösbor. A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyét, a Concours Mondial de Bruxelles 2021-et az idén Luxemburgban rendezték meg. Ezen a legmagasabb pontszámot a vörösborok kategóriájában mintegy hét és félezer mintából a villányi Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015 bora kapta, amely elnyerte a Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat.

Bor, mámor… és 12 borászat Erdőbényén

Augusztus 12-15. között rendezik meg idén a Bor, mámor… Bénye elnevezésű gasztrokultúrális eseményt Erdőbényén, amely a tavalyi nyitott pincés rendezvény után ismét egyesületi összefogás keretében zajlik.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

Neszmély legkedvesebb (bor)arca

Július utolsó hétvégéjén hatodik alkalommal szervezték meg a Neszmélyi Borünnepet Tatán. Az eseményen 14 borászat kóstoltatta borait és egy pálinkaház is csatlakozott a kiállítókhoz. A rendezvény helyszíne az újjászületett Esterházy-kastély kertje volt az Öreg-tó partján. Szeretettel, jó zenével, finom falatokkal, fantasztikus borokkal és kedves borászokkal vártak a szervezők minden borkedvelőt!

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

A Nivegy-völgyi álom

Példátlan helyi összefogás és közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg tavaly a Dobosi Birtkokközpont! A 90 támogató, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, összesen 16 millió forinttal támogatta meg a Dobosi Család régen dédelgetett álmát.

Dollártízmilliós veszteséget okozott a hőhullám a washingtoni bogyóstermesztőknek

Az USA Washington államában brutális hőhullám okozott több millió dolláros veszteséget a bogyósgyümölcs-termesztőknek, de más gyümölcsök esetében is hatalmas a kiesés. Az egész államban száraz és forró volt a nyár. Törvényhozók a melegtől kárt szenvedett gazdálkodók támogatásáért lobbiznak az USA agrárminisztériumánál.

Prémium kadarka lett Csongrádon a város bora

A helyi borászok nem más tájegységekkel kívánnak versenyezni, de a minőségre nem lehet panaszuk. Az alpolgármester szerint különlegesnek számít a borvidékük.

Drágulnak az élelmiszerek

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Miért tökéletes választás egy pohár hideg vörösbor a nyári melegben?

Egy forró nyári estén, egy hosszú, nehéz munkanap után semmi sem eshet jobban, mint egy pohár hideg vörösbor mellett lazítani. Így hát hűsítsük le magunkat egy Gamay-vel vagy Cabernet Franc-kal egyenesen a hűtőből…