Back to top

Aranyérmes magyar fehérborok Bordeaux-ból

Az idén két részletben rendezték a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen, először 27 ország 3569 fehér tétele versengett, a vörösborokat június közepén bírálták el, még nem adták közre az érmeseket.

Amint arról a Söptei Pincészet eredményei kapcsán beszámoltunk, ismét kimagasló magyar borsiker született Bordeaux-ban, a világ legrangosabb, 1976 óta megrendezett borversenyén, a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen. Az idén két részletben rendezték a versenyt, először 27 ország 3569 fehér tétele versengett, a vörösborokat június közepén bírálták el, még nem adták közre az érmeseket.

Fotó: challengeduvin.com
Szép magyar eredmények születtek, összesen 15 aranyérmet hoztak el a borászataink.

Édes fehérborok kategóriában indultak a tokaji borkülönlegességek, és a 20 eurónál drágább borok közt aranyérmet érdemelt a Babits Borászat 2017-es évjáratú 6 puttonyos aszúja, a Patrícius Borház 2016-os 6 puttonyos aszúja, valamint a Tokaji Wine Trust ugyancsak 2016-os 6 puttonyos aszúja.

A következő, 12-20 euró közötti árkategóriában lett aranyérmes a Pannon Tokaj Pincészet 2017-es évjáratú Dominium Muscat Lunel aszú 5 puttonyos bora és a Barra Winery 2012-es szamorodnija.

A többi aranyérmes borunk az 5-12 eurós kategóriába tartozik. A Pannon Tokaj Pincészet Dominium Muscat Lunel édes szamorodnija 2018-ból, a Tóth és Tóth Debrői Borok 2017-es Debrői Hárslevelű Superior bora, valamint a Holdvölgy Birtok 2010-es Holdvölgy Eloquence bora.

Az eddig felsorolt nyertesek édes fehérborért kapták aranyérmüket, de száraz fehérekkel is sikerült érmet szerezni: a Söptei Pincészet a Hangulat 2019 borával, a Bárdos Pincészet 2020-as Sauvignon blanc borával, a Nyakas Pince 2019-es Aligvárom borával lett aranyérmes. A Tarjányi Borászat két aranyérmet kapott, az egyiket a Grand Cuvée Pajados 2019, a másikat az Egri Csillag Superior 2018 borára. Ugyancsak aranyérmes lett a Tokaj Excellence Full-Orbed 2017 és a Petrény Pincészet Battonage Chardonnay 2017 bora.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/challengeduvin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ötven magyar bort mutattak be a Berlini Magyar Szüreten

A magyar borok egyik legjelentősebb exportpiacán, Németországban mutatkoztak be a magyar borok az Agrármarketing Centrum (AMC) és Magyarország Berlini Nagykövetsége együttműködésével a Berlini Magyar Szüreten - közölte az AMC pénteken az MTI-vel.

A kecskeméti szőlőbűvész - Mathiász János

A szőlőnemesítő és borász Mathiász János grandiózus hagyatékáról évszázaddal halála után ideje a jelentőségének megfelelő helyet adni a nemzeti emlékezetben. A tudósra is emlékezünk, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a világ szőlészetének megmentőjeként – mondta a Mathiász János halálának századik évfordulójára szervezett ünnepi konferencián az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.

Egri Bikavér egyedi palackban

Színre lépett az Egri Borvidéki Palack, az Egri Borműhelyhez tartozó borászatok kézzel fogható, és hosszú távon használandó „marketing eszköze”. A 2018 óta egyesületi formában működő szervezet tagjai elkötelezettek az iránt, hogy megmutassák, Eger a világ egyik legnagyszerűbb borvidéke.

Nyúlné Pühra Beáta a bortársadalom díjazottja

December elején, a FELIX Kitchen & Bar-ban, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Az idei cím birtokosa Nyúlné Pühra Beáta.

A műtrágyadrágulás okai

A koronavírus-járvány rányomta a bélyegét 2021-es év gazdaságára, a lezárások utáni gazdaságélénkítő intézkedések világszerte erősítik az inflációt. Azonban nem csak emiatt emelkedett nagymértékben a műtrágya ára. A Kertészek évzáró konferenciáján Jonas Wagner, a belga Anorel műtrágyagyártó exportmenedzsere több más okot is felsorolt.

Világsiker a TokajKalauz

Best European Wine Book lett a TokajGuide. November 29-én Párizsban adták át a világ legnagyobb gasztronómiai könyvszemléjének, a Gourmand International Awards díjait a World Cookbook Fair-en.

Ukrajna gabonaexportja a csúcson van

Ukrajna a 2021 július – 2022 júniusi szezonban eddig csaknem 24,8 millió tonna gabonát exportált, 18%-kal többet, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, ami akkor 21 millió tonna volt - derült ki az ukrán mezőgazdasági minisztérium pénteki adataiból.

Nincs mibe tölteni a bort

A szállítmányozásban kialakult késedelmek miatt már üvegből is hiány van világszerte. Ez nehezíti az égetett szeszek és borok készítőinek munkáját. A munkaerőhiány és a megnövekedett árak is kihívások elé állítják az iparág képviselőit.

Együnk minél több szőlőt!

A szőlőnek számos jótékony hatást tulajdonítunk, napjainkban pedig közvetlen bizonyítékokkal is alátámasztották ezt. Huzamos szőlőfogyasztás hatására változatosabb bélbaktérium-flórát mutattak ki amerikai kutatók.