Back to top

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Módosult

a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Állattartó telepek megújításának támogatása” című (VP2-4.1.1.9-21 kódszámú) felhívás dokumentációja. Törölték a 6.1.2.4. pontot: a CSMT és az ÖCSG vonatkozásában nem szükséges nyilvántartásba vételt igazoló dokumentumot benyújtani. Ezt figyelembe véve a tartalmi értékelési szempontok 6.5 pontját is módosították. A felhívás 5.5 Piaci ár igazolása alfejezet kiegészült az e-mail levelezés lehetőséggel az árajánlatkérések és az ajánlatok beérkezésének dokumentálása tekintetében. A 4.4.2. Kiválasztási kritériumok fejezetben módosult a 6.4 pont jelű tartalmi értékelési szempont.

Elkészült

a 2021-2027-es programozási időszakra vonatkozó Elszámolási Útmutató, amely megtalálható a palyazat.gov.hu oldalon a Pályázati dokumentációk menüpont alatt.

Elkészült

a 2021-2027-es programozási időszakhoz az Általános Útmutató, az Általános Szerződési Feltételek, a Támogatási Szerződés és Támogatói Okirat sablonok, valamint a Tájékoztató a támogatást igénylőknek az Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés (AVDH) igénybevételéhez dokumentum. A dokumentumok megtalálhatók a palyazat.gov.hu oldalon a Pályázati dokumentációk menüpont alatt, ahol megtalálható az Európai Unió Alapjogi Chartája is. A Charta felsorolja azokat az alapvető jogokat, amelyeket az Európai Uniónak és a tagállamoknak az uniós jogszabályok végrehajtása – és a projektek tervezése, végrehajtása során – tiszteletben kell tartaniuk.

Megjelent

a Széchenyi 2020 keretében a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című (VP2-4.1.8-21 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmeket 2021. július 26-tól 2021. november 19-ig lehet beadni. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 100 milliárd forint.

Módosult

a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Kertészeti üzemek korszerűsítése” című (VP2-4.1.3-20 kódszámú) felhívás. A 3.5.1 A projekt megkezdése fejezetet kiegészítették, illetve módosították a következők szerint: „Felújítás, vagy bővítés esetében a Kincstár által lefolytatott, előzetes helyszíni szemlét követően kezdhető meg a projekt. Az előzetes helyszíni szemlét megelőzően megkezdett felújítás/bővítés az érintett – előzetes helyszíni szemle nélkül megkezdett – projektelem elutasítását vonja maga után.” A felhívás kiegészült a 8. lábjegyzettel, amely az érintett projektelem lehatárolását tartalmazza.

Módosult

a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek” című (VP1-1.1.1-17 kódszámú) felhívás dokumentációja. A „3.4.1.1. Műszaki szakmai elvárások”, a „4.1. Támogatást igénylők köre” és „Az első kifizetési kérelemhez csatolandó mellékletek” pontokban a támogatási kérelem benyújtásának feltétele minden képzés esetében a jogszabályban meghatározott hatósági engedélyek megléte. 80 órás hatósági képzés esetén, amennyiben a támogatást igénylő nem rendelkezik a szükséges hatósági engedélyekkel, lehetőség van alvállalkozó bevonására. Az alvállalkozónak rendelkeznie kell a képzés végzéséhez szükséges hatósági engedélyekkel, és azokat a kifizetési kérelemhez csatolni kell. A módosítást a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. (További részletek: palyazat.gov.hu)

Forrás: 
palyazat.gov.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészettörténeti mérföldkő

Az 1920. évi trianoni békediktátum kapcsán az erdészeti szakemberek többségének a példa nélküli területelcsatolások jutnak elsőként az eszébe. Az erdőterület mintegy 85%-át elvesztettük, egyebek között az erdővel borított teljes Kárpát-hegykoszorút a Dévényi-szorostól a Kazán-szorosig.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.

Nehéz szezon, rekord eredmények - befejeződött az aratás

Bár az időjárás viszontagságai extrém módon nehezítették meg a gazdálkodást, a fő kultúrákkal mégis rekordhozamokat sikerült elérni itthon a szántóföldi növénytermesztésben.

Fonjunk békaszéket!

Amint kákát, egyenes szalmaszálat találok valahol, kibújik belőlem a gyerek és muszáj készítenem egy békaszéket. Néprajzi „kutatásaim” alapján pedig ma már azt is tudom, hogy vizenyős területeken gyakorta készítették a lányok – mondjuk nekem is a Kis-Balaton melletti régi kenderáztatónál mutatta meg a készítését a nagymamám.

Páratlan élményt nyújt a varázslatos cseppkőbarlangok és a hucul lovak birodalma

Változatos élményeket és táji gazdagságot kínál az Aggteleki Nemzeti Park. Az igazgatóság 4 látogatóközpontja, tájháza, 7 bemutatóhelye, 1 erdei isolája és 9 különböző tematikájú, szabadon bejárható tanösvénye nyújt betekintést az Aggteleki-karszt természeti kincseibe, amelyeket a barlangokban, várak csúcsán, vízre szállva, vagy akár a hucul lovak húzta sétakocsikázás közben csodálhatunk meg.

A legjobb promóció a minőség

A legutóbbi romániai parlamenti választások után az RMDSZ is jelölhetett minisztereket, államtitkárokat a kormányba. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkári posztjára Barabasi Antal Szabolcsot jelölte a párt, aki 2003-ban szerzett egyetemi diplomát a Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetemen, állattenyésztési szakon.

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.