Back to top

Mi kel ki a citromsárga és a türkizzöld tojásokból?

Néhány grammos és csaknem egy kilós tojások is egyre gyakoribbak a hobbi és a díszmadártenyésztők voliereiben. Már ez is jól mutatja, hogy nem rossz üzlet a színponpás, vagy éppen exotikus madarak tenyésztése. A többi között a díszmadár tenyésztésről is olvashatnak a Kistermelők Lapja júniusi számában.

MMG - Mi kel ki a citromsárga és a türkizzöld tojásokból?

További témák a júniusi lapszámból:

Megvonhatják-e a támogatást az időszakosan vízzel borított területek esetében?

Olvasónk, 1995-től gazdálkodik Nógrádban. Jelenleg 40 kecskéje és 40 juhból álló állatállománya van. A kicsivel több, mint 10 hektáros területére eddig többnyire zökkenőmentesen kapta az egységes területalapú támogatást. Év elején helyszíni ellenőrzést tartottak nála, majd megállapították, hogy egy gyakorta vízzel borított területe esetében nem jogosult a támogatásra. Eltűntetni, vagy megőrizni, az egyébként értékes természeti területet? Mit ösztönöz a jelenlegi és a hamarosan átalakuló támogatási rendszer?

Állatokat etetünk és emberek halnak meg

Etetjük a csirkékkel az indítótápot, itatjuk a gyógyszeres vizet, nehogy megbetegedjenek. Eközben a közeli kórházban olyan embert kezelnek az orvosok, akiről biztosan tudják, hogy legfeljebb a szenvedéseit enyhíthetik, de nincs gyógyszer a betegségére. Olyan baktérium betegítette meg, ami ellenáll a világ minden antibiotikumának. Ezt az ellenállást pedig az állattartók is segítettek kialakítani a tápokba kevert, megelőzési céllal adott antibiotikumokkal.

Fotó: BNE
A „gyöngyös” hangos és szabadságszerető

A hazai gyöngytyúkállomány egyre csökken. Mára alig tucatnyi megszállott kistermelő tartja, tenyészti a különleges húsú, kistestű, fehér, kékes- és világosszürke színű, törzskönyvezett állományt. A Tisza melletti Csataszögön egyedüliként őrzik e fajta két hazai vérvonalának egyikét.

andalúz ló
Fotó: Bocskay Zsolt
Mitől lesz egészséges a baromfi?

Milyen takarmány-kiegészítőket és adalékanyagokat célszerű alkalmazni, ha javítani akarjuk a táplálóanyagok emészthetőségét, hasznosulását, a bél mikroflórájának stabilitását és ezáltal a gazdasági állatok fajlagos mutatóit, immunrendszerét és egészségi állapotát?

A spanyol ló maga a csoda

Az andalúz, vagyis a tiszta vérű spanyol ló az egyik legrégibb fajta, amelyet őseink a több mint 20 ezer évvel ezelőtti barlangfestményeken is megörökítettek. Mások mellett a görögök és rómaiak is tenyésztették, mert tudták, hogy ez a könnyen tanuló fajta jól használható a csatákban.

A Verőcén élő Szigeti Béla hármat is tart ebből a nemes állatból, akikre nem csak a sporttársaiként, hanem a legjobb barátaiként tekint.
Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Füstfűszerek: mert a füst ízesít...

A szabad tűzön készült ételek teljesen más ízvilággal rendelkeznek, mint a konyhában készítettek. A húsok füsttel való tartósítása már hosszú múltra tekint vissza, de az ezzel kapcsolatos hagyományokat a kerti grillezéskor is alkalmazhatjuk.

A szójások egyesülete tagokat toboroz

Legutóbb egy Mezőkövesden tartott szántóföldi gépbemutatón hallottunk arról, hogy a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület szakmaközi szervezetté való alakulását készítik elő, így tagokat toboroznak. Fontos tudni, hogy a fehérjenövények után járó EU-s támogatások alapfeltétele lesz a szakmaközi szervezeti tagság.

Drágulnak az élelmiszerek

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Befejeződött az aratás Békés megyében

Befejeződött az aratás Békés megyében, az őszi árpa- és az őszi búzatermés felülmúlta a várakozásokat, az őszi káposztarepce felvásárlási ára pedig rekordot ért el.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

Állt az aratás a viharok miatt

Az utóbbi másfél-két hét változékony, sokszor viharos időjárása miatt kétszer is kényszerszünetet kellett tartani és nem csak ez akadályozta az aratást. A jég elverte a szőlő felét és a szántóföldi kultúrákban is mintegy 10-15 százalékos jégkárt regisztráltak a Komárom-Esztergom megyei Ete határában.

Bábolnai sikerek

Tökéletes nyári időjárás és kifogástalan szervezés várta azokat a lovasokat, akik június második hétvégéjén Bábolnát választották. A sok nevezés miatt végül négynaposra bővített versenyen a kétcsillagos világkupa-versenyszámok mellett amatőr, gyermek és junior kategóriákat is kiírt a szervező Bábolna Ménesbirtok.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.

Cinket és vitaminokat is tartalmaz az innovatív takarmánykiegészítő

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható.

Hogyan tartsunk boldog tyúkot?

Ha valaki már belejött a kertészkedésbe és megtapasztalta, mennyire örömteli érzés a család zöldség- és gyümölcsfogyasztásának legalább egy részét előteremteni, gyakran előkerül a kérdés, hogyan lehetne eggyel magasabb szintre lépni. Felmerülhet az igény a háztáji tyúktartásra, hogy az asztalra kerülő hús és a tojás is saját forrásból származzon.