Back to top

Sicc a kertből! - Macskariasztó trükkök

Szőrösek, aranyosak, bújósak és magának valóak egyszerre, ugyanakkor konokok, de játékosak… és igazán fura viselkedést képes produkálni. Cirmik, Lukréciák és Szerénkék hada bandázik a kertekben, és nemcsak átjáróházként tekintenek a magántulajdonú ingatlanokra, de hatalmas alomtálcának is vélik gondozott gyepünk, virágágyásaink, zöldséges és fűszernövénykertünk minden egyes négyzetcentiméterét.

A macska a történelem során volt szent állat az ősi Egyiptomban, haszonállat egérvadász mivoltából adódóan a gabonasilók körül, a nagy háborúban kabalaállat, drogcsempész szerte a világon, valamint az Egyesült Királyságban miniszterelnökségi főegerész, amely tisztséget napjainkban a brit miniszterelnöki rezidencián, a Downing Street 10. szám alatt jelenleg Larry tölt be.

Persze nem lehet mindegyikük Larry, de így is többségüknek felvitte Isten a dolgát, főként elkényeztetett házi kedvencként tengetik napjaikat.

Székből fotelbe fetrengenek, megnézik, tud- e jobban rojtosodni tegnap óta a szőnyeg, vajon, ha rátör az éhség, az alvó gazdi hasára való ugrás segíti a helyzetét, szóval számos „hasznos és fontos” dologgal töltik idejüket. És ha megunták a 16 órányi alvást és semmittevést, felkerekednek, és a kertekben barangolnak számukra tetsző kalandok után kutatva.

Kiemelt ügyüknek tekintik a szomszéd kerti tavában lévő halak állományszabályozását, a védett énekesmadaraink kedvtelésből való levadászását, az anyóstól kapott és gondosan dédelgetett muskátli visszarágását és a gyepek minőségéről is alkotnak egy nagy adag véleményt…

De milyen megoldásokkal lehet a szomszéd macskáját eltántorítani ezektől a „kertészmunkáktól”? Az állatvédelem égisze alatt zajló XXI. században természetesen szó sem lehet olyan radikális eszközökről, mint a csúzlival történő megrendszabályozás, vagy a „nehézágyút” bevetve a légfegyverek használata.

Ezeket az alternatívákat érdemes kerülni, ha nem szeretnénk feljelentést kapni, ugyanis az állatkínzás és -bántalmazás mára bűncselekménynek minősül.

Nyugodt szívvel kizárhatjuk a hurokcsapdák és más élve fogó csapdák alkalmazását is, ezek ugyanis újabb lehetőséget adnak, hogy a szomszéd célkeresztjében legyünk.

A kutyatartás már egy egészen jó kiindulópont lehet, noha nem mindenki kutyapárti, és az eb is képes kertünk állapotát számottevő mértékben leamortizálni. Sokat eszik, ezáltal végterméket is termel, és azt a gyepünk bánja.

A kutyaszőr már más kaptafa, egyszer azért, mert nem kér enni, másfelől egyes vélemények szerint, ha a lábtörlőre kihelyezünk egy maroknyit belőle, a macska eltántorodik annak tönkretételétől.

Ennél hatásosabb a narancsolaj és citromlé használata, ugyanis a cicák kifejezetten kerülik a citrusos illatot, de az ecet illatát is nagy ívben elkerülik.

Macskaelrettentő, egyben kertszépítő lehet egyes növények ültetése.

Ilyen a macskaűző vagy macskajaj, amely júliusban és augusztusban lila-kék virágokat hoz, és aminek illata közömbös az emberek számára, de nagyon kellemetlen a macskáknak és a kutyáknak is.

Hasonló funkcióval bír az illatos gólyaorr, olasz szalmagyopár, a francia levendula, sőt akár a rozmaring is!

Végezetül léteznek már beépített mozgásérzékelővel ellátott macskariasztó készülékek is, amelyek mikor bekapcsolnak, nagyjából olyan magas és kellemetlen frekvenciájú hangot bocsátanak ki a macskafülnek, mint amikor mi hajnal háromkor arra riadunk fel, hogy a bagzó macskák torkuk szakadtából nyávognak… De vannak kifejezetten macskákat távol tartó elemek is, aminek tüskeborítása elvileg elijeszti a betolakodót, de általában a macskák a tüskék mentén odadörgölőzve megvakargatják hátukat és feneküket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csapás a spanyol élelmiszer hamisítókra – 120-an börtönben

A spanyol Civil Gárda 120 személyt vett őrizetbe az OPSON X élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi művelet részeként végrehajtott 16 akció során - közölte a gárda főigazgatósága.

Növények mindenekelőtt

A kertépítészet igazi misztérium, izgalom, melynek lényegét a növények adják, kezdte előadását Sarah Price a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napon.

Jól teljesít a horgászpiac, még a járvány sem fogott rajta

Már hétszázötvenezer regisztrált horgászt tartanak nyilván Magyarországon, a számuk pedig egyre nő, bár már nem olyan ugrásszerűen, mint az elmúlt években - ismerteti csütörtöki számában a Világgazdaság.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

Fenntarthatóbb takarmányozás lárvákkal és rovarokkal

A kelet-lengyelországi Muchocin kísérleti halgazdaságában tartott tokhalak étrendje lárvából és más rovarfehérjéből áll. A kísérlet célja, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb fehérjeforrásokkal váltsák ki a halak szokásos takarmányát. A kutatást a HiProMine nevű cég koordinálja.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.