0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Szamóca, a csábító

A szamóca olyan gyümölcs, amit senkinek nem kell bemutatni. Csábító már a színe is, nem beszélve az illatáról, és persze a zamatáról. Jó hatással van az egészségre. Egyetlen hátránya, hogy meglehetősen sokba kerül, legalábbis az idei szezonban. Ettől függetlenül közkedvelt, fogyasztják frissen, vagy sokan lekvárt is készítenek belőle.

Barcza Balázs Várvölgyön, egy napsütötte, csodálatos panorámájú domboldalon fogott szamócatermesztésbe. Nem bánta meg. Azt mondja, a gyümölcs magas árának az az egyik oka, hogy sok kézi munkát igényel mind a gondozása, mind a betakarítása. Ennek ellenére, szerencsére, nagy a kereslet iránta.

– Elnökségi tagja vagyok az AGRYA-nak, a Fiatal Gazdák Szövetségének, így elég sok termelőt ismerek az országban. Jócskán akadnak tagtársaim, akik az Észak-Alföldön gyümölcsöznek, pontosabban szamócát is termelnek. Kiskertekben is termelnek epret, de keveset.

Ez a mennyiség arra elég, hogy néhány tállal szedjenek a családok, azt megeszegessék, de már befőzésre kevés. Amikor kiderült, hogy milyen sok várvölgyi lakos keres minőségi termelői szamócát lekvárfőzéshez, összegyűjtöttem az igényeket és felkerestem az ismerőseimet. Először 5–6 mázsa eperrel tértem haza alkalmanként – idézte fel saját termesztése elindításának előzményeit. – Egy idő után, egészen pontosan négy esztendeje gondolkodóba estem: miért ne próbálnám meg magam is a szamóca termesztését, elvégre van erre alkalmas területem. Első körben keveset ültettem, csak 3 ezer tövet. Ennek a termése elegendőnek bizonyult, hogy a friss fogyasztásra vásárlókat kiszolgáljam szamócával, de tavaly annyira kibővült a vevőim köre, hogy lépnem kellett.

Kezdetben ugyanis szinte csak helybeliek vásároltak, de kiszélesedett a vásárlók köre: érkeztek Keszthelyről, Gyenesdiásról, Cserszegtomajról, Reziből, sőt még távolabbról is.

Emiatt megnöveltem a termőterületet, erre az évre 10 ezer tövet telepítettem. Az volt a fő célom, hogy ne kelljen elmennem az Alföldre szamócáért, hanem az összes érdeklődőt saját terméssel tudjam ellátni. Barcza Balázs fiatal gazda, a várvölgyi Barcza-pajta tulajdonosa Olaszországból szerzi be a palántákat. Mint mondja, az a lényeg, hogy az alapanyag jó minőségű legyen, ugyanis csak abból lesz finom eper. – A szamócatermesztésben minden mozzanat lényeges. Az első, hogy eleve jó minőségű növényt kell telepíteni.

Én a Clery fajta mellett tettem le a voksomat, ami Olaszországból származik.

Bőséges termést hoz, a világospiros, nagy méretű, lédús gyümölcse édes, illatos és zamatos. Ugyanilyen fontos a termelése szempontjából, hogy ellenálló a betegségekkel szemben. Bakhátra telepítem az epret és csepegtetéses öntözőrendszert használok. A korábbi ültetvényben fekete fóliát használtam a gyümölcs védelmére, de nekem nem vált be, mert az eper mellett kinőtt a gaz, ráadásul a fóliát hamar kiszárította a nap, szétrepedezett, széttöredezett. Vagyis egyáltalán nem volt „hatékony”, meglehetősen sok szemetet termeltem vele. A mostani telepítésnél már nem is használtam. Mivel családunk mezőgazdasággal foglalkozik, rendelkezésemre áll a széna, hogy azzal borítsam az szamócatermő területet.

Ez teljesen természetes megoldás, bár így nehezebb a gyomlálása.

A szamóca egyébként is sok gondoskodást igényel. Mivel nem lehet gépesíteni a termesztését, vegyszerezni pedig nem fogom, sok kézi munkára van szükség a termesztéséhez. Nálam az ültetése, a gyomlálása és persze a szedése egyaránt kézzel történik. Meg kell említenem a kártevők elleni védekezést is, ami néhány esetben nem egyszerű. A spanyol csiga is kedveli a szamócát, ami nem kis gondot jelent nekem, és persze a többi termesztőnek is. Amúgy én háromévente telepítem újra az ültetvényt, ez idő alatt csak a kipusztult példányokat pótolom. Annak ellenére, hogy a szamóca nem olcsó, nagy iránta az érdeklődés. – Több oka van, hogy a gyümölcs ilyen drága, és az érés elhúzódása ellenére is tartja az árát. Egyrészt, mint már említettem, nagy a kézimunka-igénye, másrészt idén nem volt jó idő rá. Két-három hetet csúszott nemcsak a szabadföldi, hanem még a fóliasátras termés érése is.

Nyugodtan mondhatom, hogy az árának alakulása szinte kiszámíthatatlan, bármikor megváltozhat.

Viszont az emberek mindig imádják a szamócát. Ezt abból is látom, hogy naponta sokan érdeklődnek, mikor jöhetnek már a gyümölcsért. Ez, természetesen, az éréstől függ. A termést magam szedem le, amíg bírom, ha meg már nem, akkor a családtól kapok segítséget. Az a legfontosabb, hogy a szedés napján mindig átadjam a vásárlóknak. Van, aki friss fogyasztásra vesz 1–2 kilogrammot, mások viszont sokkal többet is elvisznek, mondván, az eprem kiváló alapanyag befőzéshez. Tudták ezt már évszázadokkal, sőt évezredekkel ezelőtt is. Feltételezhetően már az ősember is gyűjtötte és fogyasztotta a vadon élő szamócát. Amellett, hogy finom, a benne lévő antioxidánsoknak és gyulladáscsökkentő anyagoknak köszönhetően kedvező élettani hatásai is vannak.

Érdekesség, hogy a gyümölcsök közül a szamóca tartalmazza a legtöbb C-vitamint.

Míg 15 dekagramm citrom 70 milligrammot tartalmaz, addig ugyanennyi eperben 85 milligramm C-vitamin van. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy rendszeres fogyasztás esetén védi a szív- és érrendszert, azonkívül a daganatok kialakulását és a cukorbetegséget is jól „kezeli”.

Ugyancsak kedvező hatást tulajdonítanak neki az öregedés és az öregedés tünetei ellen.

– A hatásai nagyon jók, bár az emberek nem igazán ezek miatt fogyasztják, hanem egyszerűen azért, mert finom. Ahhoz, hogy így legyen, nagyon sok mindenre oda kell figyelnie a termesztőnek. például arra, hogy csak a teljesen érett szemeket szedje le. Amelyiknek még fehér vagy rózsaszín a csücske, azt semmiképpen ne, annak még nem az igazi az íze. Szintén fontos a tárolása, erre nagyon oda kell figyelni. Amellett, hogy frissen fogyasztják, számos élelmiszert is készítenek a szamócából, azonkívül ízesítésre és dekorációként is jól használható.

– Ahogy sokan mások, a feleségem is készít lekvárt belőle, és úgy, hogy cukrot egyáltalán nem tesz bele. Így kiválóan érződik benne az íze.

Cukrászok is vásárolnak a gyümölcsömből, aminek különösen örülök, mert tőlük biztosan kapok visszajelzést, hogy valóban jó minőséget termeltem-e.

Ugyanis a süteményeknél rendkívül fontos, hogy a lehető legszebb és legzamatosabb eprek kerüljenek beléjük, vagy éppen rájuk. Barcza Balázs azt mondja, ő és az egész családja is nagyon-nagyon szereti a szamócát. – Három kisgyerek apukája vagyok, akik szemmel láthatóan imádják az epret. Ez akkor látszik a legjobban, amikor beszabadulnak az ültetvényre – úgy viselkednek, mint a sáskák – tette hozzá nevetve a fiatal gazda.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság