0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Dióolaj zöld dióból

Június második felében végre elérkezik a zöld dió szedésének az ideje. Megéri kísérletezni vele, mert a zsenge termés igazán különleges és ínycsiklandó finomságokhoz használható.

A dió éretlenül is hasznos

A zöld dió érdekes fejlődési stádiuma a diónak, mivel ekkorra a dióbél már kifejlődött, de a héj még nem keményedett meg, ezért ilyenkor még átszúrható vagy átvágható az éretlen termés. Június közepe- vége táján, a nyári napforduló előtt lehet ilyet gyűjteni. Bizonyos helyeken úgy tartják, hogy az év leghosszabb éjszakája a legalkalmasabb erre a procedúrára. Olaszországban a Szent Iván éjjelén szedett zöld diót valóságos kincsnek tartják, ebből készül ugyanis a nocino, a diólikőr olasz változata.

A termés ekkor a legillatosabb, legmagasabb a nedvesség-, a hatóanyag- és az esszenciális zsírsavtartalma. C- és B- vitaminokat, flavonoidokat (pl.: juglandin), juglont, hidrojuglont, ellagénsavat, csersavat, káliumot, magnéziumot, foszfort és vasat tartalmaz.

Vértisztító, antibakteriális, féreghajtó és gombaölő hatású, támogatja a máj megtisztulását, csökkenti a vér koleszterinszintet.

Kis mértékben gyógyszer

A juglon az a vegyület, amit a diófa azért termel, hogy önmagát megvédje. Megtalálható a zöld részekben (levelekben, kopácsban), de a gyökerek is kiválasztják. Reakcióba lép a fehérjékkel, ezáltal képes a rovarok, a gombák, és a baktériumok életfeltételeit gátolni.

Az emberre és a melegvérű állatokra nézve nem veszélyes.

Ez csak az egyik fő hatóanyaga, ami miatt terápiás célra használhatjuk a zöld diót. Elsősorban gombás és bakteriális fertőzések kezelésénél számíthatunk rá, de antikarcinogén aktivitását is vizsgálják. Az ellagénsav szintén rákellenes védőhatása miatt került a kutatások középpontjába. Végül a csersav összehúzó, baktériumölő és lázcsillapító hatással gazdagítja.

Változatos repertoár

Sok izgalmas dolgot készíthetünk a zöld dióból: italokat, befőtteket, lekvárokat, pácolt csemegét, sőt még hamis dióolajat is.

A diópálinka étvágyjavító, a dióbornak vértisztító, tonizáló, gyomorerősítő hatást tulajdonítanak. Különösen értékessé teszi ezeket az italokat a magas flavonoidtartalom.

A zöld diós italok között a legnagyobb különbség lényegében az alkoholtartalom mértékében van, így készíthetünk enyhébb gyógyszert és jóval ütősebbet is.

Nagyon izgalmas a következő német receptúra, mely segítségével dióolajat „hamisíthatunk”.

Hamis dióolaj: szükségünk lesz 1 liter hidegen sajtolt napraforgó olajra és egy akkora üvegre, amibe belefér az összes többi hozzávalóval együtt. Keressünk 8 egészséges zöld diót és szurkáljuk meg egy vastag tűvel, majd tegyük az üvegbe, tegyünk mellé egy kis darab valódi fahéjat, 8 pörkölt kávészemet, és 10 g sót, végül mindent öntsünk nyakon az olajjal. Alaposan zárjuk le az edényt és érleljük a tartalmát sötét, hűvös helyen 10 napig. Kisebb, tiszta üvegekbe szűrjük, és továbbra is hűvös helyen tároljuk.

Hasonlóképpen használható, mint a dióolaj, eltarthatósági ideje szintén rövid.

Így már igazán érthető, miért olyan hatalmas a kereslet a zöld dióra, és az sem meglepő, hogy a dióeszenciák sem romlanak a gyártókra, sőt kihívást jelent számukra elegendőt készíteni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu