Back to top

Dióolaj zöld dióból

Június második felében végre elérkezik a zöld dió szedésének az ideje. Megéri kísérletezni vele, mert a zsenge termés igazán különleges és ínycsiklandó finomságokhoz használható.

A dió éretlenül is hasznos

Nem csak éretten hasznos...
Fotó: wikipedia
A zöld dió érdekes fejlődési stádiuma a diónak, mivel ekkorra a dióbél már kifejlődött, de a héj még nem keményedett meg, ezért ilyenkor még átszúrható vagy átvágható az éretlen termés. Június közepe- vége táján, a nyári napforduló előtt lehet ilyet gyűjteni. Bizonyos helyeken úgy tartják, hogy az év leghosszabb éjszakája a legalkalmasabb erre a procedúrára. Olaszországban a Szent Iván éjjelén szedett zöld diót valóságos kincsnek tartják, ebből készül ugyanis a nocino, a diólikőr olasz változata.

A termés ekkor a legillatosabb, legmagasabb a nedvesség-, a hatóanyag- és az esszenciális zsírsavtartalma. C- és B- vitaminokat, flavonoidokat (pl.: juglandin), juglont, hidrojuglont, ellagénsavat, csersavat, káliumot, magnéziumot, foszfort és vasat tartalmaz.

Vértisztító, antibakteriális, féreghajtó és gombaölő hatású, támogatja a máj megtisztulását, csökkenti a vér koleszterinszintet.

A feldolgozás során általában befeketedik
Fotó: wikipedia

Kis mértékben gyógyszer

A juglon az a vegyület, amit a diófa azért termel, hogy önmagát megvédje. Megtalálható a zöld részekben (levelekben, kopácsban), de a gyökerek is kiválasztják. Reakcióba lép a fehérjékkel, ezáltal képes a rovarok, a gombák, és a baktériumok életfeltételeit gátolni.

Az emberre és a melegvérű állatokra nézve nem veszélyes.

Ez csak az egyik fő hatóanyaga, ami miatt terápiás célra használhatjuk a zöld diót. Elsősorban gombás és bakteriális fertőzések kezelésénél számíthatunk rá, de antikarcinogén aktivitását is vizsgálják. Az ellagénsav szintén rákellenes védőhatása miatt került a kutatások középpontjába. Végül a csersav összehúzó, baktériumölő és lázcsillapító hatással gazdagítja.

Változatos repertoár

Sok izgalmas dolgot készíthetünk a zöld dióból: italokat, befőtteket, lekvárokat, pácolt csemegét, sőt még hamis dióolajat is.

Elég egyedi a felépítése
Fotó: wikipedia

A diópálinka étvágyjavító, a dióbornak vértisztító, tonizáló, gyomorerősítő hatást tulajdonítanak. Különösen értékessé teszi ezeket az italokat a magas flavonoidtartalom.

A zöld diós italok között a legnagyobb különbség lényegében az alkoholtartalom mértékében van, így készíthetünk enyhébb gyógyszert és jóval ütősebbet is.

Nagyon izgalmas a következő német receptúra, mely segítségével dióolajat „hamisíthatunk”.

Hamis dióolaj: szükségünk lesz 1 liter hidegen sajtolt napraforgó olajra és egy akkora üvegre, amibe belefér az összes többi hozzávalóval együtt. Keressünk 8 egészséges zöld diót és szurkáljuk meg egy vastag tűvel, majd tegyük az üvegbe, tegyünk mellé egy kis darab valódi fahéjat, 8 pörkölt kávészemet, és 10 g sót, végül mindent öntsünk nyakon az olajjal. Alaposan zárjuk le az edényt és érleljük a tartalmát sötét, hűvös helyen 10 napig. Kisebb, tiszta üvegekbe szűrjük, és továbbra is hűvös helyen tároljuk.

Hasonlóképpen használható, mint a dióolaj, eltarthatósági ideje szintén rövid.

Így már igazán érthető, miért olyan hatalmas a kereslet a zöld dióra, és az sem meglepő, hogy a dióeszenciák sem romlanak a gyártókra, sőt kihívást jelent számukra elegendőt készíteni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növények mindenekelőtt

A kertépítészet igazi misztérium, izgalom, melynek lényegét a növények adják, kezdte előadását Sarah Price a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napon.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

A Solymár Gyöngye az év kenyere

A Hel Pékség Solymár Gyöngye elnevezésű kenyere nyerte meg az idén tizedik alkalommal meghirdetett Szent István Napi Kenyérversenyt. A hírt az augusztus 20-i rendezvényeket beharangozó országos sajtótájékoztatón jelentették be a Parlamentben.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.