Back to top

Hallgatótoborzó képviseletet nyitott a MATE Ghánában

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatói toborzóirodát nyitott Ghána fővárosában, Accrában. A MATE toborzóiroda megnyitásával az afrikai és ghánai fiatalok beiskolázási tevékenysége még inkább megélénkülhet, hozzásegítve ezzel a felsőoktatási intézményt nemzetköziesítési törekvéseinek eléréséhez.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képviseletében az Intézmény rektora 2021. június 17-én nyitotta meg Ghána fővárosában, Accrában azt a hallgatói toborzóközpontot, amelynek célja a fiatalok felvételi eljárásának helyi szintű segítése. A tanácsadói központ megnyitóján jelen voltak többek között a MATE jogelőd intézményeinek egykori hallgatói, Szabó András, Magyarország Accrai Nagykövete, valamint Dr. Lawrence Tetteh, aki szintén Magyarországon végezte tanulmányait, jelenleg a magyar ösztöndíjasok nemzetközi referense Ghánában. A tanácsadóirodát Priscilla Korley, a MATE egykori hallgatója vezeti és koordinálja az Egyetem Nemzetközi Hallgatói Ügyek Központjával együtt.

„A MATE számára kiemelten fontos a nemzetköziesítés, jelenleg 102 országból vannak hallgatóink – ez összesen 1994 hallgatót jelent – közülük 323 fő afrikai fiatal.

Ez idáig 42 hallgató érkezett Ghánából, bízunk benne, hogy a toborzóirodán keresztül gyorsabban, könnyebben meg tudjuk szólítani a fiatalokat, a MATE által kitűzött 20%-os nemzetközi hallgatói arány eléréséhez az új ghánai hallgatók is hozzájárulnak majd” – hangsúlyozta az ünnepélyes megnyitó kapcsán Prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor.

Fotó: MATE

Az intézmény rektora ghánai tartózkodása során látogatást tett az agrárminiszternél, valamint alkalma volt a Council for Scientific and Industrial Research (CSIR) kutatóintézet főigazgatójával egyeztetni, a MATE jogelőd intézményével megkezdett, kutatócsere programról és mintafarm projektekről.

A gödöllői székhelyű felsőoktatási intézmény már nem első alkalommal nyit az afrikai kontinens felé,

ugyanis 2021. február 22-én a Pécsi Tudományegyetem vezetésével, a Debreceni Egyetemmel és az International Business Schoollal közösen hasonló toborzóirodát nyitott Nairobiban, Kenya fővárosában.

A ghánai toborzóiroda átadásával – a kenyai és kelet-afrikai régió után – a beiskolázási tevékenység Afrika északnyugati térségében is folytatódhat, segítve ezzel még több nemzetközi hallgató bevonását a hazai felsőoktatási rendszerbe, növelve annak minőségét és versenyképességét.

Forrás: 
MATE

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Baktériumok bontják a mikotoxinokat

Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen termeszthetők az étkezési gombák a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési program eredményeinek alkalmazásával. A konzorcium vezetője a Bio-Fungi Kft. volt, partnerei pedig a MATE és az ELTE.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Így fakasztanak vizet a levegőből Etiópiában: egy fügefa féle adta az ötletet

Tiszta ivóvíz a levegő tavaiból… A tiszta víz hiányának problémája világszerte több mint egy milliárd embert érint. De vizet nem csak a földből nyerhetünk, a légkör mindenhol adott és tartalmazza a víz elképzelhető legtisztább formáját. Ebből kifolyólag lehetővé válik, hogy egy ügyes szerkezettel ivóvízhez jussunk még a legaszályosabb, legszárazabb helyeken is.

A málnatermesztés föllendítéséért dolgoznak

Nógrád megye mindig a bogyósgyümölcs-termesztés központja volt Magyarországon és szeretnénk, ha az is maradna, hiszen kedvező környezeti adottságokkal rendelkezik ehhez. A tavaly alakult Nyugat-Nógrádi Területfejlesztési Központ agrárágazata segíti a termesztőket a fertődi kutatóállomás munkatársaival karöltve.

Hatalmas növekedés a MATE-ra felvett hallgatók létszámában

A nyilvánosságra hozott felsőoktatási ponthatárok alapján idén ősszel 24 százalékkal több új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Míg a tavalyi évben 2616 fő nyert felvételt a jogelőd intézmények valamelyikébe, addig idén 3244 fő érte el a ponthatárokat.

Cinket és vitaminokat is tartalmaz az innovatív takarmánykiegészítő

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható.

Ilyen egy játszótér, ahol a fogyatékkal élők is biztonságosan játszhatnak

Visszafogott színek, nagyobb és belátható terek, speciális hinták: így néz ki egy integrált játszótér, ahol a fogyatékkal élők is biztonságosan játszhatnak. A magyarok háromnegyede nem találkozott még olyan játszótérrel, ahol fogyatékkal élők is játszhatnak, miközben az emberek több mint fele szívesen járna ilyen játszótérre a lakóhelye környékén - derült ki a Royalkert kutatásából.

Kéknyelű, a badacsonyi őserő

A Kéknyelű szőlő Badacsony legősibb és egyben legnemesebb fajtája. Jó híre minden bizonnyal már azokhoz is eljutott, akik nem kifejezetten borszakértők. Ritkasága, s hogy emiatt nagyon kis mennyiség készülhet belőle, régóta a minőségi bor kategóriájába emeli a Kéknyelűt, amely 2013 óta hungarikum is.

Versenyképesség és fenntarthatóság

"Hazánkban a precíziós gazdálkodást elsősorban a 40 évnél fiatalabb, felsőfokú végzettséggel rendelkező gazdálkodók alkalmazzák, így a precíziós technológiák sikere részben a generációváltás sikerétől is függ" - mondta Dr. Feldman Zsolt a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia (ECPA) megnyitóján.