Back to top

Hallgatótoborzó képviseletet nyitott a MATE Ghánában

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatói toborzóirodát nyitott Ghána fővárosában, Accrában. A MATE toborzóiroda megnyitásával az afrikai és ghánai fiatalok beiskolázási tevékenysége még inkább megélénkülhet, hozzásegítve ezzel a felsőoktatási intézményt nemzetköziesítési törekvéseinek eléréséhez.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képviseletében az Intézmény rektora 2021. június 17-én nyitotta meg Ghána fővárosában, Accrában azt a hallgatói toborzóközpontot, amelynek célja a fiatalok felvételi eljárásának helyi szintű segítése. A tanácsadói központ megnyitóján jelen voltak többek között a MATE jogelőd intézményeinek egykori hallgatói, Szabó András, Magyarország Accrai Nagykövete, valamint Dr. Lawrence Tetteh, aki szintén Magyarországon végezte tanulmányait, jelenleg a magyar ösztöndíjasok nemzetközi referense Ghánában. A tanácsadóirodát Priscilla Korley, a MATE egykori hallgatója vezeti és koordinálja az Egyetem Nemzetközi Hallgatói Ügyek Központjával együtt.

„A MATE számára kiemelten fontos a nemzetköziesítés, jelenleg 102 országból vannak hallgatóink – ez összesen 1994 hallgatót jelent – közülük 323 fő afrikai fiatal.

Ez idáig 42 hallgató érkezett Ghánából, bízunk benne, hogy a toborzóirodán keresztül gyorsabban, könnyebben meg tudjuk szólítani a fiatalokat, a MATE által kitűzött 20%-os nemzetközi hallgatói arány eléréséhez az új ghánai hallgatók is hozzájárulnak majd” – hangsúlyozta az ünnepélyes megnyitó kapcsán Prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor.

Fotó: MATE

Az intézmény rektora ghánai tartózkodása során látogatást tett az agrárminiszternél, valamint alkalma volt a Council for Scientific and Industrial Research (CSIR) kutatóintézet főigazgatójával egyeztetni, a MATE jogelőd intézményével megkezdett, kutatócsere programról és mintafarm projektekről.

A gödöllői székhelyű felsőoktatási intézmény már nem első alkalommal nyit az afrikai kontinens felé,

ugyanis 2021. február 22-én a Pécsi Tudományegyetem vezetésével, a Debreceni Egyetemmel és az International Business Schoollal közösen hasonló toborzóirodát nyitott Nairobiban, Kenya fővárosában.

A ghánai toborzóiroda átadásával – a kenyai és kelet-afrikai régió után – a beiskolázási tevékenység Afrika északnyugati térségében is folytatódhat, segítve ezzel még több nemzetközi hallgató bevonását a hazai felsőoktatási rendszerbe, növelve annak minőségét és versenyképességét.

Forrás: 
MATE

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Látványosan fejlődik a hazai állattenyésztés

„A magyar mezőgazdaság sohasem lehet sikeres sikeres állattartók nélkül”, de ha minden nap a túlélésről szól, nagy bizalom kell a beruházásokhoz, amelyek nélkül nem lehet versenyképes az ágazat – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.

Laboratóriumot, előadótermet adtak át a mezőgazdasági karon

"Ugyanebben a teremben írtam a felvételi dolgozatomat 1968-ban" - mondta ma Hódmezővásárhelyen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán felújított laboratóriumot és előadótermet adtak át, illetve konferenciát tartottak. A helyiségeket egykori neves oktatókról nevezték el.

Értéke az eredeti, tartalma megújult

Idén mindenképpen rendhagyó lesz az OMÉK, ugyanis a HUNGEXPO megújult kiállítóterén és ezúttal az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként fogadja a látogatókat október 7–10. között. De nemcsak külsőségekben és a rendezés keretében változott meg az ország egyik legnagyobb agrárrendezvénye, hanem tartalmában is.

Együtt a szakma és a szórakozás

A Bagossy Brothers és a Punnany Massif csalogatta a fiatalokat a Pápai Expo és Agrárpiknikre, amit 24. alkalommal rendezett meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a város önkormányzata szeptember 17-19-én.

Méhek öltek meg 63 veszélyeztetett pingvint Dél-Afrikában

Méhraj ölt meg 63 veszélyeztetett pingvint a dél-afrikai Fokvároshoz közeli tengerparton.

Innovatív takarmánykiegészítő - Cinket és vitaminokat is tartalmaz

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma.

Húsminőségteszt - Aberdeen angus és murray grey

Kétféle húsmarhát, a világszerte népszerű aberdeen angust és a kevésbé ismert, de figyelemre méltó murray grey-t hasonlította össze a Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesülete és a Murray Grey Tenyésztő Egyesület egy tíz hónapig tartó közös kísérlet során. Az eredményt vakkóstolással egybekötött sajtóeseményen mutatták be július 13-án, Balatonfenyvesen.

Kukoricáról, napraforgóról tanácskoztak

A kukorica stratégiai termék, megtermelt mennyiség tekintetében a legversenyképesebb gabonaféle. Világszerte az olajat adó növényi termékek között, megelőzi az olajpálma, a szója és a repce is, hazánkban viszont a napraforgó a fő ezen a téren. Ez is szóba került a Szarvason tartott szakmai rendezvényen.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.