Back to top

Újra Tokaj-Hegyaljára került a a Borászok Borásza díj

Bodó Juditnak ítélték oda a Borászok Borásza 2021 díjat; a kitüntetés tizenötödik nyertese a tokaji Bott Pince tulajdonosa. A Kárpát-medence ötven legjobb borásza választotta ki titkos szavazáson, és Nagy István agrárminiszter adta át neki a díjat.

Annak ellenére meglepte a díj odaítélése, hogy már ötödik alkalommal került be az első öt jelölt közé, árulta el Bodó Judit. Azért nem számított erre az eredményre, mert a tavalyi győztes, Áts Károly is tokaji, és ez alapján úgy gondolta, ebben az évben másik borvidéket preferálnak majd borásztársai. Mint kiderült, a döntés nem erről szól.

Bárki nyeri el ezt a díjat, mindenkinek örülünk, mert tudjuk, mindenki nagyon sokat dolgozik, hogy idáig eljusson, fogalmazott lapunknak.

Mi változhatott az elmúlt egy évben, hogy az ötödik jelölése meghozta neki a Borászok Borásza díjat? Bodó Judit távolról kezdte válaszát. Szerinte a rendszerváltás után az ő nemzedékük az első, amely újraélesztheti Tokaj-Hegyalját a minőségi borokkal, ami hatalmas feladat egy borász életében.

Ötödik alkalommal került be az első öt jelölt közé Bodó Judit, ezúttal ő nyerte a díjat

Megtiszteltetésnek tartja – mondta –, hogy több száz éves borkultúrát és hagyományokat kaptak a kezükbe, és azt vallja, hogy ezt méltóképpen kell átadniuk a következő generációnak. Egész Tokaj-Hegyalján hatalmas iramú a fejlődés, beleértve az ő pincéjüket is. Ez fel sem tűnik a hétköznapokban, a napi teendők közepette, csak akkor áll meg egy pillanatra az ember, amikor kap egy ilyen díjat. Ekkor átgondolja, honnét indult és hová érkezett – fogalmazott.

Bodó Judit és férje, Bodó József valóban megérkeztek Tokaj-Hegyaljára: húsz évvel ezelőtt a Felvidékről.

Egyikük sem végzett borász, és nem is érzik magukat „fekete öves, vérbeli borászoknak”. Igaz, Bodó Judit mezőgazdasági főiskolát végzett.

Fél hektáron kezdték a szőlőtermesztést, majd megalapították a Bott Pincét, ami Judit lánykori családneve. Jelenleg kilenc hektáron termelnek öt dűlőben, és 15 ezer palack bort készítenek évente. Ez alkotja az organikus családi gazdaság alapját.

Hisznek a dűlőikben, és elfogultak a Furmint és a Hárslevelű iránt, amelyekből kiváló boraikat készítik. Mint elmondta, ők nem mérnek pH-t vagy maradékcukrot, minden lépést ösztönösen tesznek. Nem vesznek részt borversenyeken vagy nagy fesztiválokon, ők a személyes tapasztalatra esküsznek. A szőlőjüket helyben szeretik megmutatni, akárcsak a boraikat, a Csontos-dűlő aljában álló, szépen felújított présházukban. Organikus szőlőművelés, minimális beavatkozás, és főként rengeteg saját munka jellemzi gazdaságukat.

Családi hagyomány és helyi tapasztalat nélkül vágtak bele a borkészítésbe, amit még most is folyamatos tanulás és tapasztalás jellemez, és ezek mind szenvedéllyé váltak, fogalmaz Bodó Judit.

Ennek ellenére nemcsak arról szól az élete, hogy jó tokaji borokat készítsen. Ugyanilyen fontosnak tartja a helyi közösség építését és megtartását. Ebben a gyerekekre fókuszálnak, természetjáró túrákat, sporttáborokat, színházlátogatást szerveznek, szőlőjükben megismertetik velük a vulkanikus talajt, az aszúszemeket, hogy minél erősebben kötődjenek környezetük értékeihez. A hagyomány és a borkultúra nem úgy marad fenn, ha beszélünk róla, igenis rengeteg energiát és munkát kell beléjük fektetni, vallja.

A Csontos-dűlő aljában áll a szépen felújított présházuk

Néhány hónappal ezelőtt nagyobb pincészetbe költöztek Bodrogkeresztúron, a hajdani kerámiagyár épületébe.

Megvásárolták az egykor legendás, de mára romokban heverő épületegyüttest, amit a korábbi tulajdonos Ullrich családdal egyeztetve szeretnének „megmenteni”.

A Borászok Borásza díj elnyerése neki azt jelenti, hogy jó irányba haladnak, és hogy nem érdemes letérniük erről az útról.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/24 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Világbajnok lett a villányi Jammertal Borbirtok vörösbora

Mindeddig példátlan sikert ért el egy magyar vörösbor. A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyét, a Concours Mondial de Bruxelles 2021-et az idén Luxemburgban rendezték meg. Ezen a legmagasabb pontszámot a vörösborok kategóriájában mintegy hét és félezer mintából a villányi Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015 bora kapta, amely elnyerte a Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat.

Bor, mámor… és 12 borászat Erdőbényén

Augusztus 12-15. között rendezik meg idén a Bor, mámor… Bénye elnevezésű gasztrokultúrális eseményt Erdőbényén, amely a tavalyi nyitott pincés rendezvény után ismét egyesületi összefogás keretében zajlik.

Neszmély legkedvesebb (bor)arca

Július utolsó hétvégéjén hatodik alkalommal szervezték meg a Neszmélyi Borünnepet Tatán. Az eseményen 14 borászat kóstoltatta borait és egy pálinkaház is csatlakozott a kiállítókhoz. A rendezvény helyszíne az újjászületett Esterházy-kastély kertje volt az Öreg-tó partján. Szeretettel, jó zenével, finom falatokkal, fantasztikus borokkal és kedves borászokkal vártak a szervezők minden borkedvelőt!

A Nivegy-völgyi álom

Példátlan helyi összefogás és közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg tavaly a Dobosi Birtkokközpont! A 90 támogató, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, összesen 16 millió forinttal támogatta meg a Dobosi Család régen dédelgetett álmát.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.

Kedvezett az idő a fertőzéseknek – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

A forró nyári időjárásba július közepe felé csapadékos időszak ékelődött, ami sokat változtatott a növényvédelmi helyzeten, és azóta is hatással van az elvégzendő teendők fontossági sorrendjére.

Prémium kadarka lett Csongrádon a város bora

A helyi borászok nem más tájegységekkel kívánnak versenyezni, de a minőségre nem lehet panaszuk. Az alpolgármester szerint különlegesnek számít a borvidékük.

Drágulnak az élelmiszerek

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Miért tökéletes választás egy pohár hideg vörösbor a nyári melegben?

Egy forró nyári estén, egy hosszú, nehéz munkanap után semmi sem eshet jobban, mint egy pohár hideg vörösbor mellett lazítani. Így hát hűsítsük le magunkat egy Gamay-vel vagy Cabernet Franc-kal egyenesen a hűtőből…

Adminisztráció csökkentés a brit borimportban

Brit miniszterek július 25-én ígéretet tettek a borimportőröknek a bürokrácia csökkentésére, ezzel évente akár 130 millió fontot is megtakaríthatnak a szigetország fogyasztói.