Back to top

Gasztroélmények Huszárokelőpusztán

A Gerence-patak völgyében, a hajdani egyetlen Magas-Bakonyt átszelő útvonal nyugati bejáratánál fekszik Huszárokelőpuszta. A Bakonyerdő Zrt. vendégháza történelmi hely, az Esterházyak birtoka, nagyúri vadászatok helyszíne. Esterházy Tamás gróf építtette a Hubertlakon található vadászkastélyt, és itt található Rókapuszta is, ahol valaha a cselédek laktak.

De miért éppen Huszárokelőpuszta, vagy inkább Húsz árokelőpuszta? A kérdésre kétféle válasz ismeretes. Az egyik elképzelés szerint onnan kapta nevét, hogy a Bakonybéltől idáig vezető úton a Gerence-völgyet húsz árok szeli át. Ugyanakkor mások úgy tudják, hogy amikor errefelé jártak az urak, elöl mentek a hintók, az út porát felverő huszárok pedig csak mögöttük lovagolhattak; ideérve viszont, tartva a bakonyi betyároktól, a menet élére álltak. Hogy mi az igazság, döntse el ki-ki maga.

Otthonos légkör

Egy biztos, a Magas-Bakony lábánál – már-már a Kisalföld határán –, a hajdani zsiványok búvóhelyeként elhíresült Gerence-patak völgyében a közeli Sobri Jóska-barlang ma is emlékeztet a nosztalgikus időkre.

Ahogyan Supán Gyuláné Erika is emlegeti, errefelé a sűrű erdő nevelte a betyárokat.

Gazdaasszonyunk „egyszemélyes intézmény”, aki 26 éve dolgozik a mára alaposan kibővült létesítményben.

Minden a keze alatt formálódott a vadász- vagy inkább vendégházban, az ő munkáját is dicséri az itt működő Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola és a közeli Hubertlaki Kulcsosház is, mely sokakat magával ragad szeszélyes hangulatával, és az Erdei Vándortábor fontos helyszíne. „Maradjunk a vendégház megnevezésnél, mert már több a turista, mint a vadász” – meséli. Sokféle ember érkezik Huszárokelőpusztára, de mindenkivel megtalálja a hangot. Ez amolyan személyes adottság. Ha olyan a társaság, részt vesz a beszélgetésekben, de megérti azokat is, akik magányra vágynak.

Mindig ilyennek képzeltem az igazi vendéglátót, aki barátsággal, de nem tolakodóan fogadja az érkezőket. Talán ennek is köszönhető, hogy átlépve a kaput az otthonosság légköre vesz körül, mindez pedig belülről fakad.

Erika az első benyomást tartja a legfontosabbnak, így a közvetlenség inkább a befogadás, mintsem a bizalmaskodás jele.

Az erdei iskolások viszont más hozzáállást kívánnak. Vannak, akik megelégszenek egy mosollyal, mások szívesen kitárulkoznak. Hamar észreveszi, ki mire vágyik – visszahúzódók, vagy szeretnének többet megtudni erről a tájról. És valljuk be, Erikán kívül kevesen tudnának színesebben mesélni a környék látnivalóiról.

Végtelen látnivaló

A legfőbb értéket a csend, a természetes környezet jelenti. Ugyanakkor némelyek inkább az aktív pihenés szerelmesei. A természet kedvelőinek ajánlja a Hubertlaki tavat, népies nevén a Bakonyi gyilkos-tavat, amit az erdei iskolától induló, és 8 km hosszú Hubertlaki tanösvényen keresztül is megközelíthetünk, aminek a tó az egyik állomása a Hubertlaki kulcsosház után.

Almás palacsintatorta karamellás öntettel

A karamellöntethez 12,5 dkg kristálycukrot először kevés vízzel, alacsony lángon felolvasztunk, majd addig pirítjuk, amíg karamellszínű lesz. Akkor lehúzzuk a tűzről, adunk hozzá 2,5 dkg teavajat, 75 ml habtejszínt, egy csipet sót, elkeverjük, majd visszatesszük a tűzhelyre és átforraljuk.

3 tojásból, 20 dkg lisztből, 3 dl tejjel, 2 dl szódavízzel és csipet sóval, 2 tk cukorral palacsintatésztát készítünk, majd belemorzsolunk 2 dkg élesztőt. Amíg
megkel a tészta, a két felszeletelt almát fahéjas cukorba forgatjuk, majd vajon megpároljuk. Akkora palacsintákat sütünk, mint amekkorák az almakarikák.

Rétegezve feltornyozunk néhány darabot, és leöntjük a karamellöntettel.

Egynapos túrát lehet tervezni a Bakony legmagasabb pontjára, a Kőris-hegyre, amelynek csúcsáról elénk tárul a betyárok járta rengeteg.

A tetején álló Vajda Péter-kilátó talapzata 709 méterre emelkedik a tenger szintje fölé. A kilátóról szinte teljes körpanoráma nyílik: gyönyörködhetünk a Balatonban, sőt tiszta időben az ausztriai Schneeberg és Rax 150 km-re lévő kétezres csúcsaiban is.

A Bakony legmagasabb hegyeivel ölelt gyönyörű völgykatlanban fekvő Bakonybél sokak számára ismerős.

Huszárokelőpusztától például alig 7 kilométernyi járásra megtaláljuk a Pannon Csillagdát, a Szentkutat, oda járt „indiánkodni” Cseh Tamás is. Egy korszak hangulatának legendás tolmácsolója így fogalmazott: „Bakonybél volt számunkra a csoda, mint egy mesebeli elzárt vidék. Patakok, források, sziklák, mindenhol erdő. Bakonybél az én egyik szerelmem.”

A hegységet felépítő mészkőben számos barlang alakult ki, mint az Odvaskői-barlang, az Ördög-lik, a Pörgöl-barlang, a Likas-kő, valamint a Kis- és Nagy-Pénzlik, melyek közül több is a betyárok rejteke volt a szóbeszéd szerint.

Nagytevelen pedig hangulatos tó várja a fürdőzni vágyókat, sokan frissülnek fel benne a nyári melegben.

Könnyű beleszeretni

Bár a Bakony 12 hónapos élmény, gazdaasszonyunk kedvence mégis a tavasz és az ősz. Magával ragadják az éledező természet színei, ősszel viszont a vadászatra való készülődés tartja izgalomban. Szeptemberben a szarvasbika, októberben a dám csörtet, ezeknek a nászidőszakoknak pedig igazán különös hangulata van. Munkáját 24 órás szolgálat jellemzi, vadászidényben már hajnalban kel, utolsónak fekszik, s így van ez a táboroztatások idején is. Néhány éve még elsősorban külföldi vadászok jöttek, ma inkább a belföldi vendégek keresik fel a helyet.

Míg a 4 kilométerre fekvő Hubertlakon kulcsosház várja a hosszú túra után megfáradt kirándulókat, addig a huszárokelőpusztai vendégházat a teljes komfort, kényelem jellemzi.

Vállalati tréningek, esküvők, családi események kiváló helyszíne. „Egyedülálló parkunk festői hátteret nyújt a természetkedvelő párok nagy napja számára” – mutatott körbe, s valóban nem tudnék vitatkozni a ténnyel, hamisítatlanul vadromantikus a környezet.

Bár nagyon leköti az intézmény vezetése, mindig úgy osztja be az idejét, hogy egy kis kirándulásra is sort kerítsen. Ahogyan mondja, a természetben él, ezt azzal is kifejezi, hogy nagyokat sétál benne. Amikor a szabadidőről kérdezem, csak mosolyog, de bevallja, barátaival szívesen mennek kulturális programokra, koncertekre, kiállításokra.

Alapanyagok a szomszédból

Savanyú fácánleves házi raviolival

Egy kisebb megtisztított fácánt felrakunk főni, idővel leszedjük róla a habot, és ezután beletesszük a zöldségeket (30 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 15 dkg zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 5 gerezd fokhagyma). Fűszerezzük sóval, borssal, majd 3-4 órán keresztül alacsony lángon főzzük tovább úgy, hogy ne forrjon, csak gyöngyözzön. Közben a raviolis levesbetéthez 1 tojásból, 10 dkg liszttel és csipet sóval gyúrt tésztát készítünk, és letakarva pihentetjük a hűtőben legalább fél órát. Utána kinyújtjuk jó vékonyra, korongokat szaggatunk belőle, és mindegyik közepére teszünk egy kis kupacot a levesben megfőtt, apróra összedarabolt mellehúsából. Ráhajtjuk a tésztát, egy villával megformázzuk a szélét, ezt követően forrásban lévő vízben 6-8 percig főzzük. A megfőtt levest leszűrjük, beleteszünk 1-2 babérlevelet, 1 evőkanál 10 százalékos ecetet, összeforraljuk, majd tejföllel behabarjuk. A megfőtt, csíkokra szeletelt sárgarépát belehelyezzük a tányér közepére, mellé tesszük a főtt raviolit, és körbeöntjük levessel.

A csend, a páratlan környezet mellett a konyha is komoly vonzereje a vendégháznak. „Szeretik a főztünket, van olyan vendég, aki egy-egy specialitásért tér vissza hozzánk” – jegyezte meg, hogy vadászház lévén az étlapon természetesen a vadételek dominálnak.

Népszerűségük fokmérője lehetne, hogy szinte egész évben kitehetnék a „megtelt” táblát az ajtóra.

Könnyen megközelíthető, a jól felszerelt, szépen karbantartott épületeknek, és az ápolt környezetnek pedig vonzó a kisugárzása. Míg a parkot szakemberek gondozzák, a virágosítást, a díszítést kolléganőjével vállalták magukra, nemcsak az évszakokhoz, hanem az ünnepekhez is igazodva.

Játszótér várja a kisgyerekes családokat, az erdei iskola vezetője pedig szívesen szervez foglalkozásokat számukra. A szauna, a fitneszterem viszont a felnőttek privilégiuma.

Szabó Martin Bence fiatal kora ellenére otthonosan mozog a konyhában. Öt éve kötelezte el magát Huszárokelőpusztával, ezt a nyugalmat nem cserélné le semmire. Bár a nyári vándortáborok hangos zsivajjal töltik meg a környéket, ezt természetesnek tartja.

A főztjüket pedig minden vendég igényli, s az asztal mellől érkező dicséret őszinte. Nem véletlen, hiszen a konyha egyedülálló.

A többség elvárja, hogy vad kerüljön a tányérra, ehhez a vadászok biztosítják a kiváló alapanyagot, a beszerzés „közvetlen”, vagyis szó szerint helyi.

Vaddisznó, szarvas, esetenként őz, muflon húsából készül leves vagy főétel, de a hal sem ritka a rendelésekben.

A konyhán felhasználják az erdő adta kincseket, de azt is csak ellenőrzött forrásból. A lényeg, hogy megbízható és friss legyen. Minden ételükben a helyi alapanyagok viszik a prímet. A közeli őstermelők szállítják a zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, és a környékbeli pincékből érkeznek a borok is. A frissesség mellett ugyanis fontosnak tartják, hogy ételeik jellemezzék a környéket, megmutathassák a vendégeknek a helyi különlegességeket. A jó hangulat megteremtésében a „kerti konyhának” itt komoly szerepe van, igény szerint grillezést szerveznek.

„Nem kell félni a vadhús elkészítésétől – jegyezte meg Martin –, a sütés, a fűszerezés szinte megegyezik a többi húsfélével.”

Maga is húsevő, a pörkölt, a székelykáposzta áll legközelebb a szívéhez.

Megújul a konyhatechnológiájuk, s ez adja majd az alapot az új étlap elkészítéséhez. A hagyományos ételek megtartása mellett egyedi ízekkel gazdagítják a kínálatot. Az évszakok a tányéron is megjelennek, a szezonális étlap teszi színesebbé a választékot.

Baconbe göngyölt sertés szűzérme zöldségekkel, bulgur krokettel

Zöldségköretnek mi zellerpürét, marinált sárgarépát és sült céklát ajánlunk. A marinált sárgarépát már 1 nappal a főzés előtt el kell készítenünk. Ehhez összekeverünk 0,5 l vizet 2,5 dl fehér balzsamecettel, 1 dl olívaolajjal, 2 ek porcukorral, egy csipet sóval és borssal, majd ebbe a marináló lébe tesszük a vékony csíkokra vágott sárgarépát, és egy napig a hűtőben érleljük. A cékla alját levágjuk, a vágott felületen sózzuk, köményezzük, majd alufóliába csomagolva előmelegített sütőbe tesszük. 180 °C-on 25 percig sütjük, majd ha kihűlt, meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és tálalás előtt olívaolajon megpirítjuk.

A zellerpüréhez vajon megdinsztelünk egy fél fej apróra vágott vöröshagymát , ha már üveges, rádobjuk a 30 dkg megtisztított és kockára vágott zellert, sózzuk, borsozzuk. Felengedjük annyi vízzel, hogy éppen elfedje, és addig főzzük, míg a zeller teljesen megpuhul. Beleöntünk 1 dl főzőtejszínt, összeforraljuk, majd leturmixoljuk és átpasszírozzuk. A 25 dkg bulgurt sós vízben megfőzzük, az egyik felét pépesre turmixoljuk, majd összekeverjük a többivel. Hozzáadunk apróra vágott vöröshagymát, 2 tojás sárgáját, borsozzuk , kroketteket formázunk belőle, és a fagyasztóba tesszük. Ha kellően megdermedt, akkor panírozzuk, és bő olajban kisütjük. A sertés szűzérmét sózzuk, borsozzuk, és baconba tekerve mindkét oldalát megpirítjuk. Ezt követően előmelegített sütőben 180 °C-on alufólia alatt sütjük 17 percig. 3-4 centiméteres érmékre szelve tálaljuk.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Csatlós Norbert: Munkában

„Fényképezőgép helyett alma volt a jelem az óvodában, mégis hobbimmá, majd hivatásommá vált a fotózás. Jó pár éve, mikor Budapesten vendéglátásban dolgoztam, egy csapatépítő buli keretében a szakácsunk elhozta a tükörreflexes fényképezőgépét. Ahogy láttam magam az általa készített képen az elmosódott háttérrel, rögtön a fotózás szerelmese lettem."

Az orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez

Az elefántokat az agyaruk miatt gyilkoló orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez egy új tanulmány szerint.

Társadalmi támogatás nélkül nincs zöld átmenet - Luxemburgi tanácskozás

Az életszerű zöld átmenet sikeréhez elengedhetetlen a társadalmi támogatottság, ez azonban csak akkor képzelhető el, ha az élelmiszerárak nem szabadulnak el, az élelmiszerellátás folyamatosan biztosított marad, és a gazdák sem lehetetlenülnek el – hangsúlyozta Nagy István az uniós tagállamok minisztereiből álló Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 11–12-i luxemburgi ülésén.

Önkéntes szemétszedésen az ÉSZAKERDŐ központi dolgozói

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. is csatlakozott az ország legnagyobb önkéntes mozgalmához. Ezekben a napokban már kilencedik alkalommal bonyolítják le a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” hulladékgyűjtő akciót. Az erdőgazdaság központjában adminisztratív munkát végző munkatársak Miskolc Pereces városrésze melletti erdőt tisztították meg, kedden. Ez a terület a Lillafüredi Erdészet kezelésében van.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Somogy zöld szíve

A megfejthetetlen eredetű Kaszó elnevezés egy települést, sok évszázados, tragédiákkal és titkokkal terhes történelmet, az ország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdejét, ezerszínű, páratlan értéket képviselő biológiai életközösséget jelöl. De jelent még egy állami erdőgazdaságot is, amely az itt zajló tevékenységeket összefogja.

Kokainkereskedelem helyett faiskola

Kolumbia esőerdőit évtizedeken keresztül irtották engedély nélkül, nemcsak a trópusi fák kitermelése, hanem a kábítószernek való növények termesztése miatt is. Több mint ötven éven keresztül számos véres összecsapásnak volt a színhelye a kolumbiai Sierra de La Macarena Nemzeti Park, emberek ezrei vesztették életüket a kokainkereskedelem miatt.

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…

Nem mindennapi módszerek a C-vitamin bevitel megduplázására

A tudósok azt javasolják, hogy duplázzuk meg a C-vitamin bevitelünket, ugyanis a jelenlegi ajánlások részben mára elavult második világháborús tanulmányok alapján készültek.