Back to top

Minél többet dolgozunk, annál többet takarítunk meg – precíziós növénytermesztés Mezőhegyesen

Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél még 2018-ban kezdték el a precíziós növénytermesztés előkészítését. A hároméves programban elkészültek a minden eddiginél részletesebb talajtérképeik, és meghatározták azokat az úgynevezett menedzsmentzónákat, amelyek a gazdálkodásuk alapját képezik.

MMG - Minél többet dolgozunk, annál többet takarítunk meg

A háttérmunkát kiegészítette az eszközpark kiépítése. Mezőhegyesen 2016 végétől nagy mennyiségben vásároltak új, a precíziós növénytermesztésben használható erő- és munkagépeket.

Fotó: Csatlós Norbert

Mindezen előkészületek után 2021 tavaszán, már az első fejtrágyázásnál látszott a befektetés haszna.

„Az idei évben például a búzák fejtrágyázása 3 millió forinttal kevesebbe került, mint ahogy eredetileg terveztük, mivel a megrajzolt zónák alapján eltérő mintavétellel különböző dózisban juttattuk ki a hatóanyagot

– mondja Virág Erik, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. agronómusa. Az állományokon nem látszik a visszamaradottság vagy hogy esetleg keveset kaptak volna. Mindegyik megkapta, amit kell, viszont jelentős mennyiségű műtrágyát takarítottunk meg. A precíziós gazdálkodás ugyanis alapvetően nem a többletterméssel, hanem az inputanyagok megspórolásával hozza vissza a befektetett pénzt. Tehát kevesebb műtrágyát teszünk ki, kevesebb vetőmagot használunk, kevesebb vegyszert, és ez nyilvánvalóan nem csak a pénztárcánkra hat jótékonyan, hanem a környezetterhelést is jelentősen csökkenti."

Fotó: Csatlós Norbert

A ménesbirtok szakemberei a menedzsmentzónák alapján határozták meg a vetések elé végzett talajmunkákat is. Nem véletlenül említettük a szakembereket, ugyanis itt különféle mérések alapján a munkagépeket be kell programozni.

"Elkészültek a menedzsmentzónák, aztán én beültem az autóba, és mindegyikből mintát vettem.

A mintákat laborban bevizsgáltuk és megmértük, mekkora tápanyagtartalommal rendelkeznek, és ezeket az értékeket hozzárendeltük a zónákhoz.

Bevittünk a gépekbe egy dóziskijuttatást, fölvittünk a műtrágyaszóróba egy olyan térképet, ahol megadtuk az eltérő zónákat, majd az erre alkalmas gépeink ezt lekezelték. Tehát mindegyik zónába csak annyit juttattak ki, amennyi oda szükséges volt" - mondta Virág Erik.

Fotó: Csatlós Norbert

Ugyancsak nagy hasznát veszi a gazdaság az összegyűjtött adatoknak majd a nyáron. Ugyan 2021-ben még csak részben tudják kihasználni ezeket, de 2022-ben részlegesen 2023-ban pedig teljes egészében precíziós öntözést alkalmaznak majd.

Az öntözővizek kijuttatásánál sem mindegy, hogy hova mennyi jut.

A jövőbeli fejlesztések is ebbe az irányba mutatnak, hogy minden területre annyi vizet juttassunk ki, amivel nem pazarlunk, és nem stresszeljük a növényt, hanem csak annyit, amennyire szüksége van - hangsúlyozza a szakember.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Alázat nélkül nincs eredmény

A magyar mezőgazdaság korosodó társadalmában egyre nagyobb hangsúlyt kap a generációváltás kérdése. Egyes gazdaságokban nincs, aki átvegye a cég vezetését, máshol az utódok mezőgazdasági érdeklődése hiányzik, de akadnak olyan szerencsés családi gazdaságok, ahol gördülékenyen zajlik a generációváltás. Így történt ez a Polyák családnál is, ahol egyértelmű volt, ki veszi át a gazdaság vezetését.

A menetstabilitást is növeli

A mezőgazdasági erőgépek széles körén használt radiál gumiabroncsok zömét műanyag vázszövettel gyártják.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

Bővített funkciókkal és megújult belső térrel érkezett meg a Steyr második generációs CVT traktorcsaládja

Új fülkekialakítással, átdolgozott formavilággal, újragondolt kezelőszervekkel és fejlett csatlakoztathatósági technológiával a Terrus CVT traktorok új generációja került a STEYR kínálatának csúcsára.

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Agrárdigitalizációs fejlesztések a jövő mezőgazdaságáért

Harmadik alkalommal dolgozhatnak együtt piacvezető agrár nagyvállalatokkal hazai agtech startupok, a 2021 szeptemberében induló NAK TechLab inkubációs program keretében. A program az elmúlt két évben több olyan együttműködést is eredményezett, amely meghatározó lehet az agrárium fejlődése szempontjából. A három hónapos inkubátor programba 2021. augusztus 22-ig lehet jelentkezni.