0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lazacfarmot alakítanak ki Zalaegerszegen

Csúcstechnológiával működő lazacfarmot alakít ki Zalaegerszegen a magyar tulajdonú Zalmon Kft. - tájékoztatta a társaság csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a mintegy 3 milliárd forintos támogatással megvalósuló beruházás építése a tervek szerint 2022 elején indulhat meg, várhatóan 2024-től elsősorban a közeli európai országokba szállítják a Zalaegerszegen tenyésztett lazacokat.

A régió első, szárazföldön létesített lazacfarmjával az egyre növekvő európai igényeket szolgálnák ki hatékony és felelősségteljes módon, változtatva az egyre kevésbé fenntartható tengeri lazactenyésztési gyakorlatokon. A telep a hazai vízkészleteket fenntartható módon hasznosítja újra.

A Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) a Magyarország számára lehívható Európai Tengerügyi és Halászati Alap (EMFF) forrásából mintegy 3 milliárd forintot biztosít a projekt megvalósítására, amely világszínvonalú technológiák és nemzetközileg elismert szakemberek bevonásával válhat a régió lazactenyésztésének úttörőjévé. A Zalmon Kft. céljai között nem csupán a prémium minőségű termékek forgalmazása szerepel, értéket és sikeres hazai márkát kívánnak létrehozni.

Sagyibó Viktor, a 2020-ban bejegyzett Zalmon Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója a közlemény szerint kifejtette: hisznek a globális kihívásokra adott helyi válaszokban, a hazai akvakultúra és fenntartható haltenyésztés fejlesztése pedig jelentős ökológiai előnyökkel is jár. Az a céljuk, hogy a régióban elsőként környezetkímélő és innovatív módon tenyésszenek gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes, egészséges és kiváló minőségű lazacokat.

A tervek szerint 2024-re elkészülő zalaegerszegi lazacfarm a kezdetekben közel 30 munkavállalót foglalkoztat, akiket féléves szakmai továbbképzéssel és tanulmányúttal készítenek fel a csúcstechnológiás rendszerek használatára.

A lazactenyésztéshez recirkulációs akvakultúra-rendszert – úgynevezett RAS technológiát – használnak.

A közlemény idézi Balaicz Zoltán polgármestert, aki szerint a zalaegerszegi lazacfarm az egész régióban példaértékű fejlesztés, Magyarországon pedig kiemelt fontosságú környezetgazdálkodási, innovációs és élelmezésbiztonsági szempontból is.

Forrás: MTI