Back to top

Mit tud az olajlen?

Az olajlen szerény haszonnövény, amiben nagyon sokáig csak ipari alapanyagot láttak és főként a festékgyártásban használták impregnáló anyagként. A korszerű táplálkozásban azonban újszerű szerepet kapott, mivel rendkívül magas a szervezetünk számára pótolhatatlan Omega3 zsírsavtartalma.

Serkenti a növendék állatok fejlődését és nagyban növeli a megtermékenyítési arányt
Hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez és a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez
Fotó: Czifrik Kati
Az Omega3 és Omega 6 zsírsavaknak, valamint azok megfelelő arányának nagyon fontos szerepe van az egészségünk szempontjából.

Jótékony hatásuk elsődlegesen a szív- és érrendszerre igazolt, hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez és a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez. Jótékony hatásukat mutatták ki a daganatos, rákos elváltozások, a magas vérnyomás, szívinfarktus, a kóros véralvadás és a pikkelysömör tekintetében. Részt vesznek a sejthártya és egyéb membránok felépítésében, amely miatt nélkülözhetetlenek a szervezetben. Az Omega 3 segíti a magzat fejlődését és csökkenti a koraszülés kockázatát. Csecsemőknél segíti a látásélesség fejlődését és a szellemi fejlődést. Megfelelő mennyisége az idegsejtek működésére is jótékonyan hat, befolyásolja az agyműködést, javítja a koncentrációt, a memóriát és az stressztűrő képességet is acélozza.

Míg a halolaj magas Omega3-tartalma közismert, azt talán kevesen tudják, hogy a lenmag is természetes forrása ennek az értékes esszenciális zsírsavnak, méghozzá ötször-hatszor többet is tartalmaz, mint a tengeri halakból nyerhető halolaj

– mondta el Medovárszky Zoltán, a Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársa, aki harminc éve foglalkozik lennemesítéssel.

A lenolajat elsősorban őrleményként és teljes magértékben használja a pékipar, lisztkeverékekben illetve péksütemények felületén, pirítva.

Nemcsak az emberi táplálkozásban lehet fontos szerepe, mert az utóbbi években takarmányként is kezd felértékelődni.

Speciális feldolgozást igényel, de takarmánykeverékekben serkenti a növendék állatok fejlődését és nagyban növeli a megtermékenyítési arányt, amivel hozzájárul a szarvasmarha-állományok megbízható szaporulatához.

Omega3-tartalma akkumulálódik a tejben, ezért az ilyen tejek és tejtermékek fogyasztása nagyban hozzájárul a fiatal szervezetek egészséges fejlődéséhez, valamint a fenti betegségek megelőzéséhez, gyógyításához.

Fotó: Czifrik Kati
Takarmánycélú felhasználása egyelőre gyerekcipőben jár, de

egyre több termelő próbál előre lépni ezen a területen a technológia tökéletesítésével, az optimális takarmánykeverékek előállításával

– hangzott el azon az olajlen-termesztési szakmai napon, amit a Gabonakutató, a NOACK, az RWA és a Vitafort szervezett állattenyésztőknek és növénytermesztőknek június 15-én Taliándörögdön.

Az említett partnerek néhány éve kezdtek együttműködésbe az olajlen-termesztés hazai népszerűsítése érdekében – tájékoztatott Garamszegi Tibor, a Gabonakutató Zala és Veszprém megyei területi képviselője.

A lennek számos előnye van alternatív szántóföldi növényként, elsősorban az olyan területeken, Veszprém megye, ahol jelentős a vadkár
Garamszegi Tibor, a Gabonakutató Zala és Veszprém megyei területi képviselője
Fotó: Czifrik Kati

A lennek számos előnye van alternatív szántóföldi növényként, elsősorban az olyan területeken, mint Veszprém megye, ahol jelentős a vadkár, mivel nem rágják le az állatok. Nagyon egyszerű vetésváltásba illeszteni, gyakorlatilag nincsen kártevője, jó elővetemény és gyorsan „lejön” a tábláról, vagyis rövid a vegetációs ciklusa.

Termelők az első olajlen szakmai napon
Ökológiailag feltétlenül helytálló a hazai növénytermesztésben, a szakmai együttműködés pedig az ökonómiáját is szeretné megalapozni
Fotó: Czifrik Kati
Ökológiailag feltétlenül helytálló a hazai növénytermesztésben, a Gabonakutató által kezdeményezett szakmai együttműködés pedig abban is szeretné támogatni a gazdákat, hogy az ökonómiája is rendben legyen. Garamszegi Tibor szerint

lehet nyereségesen termelni, amihez szakmai hátteret szeretnének biztosítani

a Taliándörögdön elindított és terveik szerint hosszú távon folytatódó bemutatókkal.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Alázat nélkül nincs eredmény

A magyar mezőgazdaság korosodó társadalmában egyre nagyobb hangsúlyt kap a generációváltás kérdése. Egyes gazdaságokban nincs, aki átvegye a cég vezetését, máshol az utódok mezőgazdasági érdeklődése hiányzik, de akadnak olyan szerencsés családi gazdaságok, ahol gördülékenyen zajlik a generációváltás. Így történt ez a Polyák családnál is, ahol egyértelmű volt, ki veszi át a gazdaság vezetését.

Fenntarthatóbb takarmányozás lárvákkal és rovarokkal

A kelet-lengyelországi Muchocin kísérleti halgazdaságában tartott tokhalak étrendje lárvából és más rovarfehérjéből áll. A kísérlet célja, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb fehérjeforrásokkal váltsák ki a halak szokásos takarmányát. A kutatást a HiProMine nevű cég koordinálja.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

Haltakarmányozás - Tudatosabbak a termelők

Harminc éve foglalkozik a haltakarmányozás kérdéskörével dr. Mézes Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Takarmánybiztonsági Tanszékének vezetője, aki azt tartja az elmúlt évtizedek legjelentősebb változásának, hogy szakmailag sokkal felkészültebbek, választásaikban céltudatosabbak lettek a termelők ezen a területen.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.