0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mit tud az olajlen?

Az olajlen szerény haszonnövény, amiben nagyon sokáig csak ipari alapanyagot láttak és főként a festékgyártásban használták impregnáló anyagként. A korszerű táplálkozásban azonban újszerű szerepet kapott, mivel rendkívül magas a szervezetünk számára pótolhatatlan Omega3 zsírsavtartalma.

Az Omega3 és Omega 6 zsírsavaknak, valamint azok megfelelő arányának nagyon fontos szerepe van az egészségünk szempontjából.

Jótékony hatásuk elsődlegesen a szív- és érrendszerre igazolt, hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez és a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez. Jótékony hatásukat mutatták ki a daganatos, rákos elváltozások, a magas vérnyomás, szívinfarktus, a kóros véralvadás és a pikkelysömör tekintetében. Részt vesznek a sejthártya és egyéb membránok felépítésében, amely miatt nélkülözhetetlenek a szervezetben. Az Omega 3 segíti a magzat fejlődését és csökkenti a koraszülés kockázatát. Csecsemőknél segíti a látásélesség fejlődését és a szellemi fejlődést. Megfelelő mennyisége az idegsejtek működésére is jótékonyan hat, befolyásolja az agyműködést, javítja a koncentrációt, a memóriát és az stressztűrő képességet is acélozza.

Míg a halolaj magas Omega3-tartalma közismert, azt talán kevesen tudják, hogy a lenmag is természetes forrása ennek az értékes esszenciális zsírsavnak, méghozzá ötször-hatszor többet is tartalmaz, mint a tengeri halakból nyerhető halolaj

– mondta el Medovárszky Zoltán, a Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársa, aki harminc éve foglalkozik lennemesítéssel.

A lenolajat elsősorban őrleményként és teljes magértékben használja a pékipar, lisztkeverékekben illetve péksütemények felületén, pirítva.

Nemcsak az emberi táplálkozásban lehet fontos szerepe, mert az utóbbi években takarmányként is kezd felértékelődni.

Speciális feldolgozást igényel, de takarmánykeverékekben serkenti a növendék állatok fejlődését és nagyban növeli a megtermékenyítési arányt, amivel hozzájárul a szarvasmarha-állományok megbízható szaporulatához.

Omega3-tartalma akkumulálódik a tejben, ezért az ilyen tejek és tejtermékek fogyasztása nagyban hozzájárul a fiatal szervezetek egészséges fejlődéséhez, valamint a fenti betegségek megelőzéséhez, gyógyításához.

Takarmánycélú felhasználása egyelőre gyerekcipőben jár, de

egyre több termelő próbál előre lépni ezen a területen a technológia tökéletesítésével, az optimális takarmánykeverékek előállításával

– hangzott el azon az olajlen-termesztési szakmai napon, amit a Gabonakutató, a NOACK, az RWA és a Vitafort szervezett állattenyésztőknek és növénytermesztőknek június 15-én Taliándörögdön.

Az említett partnerek néhány éve kezdtek együttműködésbe az olajlen-termesztés hazai népszerűsítése érdekében – tájékoztatott Garamszegi Tibor, a Gabonakutató Zala és Veszprém megyei területi képviselője.

A lennek számos előnye van alternatív szántóföldi növényként, elsősorban az olyan területeken, mint Veszprém megye, ahol jelentős a vadkár, mivel nem rágják le az állatok. Nagyon egyszerű vetésváltásba illeszteni, gyakorlatilag nincsen kártevője, jó elővetemény és gyorsan „lejön” a tábláról, vagyis rövid a vegetációs ciklusa.

Ökológiailag feltétlenül helytálló a hazai növénytermesztésben, a Gabonakutató által kezdeményezett szakmai együttműködés pedig abban is szeretné támogatni a gazdákat, hogy az ökonómiája is rendben legyen. Garamszegi Tibor szerint

lehet nyereségesen termelni, amihez szakmai hátteret szeretnének biztosítani

a Taliándörögdön elindított és terveik szerint hosszú távon folytatódó bemutatókkal.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu