Back to top

Tartós hatású gyeptrágya csillagfürtből?

A tartós hatású nitrogén műtrágya különösen fontos a gyep ápolásához, mivel ezeknél a trágyáknál a kimosódás minimális, a fű tápanyag igénye pedig hosszú időn keresztül kielégíthető. Egy németországi vállalat csillagfürt magjából tartós hatású műtrágyát készít.

Azonban a hosszú hatású karbamid műtrágyák kémiai vagy fizikai úton történő előállítása sok energiafelhasználással jár, és gyakran messziről szállítják, nagy ökológiai lábnyomot hagy maga után. 

Jó hír, hogy lehetséges tartós hatású nitrogén tartalmú műtrágyák organikus úton történő előállítása.

A németországi Eurogreen vállalat hosszabb ideje dolgozik tartós hatású műtrágya organikus úton történő előállításán, a termékfejlesztés során azonban egyértelmű volt, hogy az állati ürülékből, a vágóhídi hulladékból vagy a szennyvíziszapból származó nitrogén a gyeptrágya esetében nem jöhet számításba a szag és a higiénia miatt.

A kutatások eredményei áttörő sikert hoztak, mégpedig csillagfürt magok (Lupinus sp.) felhasználásával. A csillagfürt  hüvelyes növény, ezek a növények pedig a vele szimbiózisban élő nitrogénmegkötő baktériumoknak köszönhetően hozzáfér a levegő nitrogéntartalmához. Az Eurogreen beszámolója szerint a csillagfürt rossz tápanyagellátottságú helyen is megtelepszik, és a nitrogénmegkötés mellett jól tudja felvenni a foszfátot, aminek termésérlelő hatása is. A növény a mezőgazdasági földterületeken növeli a biodiverzitást, és méhlegelőként is szolgál.

Fotó: www.pixabay.com

A Lupigreen nevet viselő szerves-ásványi gyeptrágya használata kevés szaggal és porral jár, valamint gyorsan és tartósan fejti ki hatását, nem kell bedolgozni vagy belocsolni. Növeli a növények vitalitását és környezeti stresszel szembeni ellenállóképességét a műtrágyában található természetes PlantaCur P56 növényerősítő adaléknak köszönhetően. A gyeptrágyát előállító Eurogreen vállalat 2021 Rajna-vidék-Pfalz Innovációs Díjban részesült.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.

Nehéz szezon, rekord eredmények - befejeződött az aratás

Bár az időjárás viszontagságai extrém módon nehezítették meg a gazdálkodást, a fő kultúrákkal mégis rekordhozamokat sikerült elérni itthon a szántóföldi növénytermesztésben.

Baktériumok bontják a mikotoxinokat

Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen termeszthetők az étkezési gombák a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési program eredményeinek alkalmazásával. A konzorcium vezetője a Bio-Fungi Kft. volt, partnerei pedig a MATE és az ELTE.

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a hársméz

A hársméz remek választás kezdődő fertőzések, álmatlanság esetén. Íze különleges, kellemesen kesernyés. Használata főként fertőzéses időszakokban ajánlott.

Strandmenü az Európai Friss Csapattól: hidratál, védi a bőrt, hűsít – és még finom is

A nyári kánikulában gyakran halljuk, hogy nagyon fontos a folyadékpótlás és a bőrünk védelme. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy ebben a jól összeállított, zöldség- és gyümölcsalapú táplálkozás is sokat segíthet.

A húst semmi sem pótolhatja?

Egy tanulmány szerint a növényi alapú húspótlók nem tekinthetők táplálkozási szempontból felcserélhetőnek a valódi hússal. Habár a növényi alapú húspótlók íze és textúrája hasonló lehet például a marhahúséhoz, ám a kettő tápanyagtartalma nagymértékben eltérhet.

Több és szebb paprikát!

A paprika a magyar konyha jellemző alapanyaga. A fűszerpaprika mindennapi használata mellett a friss zöldpaprika is megtalálható a legtöbbünk asztalán, különösen tavasztól őszig. Bár a zöldségnövények között a paprika „kényesnek” számít, a konyhakertekben szinte mindig ott a helye.

Biodiverz fővárost méhlegelőkkel és legeltetéssel

Sokak pusztán gazosnak vélik azokat a méhlegelőket, amelyeket a Főkert Zrt. először alakított ki Budapesten. A kezdeményezés célja a nyugat-európai mintán alapuló urbanizált terek ökológiai átalakítása. Erről adott tájékoztatást kiadónknak Bajor Zoltán, a Főkert természetvédelmi vezetője.

Funkcionális növény

Vannak, akik zöldtrágyanövényként használják, mások vetőmag-termesztési céllal foglalkoznak vele, ugyanis vetőmagjának tonnája közel egymillió forintba kerül. Emellett hosszan virágzó, remek mézelőként a méhészek körében is kedvelt növénynek számít. Ismerkedjünk meg kicsit mélyebben a facéliával, vagy népi nevén a mézontófűvel.