Back to top

Almáskert dobozba zárva

Az almáskertből egyenesen a közeli feldolgozóba érkeznek a gyümölcsök, ahol azonnal elkezdődik a préselés. Az almát nem hűtik, nem tárolják, a legideálisabb állapotában dolgozzák fel, ez az egyik titka a VitaBox natúr gyümölcslevek minőségének és sikerének.

MMG - Almáskert dobozba zárva

A Lakitelken található gyümölcslé üzem családi vállalkozásként működik, az almából készült natúr ivóleveket VitaBox márkanéven hozzák forgalomba. Kissné Kézér Edit és Varga Antal 2006-ban döntött úgy, hogy

a tulajdonukban lévő almáskert termését maguk szeretnék feldolgozni, így a gyümölcstermeléstől a gyártáson át a csomagolásig minden folyamatot maguk terveztek meg és végeznek.

Ma már a gyerekek is részesei, Norbert a termesztést és a növényvédelmi feladatokat látja el, Tessza pedig élelmiszermérnökként a gyártást segíti.

A gyümölcslé üzem termelési folyamataiba Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is betekintést nyert. A látogatása céljáról elmondta:

- A magyar agrárgazdaságnak a gerincét alkotják azok a kis- és közepes vállalkozások, amelyek családi alapon szerveződnek. A látogatás célja, hogy megismerjük a termelők terveit, meghallgassuk a problémáikat és a javaslataikat, annak érdekében, hogy mi is olyan programokat, lehetőségeket teremtsünk a számukra, amiből profitálni és fejlődni tudnak.

- Az elképzelésünk az volt, hogy az almánkból a lehető legkisebb beavatkozással készítsünk gyümölcslevet, törekedve arra, hogy természetes ízét és vitamintartalmát megőrizzük, avat be a feldolgozás részleteibe Kissné Kézér Edit. Hozzátette: az almák feldolgozását az üzembe érkezéskor azonnal elkezdjük, nem hűtjük és nem tároljuk a gyümölcsöt.

Elhatároztuk azt is, hogy nem fogjuk az almánkat sűrítménnyé kiforralni, csak hogy hónapokkal később vízzel felengedjük. Így eltartható ugyan és kisebb helyet is foglal el, de elveszíti mindazt, amiért szeretjük.

Kissné Kézér Edit
A friss és finom ízét, a vitaminokat, ásványi anyagokat. Másrészt, eldöntöttük, hogy nem teszünk az almalevünkbe cukrot, tartósítószert, semmilyen aromát és színezéket sem. Sok kísérletezés és a családtagokon való tesztelés után megtaláltuk a megoldást. Egy kíméletes hőkezelési eljárást alkalmazunk, amely során felmelegítjük az almalevet, de csak annyira, hogy az erjedést okozó baktériumok elpusztuljanak, majd azonnal steril, vákummal zárt tartályba, zacskókba, üvegekbe töltjük a gyümölcslevet. Így az megőrzi eredeti finom ízét és minden értékes anyagot, miközben friss marad.

Kezdetben csak szűrt és rostos almalevet készítettek, idővel engedtek kísérletezési kedvüknek és más gyümölcsöt és zöldséget is társítottak az almához, így most már tíz ízkombináció érhető el.

Kísérletezés tárgya volt az is, hogy melyik hozzáadott gyümölcs, vagy zöldség melyik almafajtával harmonizál leginkább, így a recepteket családi titokként őrzik.

Nagyon kedveltek a céklával, sárgarépával, homoktövissel, fekete ribizlivel, szamócával, őszibarackkal és szilvával készült alma alapú levek.

Itt nem áll meg a termékfejlesztés, mert Varga Antal úgy látja, hogy a csomagolásra nagy hangsúlyt kell fektetni és változtatni kell a kiszereléseken is. Emellett szeretnének megfelelni a kor kihívásainak, ezért teljes mértékben környezetbarát és fenntartható csomagolásban gondolkodnak, így hamarosan alumínium dobozba is kerülnek natúr gyümölcsleveik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csapás a spanyol élelmiszer hamisítókra – 120-an börtönben

A spanyol Civil Gárda 120 személyt vett őrizetbe az OPSON X élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi művelet részeként végrehajtott 16 akció során - közölte a gárda főigazgatósága.

Vékonyabb termékcsomagolás a fenntarthatóság jegyében

A Ferrero a beszállítóikkal együttműködve egy vékonyabb csomagolóanyagot fejlesztett ki, amely a szabványos fóliákhoz képest mintegy 20%-os csökkenést eredményez a műanyagfelhasználásban. Az új anyagot 2022-től vezetik be a kiválasztott termékeknél. Eleinte körülbelül 550 tonna anyagfelhasználás csökkenését fog eredményezni évente, ami a korábbi csomagoláshoz képest közel1450 tonna CO2-kibocsátás csökkentését jelenti.

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

A Pepsi kiárusításba és terméktisztogatásba kezdett

A PepsiCo kedden bejelentette, hogy 3,3 milliárd dollárért eladja a Tropicana mellett több másik gyümölcslé márkáját. A francia PAI Partners magántőke-befektetési cég a felvásárló. A Pepsi azzal érvel, hogy egyszerűsíteni kívánja termékpalettáját és eltávolodna a magas cukortartalmú italoktól.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.