Back to top

Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár

Nagy István agrárminiszter és V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos június 22-én az agrártárca sajtótájékoztatón ismertette a Hungarikum Bizottság ülésének eredményeit, a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár bővülését.
Az agrárminiszter bejelentette, hogy a Hungarikumok Gyűjteményébe bekerült a Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk.

A kegyhely a görög katolikusok Kárpát-medencei lelki központja. Évente 500-600 ezer zarándok keresi fel a könnyező Szűzanya képéről európai hírűvé vált templomot. A máriapócsi templomot 2005-ben Erdő Péter bíboros, Budapest-Esztergomi érsek Nemzeti Szentéllyé nyilvánította.

Szintén bekerült a gyűjteménybe a vallásszabadság törvénye, amit 1568-ban János Zsigmond magyar király és erdélyi fejedelem hozott létre a tordai országgyűlésen.

Mindezt ráadásul elsőként, ugyanis addig sehol nem foglalták törvénybe a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jogot, a gyülekezetek számára a szabad lelkészválasztást.

Végezetül Nagy István a karikás ostor gyűjteménybe való beválasztását említette, ugyanis a karikás ostor a magyar népművészet egyik kiemelkedő értéke, a pásztorkultúra, pásztorművészet nélkülözhetetlen eleme.

A Hungarikum Bizottság döntésével a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó nemzeti értékek száma az eddigi 76-ról 79-re emelkedett.

Fotó: Agrárminisztérium

V. Németh Zsolt a Magyar Értéktárba került elemeket ismertette mint kiemelkedő nemzeti értékek.

A Hungarikum Bizottság döntése érelmében bekerült:

 1. Magyar Örökség Díjjal kitüntetett személyek lezárult életműve
 2. Európai uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzővel rendelkező termékek
 3. Hagyományos Különleges Termékek
 4. A citera és citerajáték hagyománya a magyar nyelvterületen
 5. A székelykapuk
 6. Hagyományos fejfák a Kárpát-medencében
 7. Rákóczi-túrós
 8. Tokaji Írótábor
 9. Teqball mint sport
 10. Szentkirályi ásványvíz
 11. ZEMA porcelán ékszerek
Ezek közül is kiemelte a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett személyek lezárult életművét, hiszen a díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.  

Továbbá annak érdekében, hogy a Magyar Értéktárban megfelelő helyre kerüljenek az európai uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzős listáján szereplő termékek, az értéktár ezeket egyetlen elemként tekinti a továbbiakban, és átemelte a kiemelkedő nemzeti értékek közé Európai uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzős termékek címmel.

A miniszteri biztos kiemelte a Hagyományos Különleges Termékeket, amelyek esetében olyan termékek elismeréséről van szó, amelyek összetételükben vagy előállítási módjukban hagyományosak anélkül, hogy valamely földrajzi területtel kizárólagos kapcsolatban lennének.

Tehát ezek a termékek az Európai Unió bármely tagállamában előállíthatók, de csak az elfogadott termékleírásokban meghatározott hagyományos alapanyagokból.

Végül a magyar nyelvterületen nagy hagyománnyal bíró citera hangszert és citerajátékot emelte ki, ami azért kapott helyet a Magyar Értéktárban, mert a 19. század végén és a 20. század első felében a Kárpát-medence magyarlakta falvaiban, a legtöbb házban a családi muzsika megtestesítője volt, és a vidék embere általában saját kezűleg készítették e tradicionális hangszert.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészettörténeti mérföldkő

Az 1920. évi trianoni békediktátum kapcsán az erdészeti szakemberek többségének a példa nélküli területelcsatolások jutnak elsőként az eszébe. Az erdőterület mintegy 85%-át elvesztettük, egyebek között az erdővel borított teljes Kárpát-hegykoszorút a Dévényi-szorostól a Kazán-szorosig.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

Nehéz szezon, rekord eredmények - befejeződött az aratás

Bár az időjárás viszontagságai extrém módon nehezítették meg a gazdálkodást, a fő kultúrákkal mégis rekordhozamokat sikerült elérni itthon a szántóföldi növénytermesztésben.

Páratlan élményt nyújt a varázslatos cseppkőbarlangok és a hucul lovak birodalma

Változatos élményeket és táji gazdagságot kínál az Aggteleki Nemzeti Park. Az igazgatóság 4 látogatóközpontja, tájháza, 7 bemutatóhelye, 1 erdei isolája és 9 különböző tematikájú, szabadon bejárható tanösvénye nyújt betekintést az Aggteleki-karszt természeti kincseibe, amelyeket a barlangokban, várak csúcsán, vízre szállva, vagy akár a hucul lovak húzta sétakocsikázás közben csodálhatunk meg.

A legjobb promóció a minőség

A legutóbbi romániai parlamenti választások után az RMDSZ is jelölhetett minisztereket, államtitkárokat a kormányba. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkári posztjára Barabasi Antal Szabolcsot jelölte a párt, aki 2003-ban szerzett egyetemi diplomát a Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetemen, állattenyésztési szakon.

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.