Back to top

Kínában utcákat fertőtlenít, Mindszenten gyümölcsöst permetez

Kínában a fejlesztések olyan ütemben zajlanak, hogy néha még angol nyelvű szoftvert sem érkeznek készíteni egy új termékhez. Ennek egy mindszenti gyümölcsöskertben voltunk a szemtanúi, permetezőrobotot láttunk. De ha kell, füvet nyír, műtrágyát szór, vagy terhet hord az eszköz.

Kínai fejlesztésű és gyártású XAG robotot használ kísérleti jelleggel Szabó József a mindszenti gyümölcsösében. Az eszköz annyira új, hogy egyelőre csak angol nyelvű kézikönyv létezik hozzá, a soron következő tevékenységeit, az utasításokat pedig kínaiul "mondja". 

A Csongrád-Csanád megyei gazdálkodó a közelmúltban szerezte be az új eszközt, amely eddig tudomása szerint Európában az egyetlen, "hazáján" kívül még csak Ausztráliában és Dél-Amerikában használják. 

A roboton két CDA permetezőfej és két booster fúvóka van, amely 50 kilométeres légsebességet állít elő. A fúvókákat a motorok vízszintesen és függőlegesen is forgatják. Az eszköz két darab 16 amperes lítium polimer akkumulátorral 4 órát képes üzemelni, a másodpercenkénti 0,6 métertől 1,2 méterig állítható a sebessége, 1-5 hektárt tud bejárni egy óra alatt. GPS antenna biztosítja a precíz iránytartást, navigálást, a gép agya egy x3-as drónvezérlő. Forgó alkatrész nem érintkezik permetszerrel: egy perisztartikus szivattyú alacsony nyomáson tolja föl a fúvókákba a permetszert, bütykös tengely nyomkod egy rugalmas gumicsövet, egy szelep pedig nem engedi visszaáramolni a vegyszert.

A Jifei Technologies robotja számos üzemmódban tud dolgozni. Szerelhető rá fűnyíró berendezés, 200 kilogramm súly szállítására alkalmas platform, és műtrágyaszóró berendezés is.

A hasmagassága állítható, kézi távirányítóval, joystickes távirányítóval, vagy mobiltelefonról irányítható. A gép megtanulja az útvonalat, azt megadott sebességgel bejárja, centiméteres pontossággal navigál. Ehhez a mindszenti gyümölcsösben egy RTK mobil bázisállomást alkalmaznak, melyben kétfrekvenciás GPS van. A járványhelyzetben Kínában közterületek, épületek fertőtlenítésére használták ezeket a robotokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

Növények mindenekelőtt

A kertépítészet igazi misztérium, izgalom, melynek lényegét a növények adják, kezdte előadását Sarah Price a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napon.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

A menetstabilitást is növeli

A mezőgazdasági erőgépek széles körén használt radiál gumiabroncsok zömét műanyag vázszövettel gyártják.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

Bővített funkciókkal és megújult belső térrel érkezett meg a Steyr második generációs CVT traktorcsaládja

Új fülkekialakítással, átdolgozott formavilággal, újragondolt kezelőszervekkel és fejlett csatlakoztathatósági technológiával a Terrus CVT traktorok új generációja került a STEYR kínálatának csúcsára.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.