Back to top

Májusi cseresznye...

Május közepén érik a legkorábbi magyar nemesítésű cseresznye, majd sorban követik a többiek. A hazai fajták közt több öntermékeny is van, amikhez nem kell porzópartnert ültetnünk a kertbe. Akinek csak kevés helye van, ilyet válasszon!

Öntermékeny, szép cseresznye a Petrus
A világon is az egyik legkorábban érő cseresznye a Rita, melyet Brózik Sándor és Apostol János nemesített. Május 20. körül érleli középnagy, széles kúp alakú gyümölcsét. Fényes, vékony héja az érés kezdetén piros, majd később szedve bordóvá sötétül. Húsa piros, közepesen kemény vagy kemény, édes-savas, kellemes ízű.

Legnagyobb hibája, hogy könnyen reped.

Középkorán virágzik, jó pollenadója az addig legkorábbi cseresznyefajta, a Bigarreau Burlat (május végén érik), a másik korai magyar cseresznye, a Tünde, a Vera, valamint két öntermékeny hazai fajta, a Paulus és a Petrus. A Rita kis fát nevel, gyenge-középerős a növekedési erélye, koronája lehajló gömb alakú. Vörös vesszői is lehajlók.

Következő az érési sorban a Sándor, amit a Bigarreau Burlat és az öntermékeny Stella keresztezésével hozott létre Brózik Sándor és Apostol János. (A további fajták is az ő munkájukat dicsérik.) Közvetlenül a BB előtt érik május végén, június elején. Középnagy gyümölcse kissé megnyúlt gömb alakú, közepesen kemény húsú. Héja és húsa is sötét, édes-savas ízű. Középerős növekedésű fája feltörekvő, ritka ágakból álló, kúpos koronát nevel.

A Tünde a BB fajtával egy időben érik.

A korai cseresznyéket a francia tájfajta Bigarreau Burlathoz mérjük
Lapított gömb alakú gyümölcse eléri a 26 milliméteres átmérőt. Közepesen vastag héja fénylő bordópiros, húsa is sötét, közepesen kemény, kellemesen édes-savas, harmonikus ízű. Nagy előnye, hogy kimondottan sokat terem, amihez porzópartnerre van szüksége. Ültessük mellé a Sándor, a Petrus, a Paulus, a Katalin fajták valamelyikét, vagy a Bigarreau Burlatot, esetleg a Valerij Cskalovot. (Ez utóbbi fajtát a BB megtermékenyítésére honosították, egy időben érik vele, és a gyümölcsminősége is hasonló.) Gombabetegségekkel szemben viszonylag ellenálló. Fája középerős vagy annál erősebb növekedésű, széles gömb alakú koronával.

Néhány nappal követi a Tündét az érési sorban a Petrus, a férfinévből már látszik, hogy ez is öntermékeny fajta, önmagában ültetve is bőven terem. Június 10. körül érleli megnyúlt szív alakú, 25 milliméter átmérőjű gyümölcseit.

Sötétbordó héja közepesen vastag, húsa sötét, savanykás-édes.

Középerős növekedésű a fája, laza kúp alakú koronával.

A Tünde gyümölcse eléri a 26 milliméteres átmérőt

Június 10. körül érik az igen bőtermő Annus gyümölcse is. A megnyúlt gömb alakú cseresznye 23–24 milliméter átmérőjű, ami a kereskedelmi forgalomban már nem elég nagy, de kellemes savanykás-édes íze és igen kemény húsa miatt érdemes ültetni belőle a kertbe. Porzónak a Tünde, Petrus, Linda és Katalin fajtákat ajánlja mellé a nemesítő gyümölcstermesztési kutatóintézet: jó megtermékenyülés esetén igen bőven terem. A feldolgozását megkönnyíti, hogy a kocsány szárazon válik el a gyümölcstől, nem ereszt levet. Szabályos kúp alakú koronája a közepesnél erősebb növekedési eréllyel fejlődik ki.

Nagy nemzetközi sikert ért el a Carmen fajta, ami ugyanebben az időben érik, korán termőre fordul és bőtermő, gyönyörű nagy gyümölcse van.

A fénylő bordópiros cseresznye átmérője 27–30 milliméter, alakja nyomott gömb. Kemény húsa kellemesen édes-savas, finom cseresznyeízű, kocsánya az átlagnál hosszabb és vékony. Pollenadója a Germersdorfi és a Paulus. Fája gyenge növekedésű, feltörekvő, kis koronával.

Az öntermékeny Paulus is június 10–12. körül érik, nagy, bordópiros, kissé lapított gömb alakú gyümölcse 26 milliméteres, igen kemény húsú, repedésre nem hajlamos. Magja kimondottan kicsi, ezért nagyon kellemes fogyasztani. Fája középerős-erős növekedésű, feltörekvő kúp alakú koronával.

Igen nagy a Carmen gyümölcse

Június 10–12. körül érik a Margit, ez a ropogós, festőlevű, zamatos cseresznye. Bordópiros gyümölcse 24 milliméter átmérőjű, lapított gömb alakú, minősége a Germersdofiéhoz hasonló. Középhosszú kocsánya szárazon válik el a gyümölcstől.

Termőképessége közepes, de a minősége kárpótol ezért. Porzópartnere a többi közt a Germersdorfi, amit 8-10 nappal megelőz az érése.

Fája középerős növekedésű, kissé megnyúlt gömb alakú koronával.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2021/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növények mindenekelőtt

A kertépítészet igazi misztérium, izgalom, melynek lényegét a növények adják, kezdte előadását Sarah Price a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napon.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.