0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szepsy István: a tokaji bor megújítója

A Magyar Bor Akadémiai tagság javaslatára, az „Életműdíj Bizottság”, 2020-ban az elmúlt több, mint fél évszázados borvidéki és saját pincészeti, Tokaj felemelkedéséért végzett munkájáért, a Magyar Bor Akadémia életműdíját Szepsy Istvánnak adományozta.

„Tokaj-hegyalja kiemelkedő borvidék az ország számára, így itt nagyot alkotni, a nemzetünk büszkesége is” – kezdte a méltatást Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke. Az Encsen tartott ünnepélyen Nagy István agrárminiszter is felszólalt, mellette a szakma jelentős személyiségei, barátok, a sajtó képviselő vettek részt.

A Magyar Bor Akadémiai tagság javaslatára, az „Életműdíj Bizottság”, 2020-ban az elmúlt több, mint fél évszázados borvidéki és saját pincészeti, Tokaj felemelkedéséért végzett munkájáért, a Magyar Bor Akadémia életműdíját Szepsy Istvánnak adományozta.

Zilai Zoltán elmondta, Szepsy István sokat tett azért, hogy Tokaj a világ borvidékeinek csúcsára visszakerüljön.

Példamutató élete mindenki számára követendő.

„A szőlő, a bor szeretete köszön vissza minden egyes Szepsy borban” – hangsúlyozta Nagy István, hogy bátorság kellett ahhoz, hogy változtatni merjen. Sokan éppen Szepsy István példáját követve vágtak bele ebbe a rögös, ám sikeres szakmába.

Szepsy István 1951-ben született Bodrogkeresztúron, a Sárospataki Református gimnáziumban érettségizett, a Kertészeti egyetemen 1976-ban végzett. Mádra került főkertésznek, ahol 1990-ig dolgozott. Már akkor a saját útját járta és elindult a hozamkorlátozás, a száraz tokaji borok irányába. Külföldön tanulmányozta a szőlőtermesztést és borkészítést.

Valamikor 1992 nyarán érett meg benne a felismerés, hogy a rendszert nem lehet toldozgatni, hanem alapvetően más rendszert kell csinálni.

Olyat, amilyen a XVIII. századig jellemezte a tokaji szőlőtermelést. Magas hegyen, köves területen, öreg szőlőtőkéken, kis hozamokkal, tápanyag utánpótlás nélkül. További munkáját ennek szellemében végzi azóta is.

Az agrárminiszter Szepsy Istvánt méltatva kiemelte: azért született, hogy újra álmodja Tokajt. Azóta is bor világmárkát épít, amely nem csak neki, hanem  az országnak is meghozta a világhírt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu