Back to top

Elhunyt Szőke Mátyás, a Mátra nagy öregje

Gyöngyöstarjánt a Mátra hegyei óvják az északi hideg szelektől, a déli fekvésű domboldalak szinte magukba szívják az Alföld felől érkező meleg légtömegeket. „A célunk évről-évre olyan borok megmutatása, amelyek utánozhatatlan egyéniségként kifejezik a a szőlő és a természet csodálatos egyensúlyát” - mesélt Szőke Mátyás, a 2017-es Év Bortermelője, aki iskolát teremtett a Mátrai Borvidéken.

Szőke Mátyás mindig sokszínű életet élt. Volt gépész, igazgatott ipari főágazatot, s a rendszerváltásnál visszaigényelte szülei egykor elvett földjét, s nekiállt borászkodni. Már első tételeivel sikereket aratott.

Borkészítéssel a 70-es évek óta foglalkozott, borait 1987-ben kezdte palackozni és elsők között világított rá a Mátrai borvidékben rejlő lehetőségekre.

Országos és nemzetközi versenyeken egyaránt sikereket ért el boraival.

Szőke Mátyás
Fotó: viniczai

Járt Új-Zélandon, Dél-Afrikában, valamint Kaliforniában, ahonnan nem csak emlékekkel, hanem szakmai tapasztalatokkal tért haza. 2017-ben először lett mátrai borászként az Év Bortermelője.

Mérnöki hozzáállása, precizitása jellemző volt munkájára. A pincehigiéniára, a borok minőségére kényes szakember így foglalta össze tapasztalatait:

„Jó bort készíteni nem sokkal munkaigényesebb, mint rosszat, csak oda kell figyelni.”

Még idejében sikerült szorgalmasan gyűjtött tudását, bölcsességét átadni. Mostantól felülről ellenőrzi, vajon minden rendben zajlik a Szőke Mátyás Pincészetnél. Nyugodjék békében!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Világbajnok lett a villányi Jammertal Borbirtok vörösbora

Mindeddig példátlan sikert ért el egy magyar vörösbor. A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyét, a Concours Mondial de Bruxelles 2021-et az idén Luxemburgban rendezték meg. Ezen a legmagasabb pontszámot a vörösborok kategóriájában mintegy hét és félezer mintából a villányi Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015 bora kapta, amely elnyerte a Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat.

Bor, mámor… és 12 borászat Erdőbényén

Augusztus 12-15. között rendezik meg idén a Bor, mámor… Bénye elnevezésű gasztrokultúrális eseményt Erdőbényén, amely a tavalyi nyitott pincés rendezvény után ismét egyesületi összefogás keretében zajlik.

Neszmély legkedvesebb (bor)arca

Július utolsó hétvégéjén hatodik alkalommal szervezték meg a Neszmélyi Borünnepet Tatán. Az eseményen 14 borászat kóstoltatta borait és egy pálinkaház is csatlakozott a kiállítókhoz. A rendezvény helyszíne az újjászületett Esterházy-kastély kertje volt az Öreg-tó partján. Szeretettel, jó zenével, finom falatokkal, fantasztikus borokkal és kedves borászokkal vártak a szervezők minden borkedvelőt!

A Nivegy-völgyi álom

Példátlan helyi összefogás és közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg tavaly a Dobosi Birtkokközpont! A 90 támogató, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, összesen 16 millió forinttal támogatta meg a Dobosi Család régen dédelgetett álmát.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.

Prémium kadarka lett Csongrádon a város bora

A helyi borászok nem más tájegységekkel kívánnak versenyezni, de a minőségre nem lehet panaszuk. Az alpolgármester szerint különlegesnek számít a borvidékük.

Drágulnak az élelmiszerek

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Miért tökéletes választás egy pohár hideg vörösbor a nyári melegben?

Egy forró nyári estén, egy hosszú, nehéz munkanap után semmi sem eshet jobban, mint egy pohár hideg vörösbor mellett lazítani. Így hát hűsítsük le magunkat egy Gamay-vel vagy Cabernet Franc-kal egyenesen a hűtőből…

Adminisztráció csökkentés a brit borimportban

Brit miniszterek július 25-én ígéretet tettek a borimportőröknek a bürokrácia csökkentésére, ezzel évente akár 130 millió fontot is megtakaríthatnak a szigetország fogyasztói.

Az érés lassítása javíthatja a bor minőségét

A szőlő különösen kényes a környezeti hatásokra, például ha hőség és szárazság miatt korán érik, akkor csak középszerű bor lesz belőle. Amerikai kutatók különféle szőlőtermesztési módszereket vizsgáltak a klímaváltozásnak a bor minőségére gyakorolt negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében.