0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A precíziós gazdálkodás alapja

Fontos tanácskozásra és gépbemutatóra invitálta a szolnoki központú Magtár Kft. a partnereit. A rendezvény lehetőséget teremtett minden precíziós pályázathoz kapcsolódó technológia megismerésére. Munkaállomásokon, gyakorlatban mutatták meg a vezető mezőgazdasági technológiákat és adtak a résztvevőknek tanácsot ezek beillesztésére a digitális átállás pályázat keretén belül.

youtube://v/Ft3IEX3cuuE

Így megtekinthetők volt a Steyr traktorok mellett a precíziós munkagép kínálat – a precíziós technikai megoldások és minden, ami mögötte van -, a Dammann önjáró permetezőgépek és a Reinke öntözési rendszerek. A szervezők álló és mozgó gépbemutató keretében ismertették termékeiket.

„Minden eszköz és szolgáltatás a Magtárnál, egy helyen megtalálható” – hangsúlyozta köszöntőjében Mikó Sándor. A cég ügyvezetője elmondta, 32 éve foglalkoznak mezőgazdasági gépek forgalmazásával, pótalkatrész ellátással, valamint az értékesített gépek teljes körű szervizelésével. A cég 1989 óta ismert és elismert szolgáltató partnere a mezőgazdasági termelőknek, melynek ügyfelei közé tartoznak a nagy és közepes méretű gazdaságok, valamint a családi gazdálkodók és az őstermelők is.

„A Magtár Kft. felkészült a percíziós gazdálkodásra”

– hangsúlyozta Kövesdi Sándor, hogy évekkel ezelőtt megalapították a Magtár GPS üzletágat. Ezen keresztül a partnereik hozzájuthattak a traktorokba szerelhető automata kormányzáshoz, az ISOBUS-os munkagép vezérlésekhez. Olyan eszközökhöz, melyekkel egy cégen belül optimalizálni lehet az önjáró gépek illetve a munkagépek munkáját, kijuttatási terveket lehet készíteni. Ennek eredményeként a termelők input anyagokat, s ezen keresztül pénzt takarítanak meg.

„Mivel ezt már évekkel korábban kialakítottuk, így nem ért váratlanul a most jövő pályázati lehetőség”- mutatott rá a cég értékesítési vezetője, bármely, a precíziós gazdálkodás keretein belül fellelhető eszközt a Magtár Kft. biztosítani tudja a partnereinek. Ennek tükrében szervezték a bemutatót is, hogy lássák, a pályázatban megfogalmazott elvárásoknak megfelelő kínálattal rendelkeznek.

Természetesen náluk elérhetők azok a szolgáltatások is, melyeket kötelezően igénybe kell venni, legyen az talajtérképezés, a különböző menedzsment zónák felmérése, szaktanácsadás, vagy a tervszerinti kijuttatási tervek elkészítése.

A szolnoki központú cég vezértermékei, a Steyr traktorok nem csak Ausztria nemzeti erőgépei, de Magyarországon is népszerűek. Minden egyes darabra három év, vagy háromezer üzemóra teljeskörű garanciát vállalnak. Ezek a gépek természetesen felszerelhetők ISOBUS-os munkagép vezérléssel, vagy ezen túlmenően akár automata kormányzással is.

Másik fő termékük a Dammann önjáró illetve vontatott permetező gépcsalád. A permetezőgép specialista gyártó az elmúlt években sokat fejlődött, ma már a negyedik generációs, Highlander típust kínálják a piacon. Ezek nagy hasmagassággal rendelkeznek – elérhetik az 1,9 métert -, s kanyarspecifikus, vagy akár szakaszonként differenciált kijuttatással, automata kormányzással, sok olyan extra felszereléssel kérhetők, amelyek a permetezéstechnikában élen járnak.

A munkagépek között a szakember kiemelte a Lemken és a Kverneland munkaeszközöket. Az ISOBUS-os és helyspecifikus kijuttatásra alkalmas eszközök csoportjában kiemelkedők a, a Kverneland CL Geospred, a TL Geospred precíziós műtrágya szórók, a Lemken Azurit szemenként vetőgép, vagy a Kverneland Optima V, Optima SX tipusok, szívott- vagy nyomottlevegős vetőgép rendszerek. Ezek mind kikiválóan illeszthetők egy ISOBUS-os traktorhoz, de rendelkeznek önálló vezérléssel is.

A Güstrower termékek közül a mérleges-szakaszolós műtrágyaszórókat, a mérleggel rendelkező, ISOBUS-os, adatrögzítésre alkalmas átrakó kocsikat említette a szakember.

A Tebbe szervestrágya szóróik szintén mérleggel, szakaszolási lehetőséggel állnak rendelkezésre, amivel talán kevesen találkoztak. Ha viszont ismertebb lenne, akkor már régen beillesztették volna a saját precíziós gazdálkodási rendszerükbe.

Kövesdi Sándor termék portfóliójukból kiemelte a Pöttingert, melynek gyári képviselője a Magtár Kft., s a Pöttinger Impress körbálázók kizárólagos hazai forgalmazói.

A Pöttingernél nagy fejlődésen ment keresztül a bálázó gyártás.

A Magtár Kft.-nél bíznak benne, hogy a szálastakarmány eszközei a jövőben is a támogatott körbe kerülnek, a nyertesek a jogosultság függvényében akár 50-60 százalékos támogatást is igénybe vehetnek.

Külön üzletáguk több, mint negyed évszázada foglalkozik az öntözéssel. Önjárókból az amerikai Reinke típusokat kínálják, a dobos öntözőberendezésekből a német Beinlich típusokat, a konzolosokból az angol Briggs jelenik meg. A jelenleg futó pályázathoz biztosítanak GPS vezérelt, precíziós öntözésre alkalmas eszközöket. „A tervezéshez nagy szakmai odafigyelés szükséges, hiszen a vizet is helyspecifikusan, milliméter pontossággal kell kijuttatni”- hívta fel a figyelmet az értékesítési vezető, erre pedig a Magtár által forgalmazott eszközök alkalmasak.

Partnereik beruházási terveinek megvalósításához hitelkonstrukciók formájában finanszírozási ajánlatokat biztosítanak. Akik viszont nem pályáznak, azoknak a szokásos lízing konstrukciókkal állnak rendelkezésre, amelyek kedvező kamatozással vehetők igénybe. Négy telephellyel – Szolnok, Hajdúnánás, Szekszárd és Békéscsaba – rendelkeznek, hogy ügyfeleikhez közelebb legyenek.

Kérdésünkre a szakember elmondta,

a precíziós gazdálkodás nem üzemméretfüggő. Egy zöldségkultúrában, akár 30-50 hektáros gazdaságban az automata kormányzással, az ISOBUS munkagépvezérléssel, a helyspecifikus input anyag kijuttatással sokat lehet spórolni.

Természetesen a nagyobb üzemméret magában hordja annak lehetőségét, hogy hatékonyabban lehessen gazdálkodni. Ehhez rendelkezésre állnak nagyobb teljesítményű és munkaszélességű gépek. A kombájnok adta hozamtérképezés pedig lehetőséget biztosít, hogy a következő években milyen módon lehessen tápanyagutánpótlást, vetést, növényvédelmet tervezni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu