Back to top

Rovarok, gombák és szőlőkabóca – Növényvédelmi előrejelzés 25. hét

A kánikula beálltát megelőző napok párás-meleg időjárásában dinamikusan terjedtek a legkülönfélébb növénybetegségek, de a rovarkártevők szaporodását sem hátráltatja már az időjárás. A szőlőben a lisztharmat-peronoszpóra-botrítisz hármasán kívül az amerikai szőlőkabócára kell különösen figyelni.

Június második hetét alapvetően az évszaknak megfelelő nyárias időjárás jellemezte. A nappali hőmérsékleti maximumok általában 25-30 °C körül alakultak és éjszaka sem esett 10 °C alá a hőmérséklet. Csapadék csak szórványosan esett, a talaj vízpárolgása viszont napi 7-8 milliméter. A meleg időben felgyorsult a növények fejlődése és néhány gyümölcsféle érése.

A jelenlegi időjárás egyaránt kedvez a betegségek és a kártevők terjedésének.

Az almafalisztharmat és a varasodás dinamikusan terjed, főként az elhanyagolt gyümölcsösökben. Tünetei nemcsak a leveleken, hanem a diónyi terméseken is megfigyelhetők, de hasonló a helyzet a körtésekben is. A most kialakuló fertőzés nyomán a gyümölcs egyenetlen növekedése miatt torz termés jön létre, de szélsőséges esetben le is hullhat a fáról. Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, és a feromoncsapdák ismét fognak almalevél-aknázómolyokat. A vértetű terjedését elősegíti a párás meleg idő, a sűrűsödő lombozat kedvez ennek a folyamatnak. A levéltetvek a hajtáscsúcsok mintegy 20%-át fertőzik.

A zsendülő cseresznyét és meggyet a cseresznyelegyek emelkedő létszámban fertőzik, védekezésre már csak a néhánynapos rovarölő készítmények alkalmasak.

Levéltetvek továbbra is szívogatnak a hajtásvégeken, a mézharmat és a korompenész pedig szennyezi a gyümölcsöt.

Az érő gyümölcsökön már fertőz a gyümölcsmonília

A sztigminás levéllikasztó betegség minden csonthéjas lombozatán előfordul, a szüret után a meggyen és a cseresznyén is folytatni kell a védekezést. Az érő gyümölcsökön már fertőz a gyümölcsmonília, főként, ha eső miatt felreped a termés. A szilvamoly rajzása most csökkenőben van, a keleti gyümölcsmolyból viszont a csapdák ismét többet fognak.

A szőlőültetvényekben a leveleken egyre több a lisztharmatos tünet, de a peronoszpórás fertőzés veszélye is maximális. A virágzás kezdete miatt fokozódik a szürkerothadás-fertőzés kialakulásának a lehetősége, különösen csapadékos napokon. Az amerikai szőlőkabócák nagyobbik része már kikelt, a lárvák zöme most L2-es lárvafokozatú, de már előfordulnak L3-as fejlettségűek is, tehát rövid időn belül védekezni kell a kártevő ellen.

Megkezdődött a burgonya sorzáródása, emiatt erősödött a burgonyavész veszélye.

A kórokozó támadásának megelőzésére ideje megkezdeni a védekezéseket. A levéltetvek tömegesen telepszenek be a burgonyaállományokra, de a burgonyabogár is folytatja károsítását. Folytatódik a peterakása, de már vannak kikelt lárvák is, egyelőre nem nagy számban.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

MMG Direkt

Bár jelen pillanatban a húsok – hagyományos húshelyettesítők – új típusú húshelyettesítők piaca évente 350, 10, illetve 2 millió tonna a világon, mégis az utóbbiakra kivételesen nagy médiafigyelem hárul és befolyásos tőkéscsoportok sokat fektettek ebbe az ágazatba. Többek között erről is beszélgettünk Éder Tamással, a Hússzövetség elnökével.

MMG – Direkt | Vajon hús-e a laborhús és mi a helyzet a vegán kolbásszal? | Éder Tamás, Hússzövetség

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/25 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növények mindenekelőtt

A kertépítészet igazi misztérium, izgalom, melynek lényegét a növények adják, kezdte előadását Sarah Price a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napon.

Az Alföldön csak átmenetileg enyhül a szárazság

A csütörtök hajnalra fölénk helyeződött légörvény az ország jelentős részére szállít csapadékot, amire továbbra is igen nagy szükség van az átlagosnál szárazabb június és július hónapok után. A mai esők után a következő egy hétben nem valószínű országos csapadék, ismét az északi, északnyugati országrészben lehetnek nagyobb valószínűséggel, de csak helyenként előforduló záporok.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.